SUBIECTE și BAREM BAC 2016 ROMÂNĂ: Romanul psihologic și interbelic și un text dramatic, subiecte la prima probă scrisă la Bacalaureat

Publicat: 04/07/2016, 14:55

SUBIECTE BAC 2016 ROMÂNĂ. Subiectele la română din cadrul examenului de Bacalaureat 2016 au fost rezolvate în direct de profesoara Ecaterina Stanca de la Colegiul Național Tudor Vianu din capitală, urmând ca baremul la BAC 2016, română, să poată fi consultat imediat ce va fi publicat pe site-ul dedicat.

Subiectele primite de elevi la proba scrisă de Limba și Literatura Română din cadrul examenului de Bacalaureat 2016: în cadrul profilului real, la primul subiect elevii au avut de rezolvat cerințe pornind de la un text la prima vedere, piesa de teatru „Madona” de Tudor Mușatescu. La textul argumentativ de la subiectul al doilea, elevii au avut de scris despre rolul jocurilor de calculator în viața tinerilor. Subiectul al treilea, eseul, a fost despre viziunea despre lume și viață dintr-un roman interbelic. La profilul uman, elevii au avut un text la prima vedere din piesa de teatru „Citadela sfărâmată” de Horia Lovinescu. La subiectul al doilea, au primit rolul lecturii în dezvoltarea personală, un text argumentativ de maximum 300 de cuvinte. La al treilea subiect, eseul, elevii au avut de caracterizat un personaj dintr-un roman psihologic studiat.

SUBIECTE BAC 2016 ROMÂNĂ.Iată mai jos subiectele care au picat luni la proba de Limba română de la Bacalaureat 2016:

SUBIECTE BAC 2016 ROMÂNĂ. Peste 137.000 de candidați vor susține, în săpămâna 4-8 iulie, probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2016, potrivit datelor comunicate de Ministerul Educației, agenției de presă MEDIAFAX. În total, 137.344 de absolvenți de clasa a XII-a din promoția curentă, dar și din promoțiile anterioare, s-au înscris la probele scrise de la Bacalaureat, care se vor susține în 473 de centre de examen. De asemenea, potrivit datelor Ministerului Educației, lucrările vor fi corectate în 87 de centre de evaluare.

SUBIECTE BAC 2016 ROMÂNĂ.Probele scrise de la Bacalaureat încept luni, 4 iulie, cu testul de la Limba și Literatura Română, urmând ca marți să aibă loc proba la Limba Maternă, miercuri (6 iulie), candidații să susțină proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie), iar vineri va avea loc proba la alegere în funcție de profilul liceal absolvit, care se susține la una din 10 materii: geografie, chimie, fizică, biologie, informatică, filosofie, logică, psihologie, sociologie și economie.

Afișarea rezultatelor se va face pe 12 iulie, la avizierele liceelor și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, până la orele 16:00, iar depunerea contestațiilor se va face în aceeași zi, între orele 16:00 – 20:00. Rezultatele finale se vor publica în data de 16 iulie.

SUBIECTE BAC 2016 ROMÂNĂ.Elevii de clasa a XII-a susțin luni, 4 iulie, examenul de Bac 2016 cu proba scrisă de limba română. În total, 137.344 de absolvenți de clasa a XII-a din promoția curentă, dar și din promoțiile anterioare, s-au înscris la probele scrise de la Bacalaureat, care se vor susține în 473 de centre de examen. De asemenea, potrivit datelor Ministerului Educației, lucrările vor fi corectate în 87 de centre de evaluare. Gândul vă prezintă modele de subiecte la română pentru bacalaureat, așa cum au fost publicate pe site-ul edu.ro, la profilurile real și uman, precum și variantele de subiecte la BAC primite de liceeni anul trecut, cu rezolvare. Gândul vă prezintă în timp real informații despre subiecte și barem Bacalaureat 2016 Română profil Real și Tehnologic, dar și profil Uman și Pedagogic. Subiectele primite de elevi la proba scrisă de Limba și Literatura Română vor fi rezolvate în direct, la Mediafax Live, de la ora 13:00, de către profesoara Ecaterina Stanca de la Colegiul Național „Tudor Vianu” din Capitală.

Profesoara de română Ecaterina Stanca de la Colegiul Național „Tudor Vianu” va rezolva, în direct, la Mediafax Live, luni de la 13:00, subiectele primite de candidați la proba scrisă de Limba și Literatura Română din cadrul examenului de Bacalaureat 2016. Subiectele vor fi publicate în timp real pe gandul.info, iar în jurul orei 15:00, acestea vor fi publicate și pe site-ul subiecte.edu.ro. Luni, 4 iulie, elevii de clasa a XII susțin prima probă scrisă de limbă română la BAC 2016. Examenul va continua marți, cu proba la Limba Maternă, urmând ca miercuri (6 iulie), candidații să susțină proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie), iar vineri va avea loc proba la alegere în funcție de profilul liceal absolvit, care se susține la una din 10 materii: geografie, chimie, fizică, biologie, informatică, filosofie, logică, psihologie, sociologie și economie. În total, 137.344 de absolvenți de clasa a XII-a din promoția curentă, dar și din promoțiile anterioare, s-au înscris la probele scrise de la Bacalaureat 2016, care se vor susține în 473 de centre de examen. De asemenea, potrivit datelor Ministerului Educației, lucrările la BAC 2016 vor fi corectate în 87 de centre de evaluare.”În vederea susținerii examenului național de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2016) s-au înscris 137.344 de absolvenți de liceu. Dintre aceștia, 114.993 de candidați (71,23%) provin din promoția curentă, iar 22.351 de candidați (28,77%) provin din seriile anterioare. În funcție de forma de învățământ absolvită, elevii înscriși (toate promoțiile) sunt distribuiți astfel: 133.410 – zi, 1.851 – seral și 2.083 – frecvență redusă”, transmite Ministerul Educației printr-un comunicat de presă. La simulare, doar 38,39% dintre elevii de clasa a XII-a, și 25% dintre cei de clasa a XI-a au obținut medii de peste 6, cât este necesar pentru a promova la bacalaureat, în cadrul testărilor la simulare BAC 2016.

SUBIECTE BAC 2016 ROMÂNĂ.CALENDAR BACALAUREAT 2016

30 mai – 3 iunie 2016 Inscrierea candidatilor

3 iunie 2016 Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

13 – 15 iunie 2016 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A

15 – 17 iunie 2016 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B

21 – 24 iunie 2016 Evaluarea competentelor digitale – proba D

27 iunie – 1 iulie 2016 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C

4 iulie 2016 Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa

5 iulie 2016 Limba si literatura materna proba E)b) – proba scrisa

6 iulie 2016 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa

8 iulie 2016 Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) – proba scrisa

12 iulie 2016 Afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00)

12 iulie 2016 Depunerea contestatiilor (orele 16:00 – 20:00)

13 – 15 iulie 2016 Rezolvarea contestatiilor

16 iulie 2016 Afisarea rezultatelor finale

Gândulpublică toate informațiile despre Bac 2016 –subiecte, barem și rezultate Bacalaureat 2016.

SUBIECTE BAC 2016 ROMÂNĂ.Iată mai jos modele de subiecte la română pentru bacalaureat 2016, profil uman.

Iată mai jos modele de subiecte la română pentru proba scrisă la bacalaureat 2016, profil real.

SUBIECTE BAC 2016 ROMÂNĂ.Anul trecut la proba de limba română la BAC, primul subiect a avut nouă cerințe, legate de un fragment din piesa de teatru „Ultima oră”, de Mihail Sebastian. Primele trei cerințe, notate fiecare cu câte două puncte, au vizat numirea unor sinonime neologice pentru cuvintele „pomenește” și „trecută”, explicarea rolului virgulei în secvența „Vă mulțumesc, domnule secretar” și construirea unui enunț în care să se ilustreze sensul conotativ al substantivului „pagină”. La același subiect, următoarele cinci cerințe au fost notate cu câte patru puncte. Astfel, plecând de la textul dat, candidații trebuiau să precizeze o temă a discuției dintre personaje, să transcrie două cuvinte sau grupuri de cuvinte care sunt mărci ale adresării directe, să menționeze o modalitate de caracterizare a personalului „Gaby”, exemplificând-o cu o secvență semnificativă din text, să prezinte rolul notațiilor autorului în text și să ilustreze cu câte un exemplu din text două trăsături ale genului dramatic. Tot pentru patru puncte, candidații trebuiau să comenteze, în 600-100 de cuvinte, o secvență din textul dat.

Absolvenții de clasa a XII-a de la profilul uman și pedagogic au avut la subiectul al doilea de scris un text argumentativ despre rolul scriitorului în societate, iar la subiectul al treilea trebuiau să scrie un eseu în care să prezinte relația dintre două personaje dintr-un roman interbelic.

DESCARCĂ DE AICI BAREMUL PENTRU ROMÂNĂ – profil REAL

DESCARCĂ DE AICI BAREMUL PENTRU ROMÂNĂ – profil UMAN

(Clic pentru dimensiunea completă)

SUBIECTE BAC 2016 ROMÂNĂ.. Anul trecut la română, la BAC, profil real, la primul subiect, pe un fragment din piesa de teatru „Trei generații”, de Lucia Demetrius, candidații au avut de rezolvat mai multe cerințe vizând cunoștințe de vocabular, limbă română și gramatică. Câte două puncte au fost acordate pentru primele trei cerințe, respectiv găsirea sinonimului potrivit pentru sensul din text al cuvintelor „socoteai” și „deștepți”, explicarea rolului cratimei în secvența „n-ai venit” și construirea unui enunț în care să se folosească o locuțiune sau expresie care să conțină substantivul „viață”.

Câte patru puncte au fost alocate pentru următoarele șase cerințe ale primului subiect: precizarea unei teme de discuție dintre personajele din textul dat; transcrierea a două cuvinte sau grupuri de cuvinte care sunt mărci ale adresării directe; menționarea unei modalități de caracterizare a personajului „Ruxandra”, exemplificând cu o secvență semnificativă; prezentarea rolului notațiilor autorului; ilustrarea cu câte un exemplu din text a două trăsături ale genului dramatic; comentarea, în 60-100 de cuvinte, a unei secvențe date din text.

La al doilea subiect, cerința a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanța practicării unui sport la orice vârstă.

Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care trebuiau prezentate particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparținând lui Ion Creangă, George Călinescu sau Marin Presa.

(Clic pentru dimensiunea completă)

SUBIECTE BAC 2016 ROMÂNĂ. Profesorul Gheorghe Lăzărescu de la Colegiul Național „Sfântul Sava” a arătat pentru gândul cum trebuiau rezolvate subiectele primite la proba scrisă de limba română, la BAC El a precizat care sunt diferențele dintre subiectele primite de elevii de la Real și Uman.

„La primul punct, de la subiectul 1, diferența este că pentru Uman s-au cerut sinonime neologice, în timp ce la Real s-au cerut sinomine în general. La subiectul al doilea de la Real a fost o temă mai larg accesibilă, și anume importanța practicării unui sport, iar la Uman a fost o temă de cultură specifică domeniului umanist, și anume rolul scriitorilor în societate” a spus profesorul. La cel de-al treilea subiect diferența era că la Real se cerea să se prezinte un personaj, iar la Uman să se prezinte relația dintre două personaje din același roman”, a declarat Lăzărescu.

Subiecte Bacalaureat 2016 română. „În vederea susținerii examenului național de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2016) s-au înscris 137.344 de absolvenți de liceu. Dintre aceștia, 114.993 de candidați (71,23%) provin din promoția curentă, iar 22.351 de candidați (28,77%) provin din seriile anterioare. În funcție de forma de învățământ absolvită, elevii înscriși (toate promoțiile) sunt distribuiți astfel: 133.410 – zi, 1.851 – seral și 2.083 – frecvență redusă”, transmite Ministerul Educației printr-un comunicat de presă.

Instituția informează că, potrivit datelor, în anul școlar 2015-2016 există înregistrați 161.448 de elevi în anii terminali de liceu.

Subiecte Bacalaureat 2016 română. Doar 38,39% dintre elevii de clasa a XII-a, și 25% dintre cei de clasa a XI-a au obținut medii de peste 6, cât este necesar pentru a promova la bacalaureat, în cadrul testărilor la simulare BAC 2016. Potrivit datelor ministerului Educației, pondereaelevilor de clasa a XII-a care au obținut medii ce asigură promovarea examenului (6 și peste 6) este de 38,39% (42.386 de elevi din 110.423 de elevi prezenți). Rezultatul este relativ la același nivel cu cel al ratei de promovare de anul trecut – 38,77%. Rata de promovare la clasa a XI-a, la simulare BAC 2016, este de 25,76%, în scădere cu 3 procente comparativ cu 2015, când aceasta s-a situat la valoarea de 28,51%. Cu alte cuvinte, dintre cei 121.535 de elevi participanți la simularea din 2016, 31.313 elevi au obținut medii peste 6, la testele din cadrul simularii bacalaureatului 2016.

Pe probe, la clasa a XII-a situația notelor peste 5 este următoarea: 64,6% la Limba și literatura română (procentaj superior celui de anul trecut: 61,36%), 80,8% la Limba maternă (cu 5 procente în plus față de 2015 -75,49%), 53,2% la proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie (procentaj superior față de 2015 -52,49%), respectiv 60,8% la proba la alegere a profilului (în ușoară creștere, în raport cu 2015 -60,3%).

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016, încep luni, 4 iulie, cu examenul la Limba și literatura română.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”