Taxa auto intră din nou în vigoare, de la 1 ianuarie

Taxa auto intră din nou în vigoare, de la 1 ianuarie
Publicat: 27/12/2012, 22:25
Actualizat: 29/03/2019, 17:32

Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern doar până la începutul anului viitor, va fi din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie, Executivul urmând însă să analizeze această situație.

4000 de lei amendă? Toți ȘOFERII din România trebuie să știe asta

Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Mediului, Rovana Plumb, să prezinte Guvernului o informare pe această temă în prima sau a doua ședință de anul viitor, a anunțat vicepremierul Liviu Dragnea.

„Primul-ministru i-a cerut ministrului Mediului să vină în prima sau a doua ședință de guvern din 2013 cu o informare și o propunere pentru subiectul ăsta. A fost atins subiectul astăzi, nu s-a luat nicio decizie”, a spus Dragnea la finele ședinței de joi a Guvernului, întrebat de jurnaliști care este situația taxei de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern doar până la începutul anului viitor.

Întrebat în continuare dacă acest lucru presupune că taxa de primă vânzare auto va fi din nou obligatorie începând cu anul viitor, ministrul a arătat că speră ca în ședința Executivului programată pentru 4 ianuarie să fie luată o decizie.

„Acum nu știu câte mașini se vor vinde pe 1 și 2 ianuarie, totuși, adică nu mi se pare ceva foarte grav”, a adăugat Dragnea.

Taxa de primă vânzare auto, introdusă de Guvernul Boc la sfârșitul anului 2011, trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat și pentru care nu a fost achitată taxa de poluare.

În ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate atunci în București și alte orașe ale țării în care una dintre revendicările formulate viza eliminarea taxei auto, coaliția guvernamentală PDL-UDMR a decis să suspende pentru un an, până la 1 ianuarie 2013, taxa de primă vânzare, cu explicația că proprietarii de mașini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

În luna octombrie, premierul Victor Ponta a anunțat că sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat începând cu anul viitor, prin înlocuirea actualei taxe de primă înmatriculare cu o taxă de mediu, calculată în funcție de nivelul de poluare, dar care să nu fie mai mare decât prețul autoturismului.

El a precizat atunci că un grup de lucru format la nivelul ministerelor Finanțelor și Mediului analizează în prezent variantele pentru noul sistem de taxare, care să încurajeze achiziționarea mașinilor noi și nepoluante, și că va fi solicitat acordul Comisiei Europene astfel încât noua taxă care să fie introdusă de la 1 ianuarie 2013.

Săptămâna trecută, la audierile din Parlament pentru validarea în postul de ministru al Mediului, Rovana Plumb a spus că taxa auto este o problemă sensibilă asupra căreia se vor aduce precizări noi după finalizarea bugetului, ea susținând ca aceasta să fie o taxă de mediu, stabilită în funcție de nivelul de poluare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase