Tânărul care l-a înjunghiat pe polițistul Secției 20 a fost arestat preventiv pentru 29 de zile

Tânărul care l-a înjunghiat pe polițistul Secției 20 a fost arestat preventiv pentru 29 de zile
Publicat: 01/11/2013, 15:35
Actualizat: 01/11/2013, 15:35

Tânărul care l-a înjunghiat pe polițistul Secției 20 într-o stație de tramvai din zona Crângași din Capitală, după ce acesta i-a cerut o țigară, a fost arestat pentru 29 de zile de Tribunalul București.

Instanța Tribunalului București a admis propunerea procurorilor și a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Dumitru Cătălin Diaconu, acesta fiind acuzat pentru tentativă de omor, după ce, în 19 octombrie, l-ar fi înjunghiat, cu mai multe lovituri de cuțit, în picior și abdomen, pe polițiștul Secției 20, în refugiul stației de tramvai Piața Crângași.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel București.

Procurorii Parchetului Tribunalului București au arătat, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a lui Cătălin Diaconu, că acesta l-a înjunghiat pe polițistul Secției 20 după ce agentul, care se întorcea de la o petrecere, i-a cerut o țigară. În stația de tramvai mai erau doi colegi ai agentului, aceștia nereușind să îl imobilizeze pe atacator, întrucât era extrem de violent.

Potrivit procurorilor, incidentul a avut loc în 19 octombrie, în jurul orei 04.50, „pe fondul consumului de băuturi alcoolice și al unui conflict spontan”.

Polițistul se întorcea atunci, alături de doi colegi de secție, de la o petrecere organizată de alți doi polițiști, care locuiesc împreună într-un apartament din zonă, toți fiind în timpul liber. În timp ce aștepta tramvaiul, polițistul Sergiu Iacoș, în vârstă de 21 de ani, s-a apropiat de două persoane, cărora le-a cerut o țigară. Pentru că acestea i-au spus că nu au, Iacoș i-a adresat aceeași întrebare și lui Cătălin Diaconu, care stătea sprijinit de balustrada refugiului de tramvai. Între cei doi ar fi izbucnit un conflict, iar Diaconu a scos un briceag și l-a înjunghiat pe Iacoș de mai multe ori.

„Inițial, colegii săi nu au avut nicio reacție, fiind surprinși de atitudinea inculpatului în această împrejurare, după care au încercat să intervină pentru aplanarea conflictului. Din cauza violenței excesive de care a dat dovadă inculpatul, acesta nu a putut fi imobilizat, reușind să fugă de la fața locului”, au scris procurorii în documentul citat.

Polițistul a fost dus atunci la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a fost internat cu diagnosticul „politraumatism prin agresiune, plagă înjunghiată gambă dreapta cu interesare pedicul arteriovenos interosos, hemoragie externă, plagă înțepată flancul stâng nepenetrantă preperitoneală, plagă înțepată superficială coapsă dreapta, fața internă, plagă presternală, plăgi superficiale regiunea scapulară dreaptă și deltoidiană stângă.

După ce au vizionat imaginile surprinse de camerele de luat vederi, anchetatorii au stabilit că acesta a venit la Crângași cu metroul, unde, ca să intre, a sărit peste bariere.

Apoi, acesta a vorbit la telefon cu un prieten care ar fi trebuit să treacă și să îl ia cu un taxi pentru a merge împreună la gară. Suportei ai FC Rapid, cei doi urmau să plece împreună la Slobozia, unde echipa giuleșteană avea meci în 19 octombrie.

Incidentul a avut loc cu puțin timp înainte ca amicul lui Diaconu să ajungă în dreptul stației de tramvai, motiv pentru care acesta nu l-a mai găsit la locul de întâlnire. În plus, Diaconu își închisese și telefonul.

Anchetatorii au audiat 27 de martori pentru identificarea și prinderea suspectului.

Diaconu a fost prins joi dimineață, iar surse din Poliție au declarat, pentru MEDIAFAX, că acesta nu a recunoscut că l-a înjunghiat pe polițist și le-a spus anchetatorilor că în 19 octombrie nu s-a aflat în București, fiind plecat la Slobozia.

În urma verificărilor și a audierilor de martori, polițiștii au stabilit că Diaconu a fost în 19 octombrie la meci, însă acesta a plecat în Slobozia după ce l-a înjunghiat pe polițist.

Procurorul de caz de la Parchetul Tribunalului București, Adrian Țîrlea, a declarat joi că au fost analizate imaginile de pe 70 de camere de supraveghere și s-au făcut aproximativ 500 de ore de vizionare, în urma cărora s-a stabilit cu exactitate atât traseul pe care autorul l-a făcut până la locul faptei, cât și drumul pe care a plecat după ce l-a înjunghiat pe polițistul Secției 20, care l-a momentul incidentului era în timpul liber.

Polițiștii au identificat mai mulți martori, iar aceștia l-au recunoscut pe Dumitru Cătălin Diaconu.

Procurorii au mai arătat, în referatul prin care au cerut arestarea perventivă a lui Diaconu, că acesta „a acționat spontan, cu intenția de a suprima viața victimei, împrejurare ce rezultă din faptul că s-a înarmat cu un instrument de potențial letal (cuțit), acceptând ipoteza utilizării obiectului vulnerant în timpul derulării actelor sale exterioare de conduită”.

Anchetatorii au mai scris în documentul citat că Diaconu „a acționat într-o manieră vădit disproporționată în raport cu un conflict minor, exercitând violențe excesive asupra victimei”.

Surse din rândul anchetatorilor au precizat pentru MEDIAFAX că Dumitru Cătălin Diaconu este cunoscut de jandarmi ca fiind un suporter problemă, cu ieșiri violente, acesta fiind sub interdicție de a participa la meciurile echipei Rapid București timp de un an. Pentru încălcarea interdicției de a inta pe stadioane, acesta riscă între o lună și trei luni de închisoare sau amendă.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata