Temperaturile scăzute lovesc din nou: Furnizarea energiei termice a fost reluată în vestul țării

Temperaturile scăzute lovesc din nou: Furnizarea energiei termice a fost reluată în vestul țării
Publicat: 08/05/2019, 11:29

Directorul de dezvoltare al Regiei Autonome de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca, Dan Cupșa, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că s-au primit solicitări din partea clujenilor încă de la sfârșitul săptămânii trecute pentru reluarea furnizării încălzirii.

„RAT Cluj-Napoca a reluat în noaptea de marți spre miercuri furnizarea agentului termic la apartamentele racordate la sistemul centralizat, după ce temperaturile au coborât în timpul nopții, în medie, la 4-5 grade. În ultimii 10 ani nu am mai avut o astfel de situație, să furnizăm agent termic aproape de jumătatea lunii mai. Era o necesitate, însă, ținând cont de condițiile meteo și de faptul că am avut și solicitări din partea clujenilor încă de la sfârșitul săptămânii trecute. Furnizarea încălzirii a fost oprită în Cluj-Napoca în 23 aprilie”, a spus Cupșa.

Potrivit acestuia, ținând cont de prognoza meteorologică, furnizarea agentului termic se va menține cel puțin și pe parcursul săptămânii viitoare, în special în timpul nopții, când se vor înregistra temperaturi scăzute.

RAT Cluj-Napoca furnizează agent termic la peste 1.300 de asociații de proprietari, reprezentând peste 25.000 de apartamente, respectiv peste 60.000 de persoane, agenți economici și instituții din municipiu.

Directorul comercial al SC Termoficare Oradea, Dan Crețu, a declarat la rândul său că furnizarea încălzirii în sistemul centralizat a fost reluată în oraș luni, după ce temperaturile au scăzut la 4 grade Celsius.

„La sfârșitul săptămânii trecute am primit numeroase telefoane de la cetățeni, astfel că nu am putut să îi lăsăm în frig și am reluat furnizarea agentului termic. Luni, maxima a fost 7 grade în Oradea și a plouat. Noi am oprit încălzirea în 12 aprilie, am reluat în 16 aprilie, am oprit din nou în 25 aprilie, iar în 6 mai am început să furnizăm iar agent termic. Cred că și săptămâna viitoare vom da căldură”, a spus Crețu.

SC Termoficare Oradea furnizează energie termică pentru peste 800 de asociații de proprietari, adică peste 61.000 de apartamente în blocuri, 3.619 case, 226 de instituții publice și un număr de 1.937 de agenți economici.

Și cei aproximativ 60.000 de abonați ai societății de termoficare din Timișoara au din nou căldură în calorifere. Reprezentanții societății Colterm au luat decizia de a relua livrarea energiei termice doar pe timp de noapte, la Timișoara, în urmă cu câteva zile, ca urmare a scăderii temperaturilor. Astfel, cei aproximativ 60.000 de abonați ai societății de termoficare au căldură în calorifere între orele 19.00 și 09.00.

„Cei care nu doresc să consume energie termică pentru încălzire au posibilitatea de a închide vanele de branșament sau una dintre vanele de izolare ale contorului de energie termică”, susțin reprezentanții Colterm.

Potrivit acestora, pentru sistarea totală a căldurii, temperaturile trebuie să fie peste 10 grade Celsius timp de trei zile consecutiv, atât ziua, cât și noaptea.

La Timișoara, în noaptea de marți spre miercuri, termometrele au arătat 3 grade Celsius.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase