SUTE de protestatari kurzi au intrat cu forța în Parlamentul European. Europarlamentar PSD: „Au rupt barajul de Securitate, ceea ce este absolut fără precedent”

Publicat: 07/10/2014, 15:17
Actualizat: 03/09/2019, 02:04

Forțele de ordine din PE ar fi fost agresate, a scris europarlamentarul Cristian Preda pe pagina de Facebook. Europarlamentarul PSD, Victor Boștinaru, afirmă că nu au fost violențe și critică slăbiciunea forțelor de securitate din Parlamentul European.

„Este vorba de un protest organizat un grup de kurzi, în special grupul se situase pe esplanada din fața pieței Luxemburg, după care un număr relativ important, câteva zeci, poate până la o sută de oameni au rupt barajul de Securitate, ceea ce este absolut fără precedent și aș zice și intolerabil, pentru că trăim într-o zonă în care problemele de Securitate și risc terorist sunt foarte mari. Au pătruns la etajul trei al Parlamentului, cu drapele și cu scandări, care făceau referire la orașul asediat și pe cale de a fi ocupat de statul Islamic”, a declarat pentru gândul europarlamentarul PSD, Victor Boștinaru.

Europarlamentarul PSD, Victor Boștinaru, afirmă că nu s-au întâmplat în niciun moment violențe în Parlament, atrăgând atenția asupra slăbiciunii serviciilor de securitate.

„Am trecut de trei ori pe lângă ei. Nu au fost probleme de violențe. Pe de altă parte, dincolo de faptul că a fost o intolerabilă slăbiciune a serviciilor de securitate la Parlamentul European, este un mesaj de disperare a populației kurde care se teme de un măcel din partea statului Islamic. A fost o atmosferă mai dramatică din cauza grozăviilor produse de statul Islamic, care este o amenințare nu doar pentru statele îndepărtate, ci poate fi și pentru clădirile noastre de oțel și sticlă. „, a adăugat el.

Europarlamentara PNL, Renate Weber, consideră „problematica” atitudinea europarlamentarilor europeni, dar și a forțelor de ordine.

„Când am întrebat ce s-a întâmplat mi s-a spus de unii care lucrează în Parlament că a fost o pătrundere foarte violentă în Parlament. Nu au venit invitați, se pare că s-au spart niște geamuri, a fost o pătrundere așa în forță. Ce mi s-a părut chiar problematic este că erau membri ai Parlamentului prezenți la acea demonstrație ad-hoc care aplaudau. Mi se pare inadmisibil pentru că chiar dacă vrei să susții o anumită cauză este și cum această cauză ajunge la public. Era o încurajare pentru viitor la folosirea violenței. Forțele de securitate au fost depășite de situație, ele sunt pregătite doar pentru oameni ultra-civilizați. Cei care acceptă să fie supuși controlului de Securitate. Dacă un grup mai mare intră și busculează intră și trece fără probleme. A fost întotdeauna situația asta. Niciun președinte al Parlamentului nu a fost în stare să rezolve această problemă. Ei ne controlează pe noi, asistenți, familia, altfel nu sunt în stare să facă față. Înțeleg că au fost scoși de forțele de poliție belgiene, erau vreo 200 de polițiști”, a declarat pentru gândul Renate Weber.

Foto: cont de Twitter Michel Reimonm, europarlamentar austriac

Jihadiștii din cadrul grupării Stat Islamic (SI) au luat sub control trei cartiere în estul Kobane

Circa 150 de protestatri kurzi protestau la ora 12:30 (ora 13:30 ora României) și într-o piață din apropierea Parlamentului European. Ieri au manifestat pe aeroportul din Bruxelles.

Protestatarii kurzi au ieșit, luni, în semn de protest pe străzile din mai multe orașe europene, precum Roma, Londra, Viena sau Cologne.

Jihadiștii din cadrul grupării Stat Islamic (SI) au luat sub control trei cartiere în estul Kobane, un oraș sirian kurd strategic, situat la frontiera cu Turcia, pe care încearcă să-l cucerească de trei săptămâni, a anunțat un ONG, citat de AFP.

„Ei au ocupat cartierul industrial, Maqtala al-Jadida și Kani Arabane, în estul Kobane, după lupte violente împotriva Unităților de protecție a poporului (YPG)”, mai slab înarmate și echipate, a anunțat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Foto: cont de Twitter Michel Reimonm, europarlamentar austriac

Kurzii din Turcia au denunțat în repetate rânduri lipsa de reacție a autorităților turce în apărarea orașului. Ciocniri între kurzii turci, refugiații sirieni și forțele de securitate turce au avut loc în ultimele două zile în regiune.

Coaliția internațională condusă de Statele Unite a desfășurat raiduri aeriene asupra pozițiilor controlate de SI în regiune, în condițiile în care Kobane, al treilea oraș kurd ca mărime din Siria, se află de aproape trei săptămâni sub asediul islamiștilor radicali.

Luptele violente din jurul orașul au determinat peste 160.000 de sirieni, majoritatea kurzi, să-și abandoneze locuințele și să se refugieze în Turcia. Dacă vor reuși să preia controlul definitiv asupra orașului Kobane, cunoscut și sub numele de Ain Al-Arab, combatanții din gruparea Stat Islamic își vor asigura controlul integral asupra unei părți importante a teritoriului de la frontiera turco-siriană.

Autoritățile turce au promis săptămâna trecută că vor face tot ceea ce se poate pentru a preveni cucerirea orașului Kobane de către SI, iar Parlamentul de la Ankara a aprobat ulterior participarea Turciei la operațiuni militare împotriva pozițiilor deținute de SI în Irak și Siria.

Anna Primac, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Mihai Albu, diagnosticat cu CANCER de prostată. A suferit deja o operație dificilă
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Vești bune despre Florin Piersic. Medicii de la Spitalul ”Foișor” au facut anunțul: ”Se alimentează...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Vis spulberat pentru Halep. S-a terminat. Cutremur în circuitul WTA
Meghan îl duce pe Harry în Nigeria, în căutarea rădăcinilor familiei sale
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Promisiunea făcută de Iulia Albu după ce fostul ei soț, Mihai Albu, a fost diagnosticat...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă cercetare arată care este secretul satisfacției în relații