STUDIU MAI. Paradoxul corupției la români: șpaga este cea mai gravă problemă a țării, dar nu și dacă o dai la medici

STUDIU MAI. Paradoxul corupției la români: șpaga este cea mai gravă problemă a țării, dar nu și dacă o dai la medici
Publicat: 22/05/2012, 16:22
Actualizat: 22/05/2012, 17:47

Corupția este cea mai gravă problemă a României, după lipsa locurilor de muncă, cred deopotrivă cetățenii simpli și cei angajați în administrația publică locală. Cu o singură excepție: cadourile și „atențiile” sunt binevenite atunci când sunt date medicilor.

Rezultatele „Studiului privind corupția din administrația publică locală”, realizat de Ministerul Administrației și Internelor, arată că cetățenii (87,5%), precum și funcționarii publici (75,8%), percep nivelul corupției drept ridicat și foarte ridicat. Studiul a fost realizat în paralel, atât printre cetățeni, cât și printre funcționari publici angajați în instituțiile administrației centrale și locale.

Ambele categorii de intervievați au indicat un top al celor mai corupte instituții, în percepția lor. Astfel, la nivel central, Guvernul este văzut ca cel mai corupt (aproape 30% din respondenți), urmat de Parlament, sistemul de sănătate și instanțele de judecată. La nivel local, Consiliul Județean este perceput drept cea mai coruptă instituție, urmat de serviciile de sănătate. Primăriile nu au fost incluse în studiu, pentru că, legal, acestea nu sunt încadrate ca instituții ale administrației publice, a explicat Petru Țăgorean, directorul Unității Centrale pentru Reforma Administrației Publice.

În ciuda conștientizării fenomenului extins de corupție și a dezaprobării sale, majoritatea celor intervievați au considerat că sunt de acord cu oferirea de cadouri sau bani către medici, în proporție de 70%.

La nivelul Ministerului Administrației și Internelor, cele mai corupte instituții sunt percepute Poliția de Frontieră, Poliția și Serviciul Permise de Conducere și Înmatriculări. Percepția este similară atât printre cetățeni, cât și printre angajații administrației publice.

Marile divergențe de percepție apar între cetățeni și funcționarii publici atunci când vine vorba despre evaluarea activității funcționarilor. Astfel, în timp ce funcționarii consideră, în proporție de peste 77% că au un comportament decent și în interesul cetățenilor, cetățenii au aceeași părere doar în proporție de 31,5%.

De asemenea, cetățenii reclamă indiferența funcționarilor (37%) și afișarea unui comportament superior (24,6%), în timp ce funcționarii percep aceste probleme într-o măsură mult mai mică: 14,7%, respectiv 7,4%. Rezultatele arată că cetățenii au mică încredere în funcționari și în modul în care aceștia le reprezintă interesele, susține studiul MAI.

Un alt capitol al studiului făcut de MAI arată care sunt cauzele corupției, așa cum le văd pe de o parte cetățenii, pe de alta funcționarii publici. Diferențele sunt, din nou, semnificative.

Astfel, cetățenii consideră că principala cauză a apariției corupției este lipsa sancțiunilor pentru corupție (83,7%), urmată de ineficiența structurilor de control și de intervenția factorilor politici în activitatea autorităților publice.

De partea cealaltă, angajații din administrația publică susțin că principala cauză pentru apariția corupției este nivelul scăzut al salariilor (80,8%), urmată de intervenția factorilor politici în activitatea autorităților publice și de lipsa sancțiunilor pentru faptele de corupție.

Studiul MAI a fost realizat pe o perioadă de un an și jumătate și a costat 2,07 milioane de lei (aproximativ 500.000 de euro), sumă acoperită în proporție de 85% din fonduri europene.

Au fost intervievate direct peste 4.500 de persoane din rândul cetățenilor și peste 9.800 de angajați ai autorităților publice locale (actuali și foști primari, viceprimari, consilieri locali, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai ONG-urilor, reprezentanți ai consiliilor județene, ai administrației publice locale din comune, orașe și municipii, ai structurilor de combatere a corupției, precum și 600 de jurnaliști).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...