SWISSLEAKS. Peste 200 de firme și persoane din România au ascuns în Elveția 1,3 miliarde de dolari. Cât conține cel mai gras cont

SWISSLEAKS. Peste 200 de firme și persoane din România au ascuns în Elveția 1,3 miliarde de dolari. Cât conține cel mai gras cont
Banca din Elveția HSBC a găzduit conturi secrete care depășesc 100 de miliarde de dolari, până în 2007, care aparțin unor vedete, persoane publice, diplomați și judecători, dar și unor traficanți de arme, intermediari ai dictatorilor din lumea a treia și ai altor infractori.

Peste 60.000 de documente secrete ale băncii elvețiene HSBC, intrate în posesia jurnaliștilor de la Le Monde, care au colaborat cu zeci de colegi din toată lumea, arată că banca din Elveția a găzduit de-a lungul timpului peste 100 de miliarde de dolari, bani care aparțineau și unor infractori de talie internațională, intermediari ai dictatorilor sau vedete care încercau să scape de taxe. Jurnaliștii, care au dezvăluit doar câteva nume până în prezent, avertizează că nu toți cei implicați în scandalul denumit „SwissLeaks” au comis ceva ilegal ascunzându-și banii în Elveția.

Documentele respective acoperă conturile deschise până în 2007 și sunt asociate cu peste 100.000 de persoane și firme, din peste 200 de țări. O versiune a acestei documentații a ajuns și la autoritățile franceze, încă din 2010, ceea ce a dus la mai multe procese de evaziune fiscală și puneri sub acuzare în SUA, Spania, Italia, Grecia, Germania, Anglia, dar și India sau Argentina.

În ce privește România, investigația precizează că din 1974 până în 2007 și-au deschis conturi la filiala elvețiană a băncii HSBC 219 persoane sau entități juridice. România se află în partea de sus a clasamentului țărilor care s-au folosit de banca elvețiană, ocupând locul 39 din 203 țări. În total, au existat 549 de conturi bancare, asociate cu 219 clienți (firme, offshore-uri sau persoane private) care au legături cu România. Dintre aceștia, 11 persoane (5% din total) au naționalitate română. Conturile care au legătură cu România conțin peste 1,3 miliarde de dolari, iar cel mai voluminos cont bancar conține 829 de milioane de dolari.

Conform investigației, mai mult de jumătate din conturile elvețiene care au legături cu România sunt conturi numerotate, adică nu apar cu titular, ci sunt identificate doar cu un număr. În jur de 10% din conturi au legătură cu niște companii offshore care duc în România, iar peste 30% aparțin unor persoane fizice care au legătură cu România sau sunt români.

Până acum, jurnaliștii care au realizat investigația nu au făcut publice nume ale românilor sau firmelor românești care au sau au avut bani la banca elvețiană. Ei susțin totuși că pe listă se află actuali sau foști politicieni români, alături de politicieni din Marea Britanie, Rusia, Ucraina, Georgia, Kenya, India, Liechtenstein, Mexic, Liban, Tunisia, Congo, Zimbabwe, Rwanda, Paraguay, Djibouti, Senegal, Filipine și Algeria.

Banca HSBC a oferit servicii financiare unor persoane care erau acuzate sau bănuite de trafic de armament, de diamante sau de corupție. De asemenea, aveau conturi la banca elvețiană persoane din conducerea unor regimuri dictatoriale precum cele din Egipt (Hosni Mubarak), Tunisia (Ben Ali) sau Siria (Bashar al-Assad).

Banca elvețiană i-a asigurat pe acești clienți că nu va dezvălui detalii despre conturile lor autorităților naționale, chiar dacă existau dovezi că banii erau evazionați fiscal, ba chiar își consiliau clienții cum să procedeze pentru a evita plata taxelor în țările de reședință. Practica de a permite conturi în numele unor entități offshore eluda legislația europeană, care din 2005 a interzis această practică.

Investigația numește 61 de persoane care au avut sau au conturi la banca elvețiană. Printre ei se numără actorul american Christian Slater, fotbalistul Diego Forlan (1,4 milioane dolari), fotomodelul Elle MacPherson (12,2 milioane dolari), pilotul de Formula 1 Fernando Alonso (42 milioane dolari), patriarhul Armeniei Karekin al II-lea (1,1 milioane dolari), actrița Joan Collins, regele Iordaniei Abdullah al II-lea (41,8 milioane dolari), regele Marocului Mohammed al VI-lea (9,1 milioane dolari), jucătorul de tenis rus Marat Safin (4,87 milioane dolari), cântărețul Phil Collins (peste 270.000 de dolari), prințul Bahrain-ului Salman bin Hamad Al-Khalifa (2,2 milioane dolari), sultanul Omanului Qaboos Bin Said (44,6 milioane dolari), soția sultanului din Malaezia sau pilotul de motociclism Valentino Rossi (23,9 Milioane dolari).

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide