Tabăra de romi din Italia a fost EVACUATĂ LEGAL. Romii se instalaseră abuziv pe o PROPRIETATE PRIVATĂ

Publicat: 28/07/2018, 14:31
Actualizat: 28/03/2019, 04:13

Reprezentanții ambasadei României în Italia au fost prezenți la operațiunea desfășurată pe 26 iulie 2018, la Camping River, unde au fost evacuate familii de romi.

„Evacuarea Camping River din nordul Romei, realizată în cursul zilei de 26 iulie 2018, a avut loc pe baza dispozițiilor Primăriei Roma, ținând cont că tabăra era situată pe oPROPRIETATE PRIVATĂ, ocupată la momentul evacuării în mod abuziv. (…) O parte a cetățenilor care locuiau în Camping River au acceptat propunerile Primăriei, în timp ce alții le-au refuzat. Nici una din măsurile propuse de Primăria Roma, ca parte a acestui plan, nu au avut caracter rasist sau discriminatoriu la adresa vreunui cetățean român. (…) Ne exprimăm încrederea că autoritățile române și italiene vor continua cooperarea, atât la nivel central, cât și local, în vederea identificării soluțiilor optime în sprijinul cetățenilor români, cu respectarea cadrului legal și a normelor europene”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

Urmăriți aici filmul integral al operațiunii de evacuare din 26 iulie 2018.

În 2017, Primăria din Roma a aprobat un plande integrare a populației de etnie romă, care implică un dialog permanent între autoritățile locale, Ambasada României și liderii informali ai comunităților de romi, inclusiv cu cei din Camping River. Misiiunea diplomatică română are rolul de a informa romii despre intențiile primăriei italiene, a le explica planul de incluziune și a-i asista consular.

„Ambasada României în Italia are permanent în atenție situația cetățenilor români din Italia, aflați în centre de protecție socială sau tabere și își desfășoară constant activitatea cu respectarea principiului suveranității naționale a statului-gazdă, în limita competențelor și în conformitate cu prevederile convențiilor internaționale privind relațiile diplomatice și, respectiv, cele consulare,” se arată în comunicat.

Evacuare tabara romi Camping River Roma Italia

Poliția italiană a evacuat joi peste 300 de romi dintr-o tabără de la periferia Romei, în ciuda protestelor și a ordinului Curții Europene pentru Drepturile Omului de suspendare a operațiunii. Operațiunea a început joi dimineață în tabăra River Village, unde locuiau peste 300 de romi. Reprezentanții primăriei au declarat că tabăra devenise un risc pentru sănătatea cetățenilor. Polțiștii au fost acuzați de mai mulți romi că au folosit forța pentru a-i evacua, dar acuzațiile au fost respinse de către autorități.

Evacuare tabara romi Camping River Roma Italia

Momentan nu se știe dacă familiile evacuate vor fi cazate în altă parte. Aproximativ 130.000 de romi trăiesc în tabere improvizate de la periferia Romei. „Legalitate, ordine și respect înainte de orice altceva!”, a declarat ministrul de Interne italian, Matteo Salvini, cu referire la operațiunea de evacuare.

Evacuare tabara romi Camping River Roma Italia

Romii au protestat în ultimele zile împotriva evacuării, cu pancarte al căror mesaj se adresa primarului Romei: „Virginia Raggi, lasă-ne familiile în pace.”

Miercuri, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului din Strasbourg a decis că Italia trebuie să suspende operațiunea de evacuare a taberei de romi River Village.

Matteo Salvini și aliații săi au acuzat în mai multe rânduri romii că fură și preferă să stea la marginea societății. În schimb, romii s-au plâns că sunt DISCIRIMINAȚIși le este foarte greu să își găsească un loc de muncă.

Astăzi, ministrul de Interne a postat pe contul său de twitter imagini cu excavatoarele care demolează tabăra goală, cu mesajul: „De la vorbe, la fapte, în sfârșit, ordine și legalitate!”

Un reportaj realizat de Virginia Raggi despre familiile de romi din Craiova, stabilite în Italia:

Foto: Youtube

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase