Telekom, despre OUG privind Fondul Audiovizual: Solicităm Guvernului să respingă această inițiativă

Telekom, despre OUG privind Fondul Audiovizual: Solicităm Guvernului să respingă această inițiativă
Publicat: 09/06/2015, 21:01
Actualizat: 29/09/2018, 10:20

„Grupul de companii Telekom Romania își exprimă îngrijorarea față de proiectul Ordonanței de Urgență prin care este propusă înființarea unui Fond Audiovizual (prin plata unei taxe de 5% către CNA și reducerea TVA la 9% pentru serviciile TV) și solicită o evaluare mai riguroasă a impactului acesteia, înainte de a impune noi reglementări pe acest segment”, spun oficialii grupului de companii Telekom Romania, într-un punct de vedere remis MEDIAFAX.

Potrivit acestora, noua inițiativă legislativă a fost formulată fără ca mediul de afaceri să fie consultat în prealabil.

„În plus, propunerea este vagă și lasă loc de interpretări: spre exemplu, nu este clar dacă taxa de 5% este aplicabilă doar veniturilor realizate din furnizarea servicilor TV sau veniturilor totale. De asemenea, distorsionează grav competiția pe piață, forțând companiile private să sprijine alte companii private și promovând un comportament discriminatoriu față de anumiți furnizori de servicii Radio-TV, în baza unor criterii necunoscute la acest moment. Acesta este un alt semnal negativ pentru investitorii străini, demonstrând, încă o dată, lipsa predictibilității și a stabilității în mediul legislativ din România”, mai spun oficialii grupului de companii Telekom Romania.

Referitor la taxa adițională de 5%, Telekom Romania subliniază că sectorul audiovizual este deja taxat cu 5,5% (1% către Fondul cinematografic și 4,5% către diferite organisme care colectează drepturi de autor).

„În ceea ce privește TVA de 9% pentru serviciile TV, susținem de principiu scăderea TVA-ului, însă Telekom consideră că o astfel de măsură trebuie să fie implementată corelând prevederile Codului Fiscal existent și într-un interval de timp realist, pentru a permite operatorilor să analizeze impactul operațional și să planifice costurile pentru implementare. În plus, considerăm că nu este înțelept din punct de vedere macro-economic să existe TVA diferențiat numai pentru serviciile TV, mai ales luând în considerare gradul de colectare a TVA din prezent. Totodată, măsura este împotriva tendințelor din industrie, care evoluează către pachete de servicii integrate: fix, mobil și TV. Această măsură adițională, dacă este aplicabilă numai pentru un anumit serviciu, va prezenta un obstacol serios pentru dezvoltarea serviciilor integrate și, în mod indirect, pentru industrie. În plus, măsura ar presupune tratament preferențial nejustificat pentru un anumit sector”, mai spun oficialii grupului de companii Telekom Romania.

În plus, potrivit acestora, estimarea că scăderea TVA va acoperi taxa adițională de 5% este „pur speculativă și incorectă, din moment ce companiile de telecomunicații plătesc TVA direct statului român”.

„Propunerea nu are la bază o evaluare a impactului corelat a celor două măsuri fiscale. Așadar, considerăm că această măsură este în detrimentul dezvoltării industriei și al clienților. Prin urmare, solicităm Guvernului să respingă această inițiativă”, mai afirmă oficialii grupului de companii Telekom Romania.

Telekom Romania este un brand care aparține Deutsche Telekom, unul dintre cei mai mari jucători de profil la nivel mondial. Numărul de clienți TV al companiei a crescut cu 3,2% în primul trimestru al acestui an, la 1,414 milioane.

În luna septembrie a anului trecut, Telekom Romania Communications, divizia care acoperă operațiunile fixe, și Telekom Romania Mobile Communications, divizia mobilă, au devenit noile denumiri ale operatorilor Romtelecom și Cosmote România, schimbarea fiind parte a procesului de adoptare a brandului „Telekom” al grupului german Deutsche Telekom.

Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) este unul dintre cei mai mari operatori locali de telecomunicații. Acționari sunt grupul elen OTE – 54,01% și Ministerul pentru Societatea Informațională – 44,99%. Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote România) are ca acționari Cosmote Group, parte a OTE Group – 70% și Romtelecom – 30%.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a avizat favorabil, în ședința de marți, un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG), care prevede crearea unui Fond Audiovizual din bani de la cabliști și, totodată, permite ca emisia terestră a serviciilor publice și private de televiziune în sistem analogic să poată continua până în 2016.

Acest proiect de OUG a fost avizat favorabil, cu observații, în ședința de marți a CNA, votul Consiliului fiind însă unul consultativ.

Șapte membri ai CNA prezenți la ședința de marți (Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea) au votat „pentru” avizarea favorabilă a acestui proiect de OUG care este asumat de Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI), în timp ce trei membri ai CNA (Florin Gabrea, Radu Herjeu și Dorina Rusu) au votat „împotrivă”. Laura Georgescu, președintele CNA, nu a fost prezentă la ședința Consiliului.

Proiectul ar urma să fie analizat în ședința de miercuri a Guvernului, potrivit unor afirmații făcute în ședința CNA de marți.

Acest nou proiect de OUG reunește două proiecte pe care CNA le-a avizat deja favorabil: un proiect de OUG pentru completarea Legii audiovizualului, care prevede constituirea unui Fond Audiovizual și care a fost avizat favorabil de CNA în ședința din 4 iunie, după o discuție cu Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informațională, și, respectiv, un proiect de lege, care a fost avizat de Consiliu în ședința din 28 aprilie și care prevede că emisia terestră a serviciilor publice și private de televiziune în sistem analogic poate continua, temporar, până pe 31 decembrie 2016.

În noul proiect de OUG, avizat favorabil marți de CNA, se prevede înființarea Fondului Audiovizual, ca activitate finanțată integral din venituri proprii pe lângă Consiliul Național al Audiovizualului.

Din Fondul Audiovizual se finanțează acțiuni și programe care asigură libertatea de informare, diversitatea de opinie și pluralismul în domeniul serviciilor de televiziune și radio, precum și susținerea programelor cultural-educative și informative, cu excepția celor privind campaniile electorale.

Veniturile Fondului Audiovizual se constituie din sumele încasate de Consiliul Național al Audiovizualului, din colectarea unui procent de 5% din totalul veniturilor realizate de distribuitorii de servicii care retransmit programe de televiziune prin rețele de comunicații electronice.

Pe de altă parte, potrivit proiectului de OUG, distribuitorii de servicii sunt obligați să declare și să plătească CNA sumele datorate până la data de 25 a lunii următoare celei de realizare a veniturilor.

Această contribuiție va fi administrată de CNA, iar pentru virarea cu întârziere a sumelor datorate de operatorii economici se vor datora dobânzi și penalități de întârziere, în conformitate cu reglementările legale privind regimul impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat. Dobânzile și penalitățile de întârziere încasate constituie surse la Fondul Audiovizual și se utilizează pentru acesta, se mai spune în proiectul de OUG.

De asemenea, potrivit aceluiași proiect, cheltuielile Fondului Audiovizual se finanțează integral din bugetul activității finanțate integral din venituri proprii. Bugetul de venituri și cheltuieli al Fondului Audiovizual se aprobă odată cu bugetul CNA.

Totodată, potrivit proiectului de OUG, organizarea și funcționarea Consiliului Fondului Audiovizual, componența acestuia, precum și criteriile de repartizare a Fondului Audiovizual vor fi supuse aprobării Guvernului de către Ministerul pentru Societatea Informațională, în termen de 30 de zile de la aprobarea acestui proiect de OUG.

În plus, potrivit proiectului de OUG, aceste prevederi referitoare la crearea Fondului Audiovizualului se vor aplica de la 1 iulie 2015.

Pe de altă parte, în proiectul de OUG se explică înființarea Fondului Audiovizual „având în vedere dificultățile financiare persistente cu care se confruntă posturile de televiziune și radio din România”. De asemenea, înființarea acestui fond are la bază „necesitatea de a oferi publicului românesc programe informative și educative de cât mai bună calitate”, dar și stimularea „performanței în mediul jurnalistic”.

În proiect se face referire și la „susținerea acelor posturi care alocă resurse financiare și umane importante pentru producția și difuzarea de programe de informare, culturale și educative, programe despre care se știe că sunt costisitoare în termeni economici și, în plus, au valoare comercială redusă comparativ cu programele de divertisment, film și sport”. „Având în vedere că Strategia fiscală bugetară pentru perioada 2014-2016 prevede printre alte măsuri fiscale și reducerea treptată în următorii patru ani a TVA pe măsura îmbunătății colectării veniturilor bugetare se propune, începând cu data de 1 iulie 2015, extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru prestarea de servicii de retransmiterea programelor de televiziune prin rețele de comunicare electronice”, se mai spune în proiectul de OUG.

Pe de altă parte, proiectul de OUG include o serie de prevederi referitoare la tranziția de la televiziunea analogică terestră la tranziția la televiziunea digitală terestră. Aceste aspecte erau prevăzute până în prezent într-un proiect de lege inițiat tot de Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI), care a fost avizat favorabil de CNA în ședința Consiliului din 28 aprilie.

Astfel, proiectul de OUG avizat marți de CNA preia mare parte din prevederile din acest proiect de lege, care stabilește că emisia terestră a serviciilor publice și private de televiziune în sistem analogic poate continua, temporar, până pe 31 decembrie 2016.

Potrivit proiectului, „emisia pe cale radio terestră a serviciilor publice și private de televiziune în sistem analogic, în banda de frecvențe radio 174-230 MHz, poate continua, cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2016, în baza unui acord tehnic eliberat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, cu respectarea următoarelor condiții cumulative: nu produce interferențe stațiilor de radiocomunicații ce utilizează spectrul radio, în conformitate cu angajamentele internaționale la care România este parte; nu beneficiază de protecție radio din partea stațiilor de radiocomunicații ce utilizează spectrul radio, în conformitate cu angajamentele internaționale la care România este parte; frecvențele radio să fie asignate, la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru furnizarea pe cale radio terestră a serviciilor publice și private de televiziune în sistem analogic”.

În cazul apariției unor interferențe, având în vedere continuarea emisiei, reclamate de administrațiile de comunicații ale statelor vecine, titularul acordului tehnic va lua imediat toate măsurile necesare pentru eliminarea emisiei radio ce a produs interferența.

Titularul acordului eliberat de ANCOM nu are obligația de a plăti tariful de utilizare a spectrului, până la 31 decembrie 2016.

Aceste prevederi ale OUG au fost elaborate în contextul în care, pe 17 iunie 2015, trebuie oprită transmisia analogică în România, conform Strategiei Naționale aprobate de Guvernul României prin Hotărârea de Guvern 403/2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte