Surpriza lui Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, când a căutat informații despre România pe…Wikipedia

Surpriza lui Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, când a căutat informații despre România pe...Wikipedia
Publicat: 23/03/2016, 10:32

La 15 ani de la lansare, antreprenorul și fondatorul enciclopediei online Wikipedia, americanul Jimmy Wales a dezvăluit, în cadrul conferinței „McCann/ Thiess”, de marți, filosofia din spatele acestei enciclopedii accesate la nivel mondial și cum a reușit prin intermediul acestei platforme să revoluționeze modul în care oamenii din întreaga lume au acces la informații.

Asasinatul înfiorător al lui Ramesses al III-lea. După mii de ani, egiptologii dezvăluie modul în care marele FARAON a fost omorât

Conferința la care au participat jurnaliști și admiratori ai lui Wales, a fost cea de-a patra ediție a „McCann/ Thiess Conferences”, desfășurată la sediul McCann din București.

Informaticianul și omul de afaceri american Jimmy Donal Wales a declarat că Enciclopedia Wikipedia are nu mai puțin de 283 de limbi traduse și peste 40 milioane de articole scrise, iar ideea Wiki l-a dus în topul celor mai influente 100 de personalități ale lumii.

El a punctat principalele proiecte ale companiei, dar și faptul că aceasta trebuie să fie mereu permeabilă la schimbare: „Wikipedia este la al 15-lea an, suntem site-ul cu numărul 5 in lume, avem multe inițiative în derulare. În limba română sunt peste 420.000 de articole. Este cea de-a 25-a limbă a Wikipedia. Avem mai multe puncte-cheie. Avem un program numit editorul vizual care se află în Beta acum, îl puteți încerca. Editorul vizual este o interfață mult mai intuitivă, este mult mai ușor să editezi cu aceasta. Un alt program este Wikipedia Zero. Wikipedia este un site caritabil, un proiect caritabil de a aduce informații gratuite tuturor, în propria lor limbă. Există o rată extrem de ridicată a utilizării dispozitivelor mobile în țările în curs de dezvoltare. Următoarele două miliarde de oameni accesează informații online cu ajutorul dispozitivelor mobile. Pentru noi, prezența dispozitivelor mobile este extrem de importantă. Am făcut un parteneriat cu marile companii de telefonie mobilă. Acestea oferă acces la Wikipedia fără costuri suplimentare la descărcarea datelor, oricine poate accesa Wikipedia de pe un smartphone fără a-și face griji în privința costurilor. Tinerii care au telefoane mobile nu mai sunt îngrijorați de costurile descărcărilor de pe Internet.”, a declarat Jimmy Wales în scurta sa prezentare a companiei.

Acesta a inițiat, apoi, un dialog cu publicul care a fost curios să i se răspundă mai multor întrebări. Între aceste răspunsuri, remarcăm câteva:

„Avem o comunitate extrem de activă de voluntari care se implică pentru a explica ceea ce întâmplă inspirându-se din sursele majore de știri. Din cauza diversității se uită și la sursele din alte limbi și realizează o sinteză.” Astfel, Wales a declarat că atunci când s-a uraganul Katrina a lovit SUA, mai ales New Orleans, anumiți experți din comunitate au oferit informații prețioase și avizate referitoare la parcursul uraganului.

Amuzat, Wales a mai exprimat că nu este de părere că în viitor roboții vor putea scrie articole pe Wikipedia: „Nu cred că așa ceva va fi posibil în prezent. Avem anumite articole unde oamenii pot umple anumite șabloane cu un anume conținut, iar informațiile sunt puse de pe o bază de date, dar nu implică inteligență artificială. Nu cred că ne apropiem de așa ceva. Nici măcar recenta competiție dintre DeepMind și un campion de go, care a fost învins de computer. Este un domeniu restrâns al gândirii umane. Încă nu am văzut ca un robot să scrie un paragraf frumos. Asta rămâne încă una dintre cele mai frumoase activități umane și va mai trece mult timp până să se depășească acest punct”, a exprimat fondatorul Wikipedia.

Referitor la faptul că lumea academică tratează cu o anumită superioritate informațiile preluate de pe Wikipedia, întrucât acestea nu ar fi informații „de încredere” pentru utilizarea în sfera universitară, Jimmy Wales a declarat: „Ne dorim să avem informații de cea mai bună calitate, vrem să obținem o mai bună calitate decât a informațiile dintr-o enciclopedie tradițională. Acesta este țelul nostru. Chiar dacă ne atingem acest țel, nu credem că Wikipedia ar trebui să fie o sursă pentru scrierea lucrărilor academice. Motivul este același pentru care nu ar trebui să se utilizeze enciclopediile pentru aceste lucrări. Rolul enciclopediei în procesul de documentație nu este acesta. Dacă ești student, ar trebui să apelezi la Wikipedia ca punct de pornire, nu ca punct terminus, pentru a te orienta, iar apoi îți începi cercetarea. De fiecare dată când am văzut studii care au analizat nivelul de calitate al Wikipedia, ceea ce am găsit este faptul că aceasta este similară calității enciclopediilor tradiționale. Avem anumite puncte forte și unele mai slabe. Printre cele forte este că acoperim mult mai multe domenii decât orice enciclopedie, avem mulți oameni care contribuie la anumite chestiuni. Pe de altă parte, pentru că este o muncă în derulare, se pot strecura greșeli. O problemă tipică în articolele Wikipedia este că oamenii se concentrează să scrie pe paragrafe și ideile se repetă. Ne dorim să îmbunătățim acest lucru. Wikipedia nu se va termina niciodată, acesta înseamnă proiectul cu adevărat.”

Fondatorul Wikipedia a explicat pentru MEDIAFAX care este filosofia din spatele Wikipedia: „Filosofia de bază a Wikipedia este una iluministă: că talentul este distribuit în rândurile populației, că mulți oameni au inteligența de a contribui la proiect, că oamenii trebuie să aibă acces la informații, la cunoaștere, că a ține oamenii departe de cunoaștere este o greșeală și nu îi face mai educați. Cu cât este mai ușor accesul la informație, cu atât sunt oamenii mai educați. Pe de altă parte, observăm o puternică legătură între utilizarea Wikipedia și lectura cărților. Aceasta nu descurajează oamenii să citească cărți, le suscită interesul, se implică, au parte de context mai vast, au capacitatea de a înțelege lucruri mai avansate pentru că se pot informa. Așa spune că una dintre problemele cu care se confruntă Wikipedia, dar și celelalte enciclopedii tradiționale, un student sau un jurnalist leneș va citi doar la suprafața și nu va pătrunde în profunzime, dar aceasta este o problemă umană și nu una legată de Wikipedia.” a exprimat Jimmy Wales.

Pe de altă parte, Wales a spus de ce a optat ca site-ul să nu permită reclamele publicitare: „Suntem o organizație non-profit și am ales să nu optăm pentru reclame. Sunt multe motive întemeiate. O provocare este că ne constrânge volumul de bani de care dispunem, bugetul nostru la această oră este de 60 de milioane de dolari pe an, ceea ce pentru site-ul cu numărul 5 în lume este un buget destul de mic. Avem o comunitate uriașă de voluntari care lucrează și încercăm să conducem organizația Wikipedia Foundation într-o manieră extrem de responsabilă financiar. Suntem fericiți că strângerea de fonduri provine de la donatori mici, oameni care dau 500 de euro, de pildă. E important. Comunitatea noastră este foarte independentă. Dacă am fi dependenți de alți donatori mari, atunci acești și-ar dori ceva…Avem câțiva donatori mari, dar nu ne dictează politica companiei.”

Rugat să enumere trei greșeli care s-au întâmplat și pe care nu le-ar mai face, Wales a declarat că multe dintre erorile din trecut nu s-ar mai întâmpla astăzi pentru că s-a schimbat contextul. Totodată, el s-a declarat un „optimist patologic”.

Îl plus, Wales a abordat și un subiect extrem de prezent în mediul virtual al zilei de astăzi, social media: „Social media este o parte foarte mare a vieților noastre. Oamenii folosesc social media pentru a descoperi lucruri noi. Pentru noi, este ceva la care medităm în privința modalităților în care oamenii găsesc informațiile online. Știm că sunt multe modalități de consum. În noua noastră aplicație IOS, am schimbat interfața într-o modalitate tipică felului în care oamenii accesează informații pe dispozitivele mobile. Este vorba de un feed de accesări bazate pe istoria browserului utilizatorului.”

Punctul de pornire al Wikipedia a fost, potrivit lui Jimmy Wales, software-ul open source, gratuit, și colaborarea online dintre creatorii de software, colaborare pe care a dorit să o extindă dincolo de software, la proiectele culturale. Acesta a exprimat cum și-ar dori să fie amintită Wikipedia în următorii 100: „Sper ca oamenii să folosească Wikipedia și în următorii 100 de ani. Suntem încă la începutul Internetului, Tim Berners-Lee a fost aici anul trecut, marcând cel de-al 25-lea an al World Wide Web, 25 de ani pare mult timp, dar dacă ne gândim la istoria automobilului, acum 25 de ani se folosea încă o tehnologie primitivă, departe de unde s-a ajuns astăzi. Cred că același lucru se aplică și Internetului. Suntem la început. Când oamenii se vor uita la primele etape ale Internetului, și ale Wikipediei se vor uita ca la ceva foarte bun, într-o epocă foarte dificilă a terorismului și a conflictelor, un grup de oameni s-au reunit ca voluntari și spirite caritabile, pentru a oferi acces la cunoaștere tuturor. Așa sper să fim amintiți. Nu știu dacă cineva își va aminti de mine. Poate își va aminti de pantofii mei”, a glumit Wales.

Fondatorul enciclopediei online a vorbit și despre problema cenzurii, de pildă Wikipedia a fost din nou interzisă în China, declarând că nu va recurge la compromisuri, precum și despre fenomenul „cyberbullying-ului”, declarând că este necesară o anumită etică în mediul online.

Nu în ultimul rând, Jimmy Wales a fost întrebat care a fost primul lucru căutat pe Wikipedia despre România, iar răspunsul său a fost: „Când am căutat pe Wikpedia despre România , am fost interesat de limba română. În România am fost surprins că numărul de vorbitori de limba ungară este de 8%. Nu știam asta. Apoi, vorbitorii de rromani, poate 2-3%. Am luat notă. E interesant. Aceste lucruri îți dau o anumită înțelegere asupra societatății. De asemenea, am remarcat că sunt foarte multe limbi în România care sunt recunoscute oficial, e o lista lungă.”, a exprimat fondatorul Wikipedia, în încheierea conferinței.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani