Țepe de milioane pe Internet. Ultima „combinație” a românilor care fac bani din comerțul online

Țepe de milioane pe Internet. Ultima „combinație” a românilor care fac bani din comerțul online
Țepe de milioane pe Internet. Ultima „combinație” a românilor care fac bani din comerțul online / Sursa FOTO: https://c.pxhere.com
Publicat: 26/08/2020, 09:07

Poliţiştii din Alba efectuează, miercuri dimineaţa, 17 percheziţii în Blaj, Jidvei şi Şona la persoane bănuite că ar fi comandat, prin Internet, bunuri în valoare de peste 60.000 de lei pe care nu le-au mai plătit, fiind prejudiciate, astfel, zeci de societăţi care comercializează online diverse produse.

„Din cercetări a rezultat bănuiala rezonabilă că, în perioada decembrie 2019 – iulie 2020, 16 persoane ar fi efectuat 174 de comenzi online, pentru a achiziţiona diverse bunuri (electrocasnice, bunuri de uz casnic, mobilier, obiecte vestimentare, triciclete etc), selectând, ca şi modalitate de plată, «ordin de plată», dar fără ca aceasta să mai fie efectuată în termenul de 15 zile de la validarea comenzii”, se menționează într-un comunicat al IPJ Alba.

La ridicarea coletelor de la firmele de curierat, persoanele vizate de anchetă ar fi folosit date şi identităţi false sau ale unor persoane care nu aveau nicio legătură cu comenzile şi ar fi evitat ca acestea să le fie livrate la domiciliu, „stabilind, telefonic cu reprezentantul firmei de curierat alte locuri de întâlnire”.

Țeapă de 60.000 lei dată firmelor online

În acest fel, ar fi fost înşelate peste 70 de societăţi care comercializează bunuri online, cu sume cuprinse între 1.000 şi 20.000 de lei, prejudiciul total fiind de peste 60.000 de lei.

Totodată, în urma investigaţiilor, poliţiştii au constatat că alte două persoane ar fi instigat sau ar fi sprijinit persoanele vizate de anchetă la săvârşirea faptelor de înşelăciune.

La percheziţii, alături de poliţiştii de investigare a criminalităţii economice, participă poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, ai poliţiilor municipale Alba Iulia, Blaj, Sebeş şi Aiud, ai Poliţiei Oraşului Câmpeni, ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale precum şi jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba.

Acţiunea beneficiază de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale.