Suspiciune de encefalită de CĂPUȘĂ, boală mult mai GRAVĂ decât Lyme, în cazul unui tânăr din Sibiu care a fost înțepat de insectă

Suspiciune de encefalită de CĂPUȘĂ, boală mult mai GRAVĂ decât Lyme, în cazul unui tânăr din Sibiu care a fost înțepat de insectă
Publicat: 26/05/2012, 02:30
Actualizat: 26/05/2012, 02:30

Un tânăr din Sibiu este suspect de encefalită de căpușă, după ce a fost înțepat de o astfel de insectă, bărbatul fiind tratat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, iar medicii spun că encefalita de căpușă este o afecțiune mai gravă decât boala Lyme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Medicul șef al Secției Clinice de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu, conf. univ. dr. Victoria Bîrluțiu, a atenționat autoritățile, vineri, în cadrul Comisiei de analiză întrunită la Prefectură pentru întocmirea unui plan de combatere a căpușelor, că encefalita de căpușă este o boală mult mai gravă la om decât boala Lyme.

Medicul a spus că are un astfel de caz în evaluare, după ce, în 2010, un alt sibian a fost diagnosticat cu acest tip de encefalită.

„Aș vrea să atrag atenția că prin mușcăturile de căpușă se pot transmite și alte boli. Dacă astăzi vorbim doar de boala Lyme, nu aș vrea ca ulterior să vorbim și de alte afecțiuni, în principal de encefalita de căpușă, care este mult mai gravă decât boala Lyme (…). Aș vrea să vă uitați un pic în 2010, am avut un caz de meningoencefalită (…). Un tânăr care era mușcat de căpușă. Așa ceva nu se uită. Serologia pentru boală Lyme era de boala cronică la acel moment prin encefalita de căpușă. Astăzi (vineri – n. r.), trimit încă un caz pentru serologie cu aceeași suspiciune”, a spus Victoria Bîrluțiu.

Potrivit sursei citate, 30 de pacienți din județul Sibiu au fost diagnosticați cu boala Lyme și alți patru așteaptă rezultatele analizelor, medicul recomandând factorilor în măsură să încerce să procure vaccinul măcar pentru cei care sunt expuși riscului de a fi înțepați de această insectă periculoasă.

„Pentru boala Lyme există vaccin și aș sugera factorilor în măsură să încerce să procure pentru sectorul silvic și pentru populația expusă la risc acest vaccin”, a precizat Bîrluțiu.

Referindu-se la cazurile la care diagnosticul de boală Lyme este cert, Bîrluțiu a spus că este vorba de persoane din municipiul Sibiu, care au fost înțepate în zona Cimitirului Municipal, în parcul Sub Arini și în Muzeul în Aer Liber, precum și din comunele Rășinari, Sadu și Mihăileni.

În cadrul Comisiei de analiză care a avut loc la Prefectura Sibiu s-a solicitat să fie adus un specialist entomolog de la Institutul Cantacuzino, dat fiind faptul că județul Sibiu are cel mai mare număr de persoane înțepate de căpușe în țară, specialistul fiind în măsură să spună care este încărcătura bacteriologică și de viruși pe care o au căpușele în Sibiu.

Prefectul Sibiului, Ovidiu Sitterli, a considerat că acest lucru poate fi analizat și de specialiștii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, iar reprezentantul universității la această comisie a spus că există doi profesori universitari care sunt „foarte buni teoreticieni entomologi”.

Întrucât, de cele mai multe ori, animalele poartă căpușe, reprezentantul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguanța Alimentelor Sibiu, dr. Ioan Pențea, a precizat că 140.000 de oi și 37.000 de câini și pisici au fost deparazitați.

Potrivit conducerii Inspectoratului Școlar Județean, un copil de grădiniță a fost găsit de o educatoare cu o căpușă în zona gâtului, iar acesta a fost dus la medic, unde i-a fost extrasă insecta, fiind singurul caz de acest gen din unitățile de învățământ din județul Sibiu.

Dezbaterile de vineri, de la Prefectura Sibiu, au avut loc după ce peste 600 de persoane au ajuns la UPU în anul 2012 spunând că au fost înțepate de căpușe, de acest lucru aflând și premierul Victor Ponta, în timpul vizitei sale la Sibiu de sâmbăta trecută, când a spus că îi va cere ministrului Sănătății să analizeze situația de la Sibiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția