Termen final în dosarul de corupție Poșta Română – Tudor Chiuariu. DNA cere închisoare cu executare pentru el. Sentința pe 24 ianuarie

Termen final în dosarul de corupție Poșta Română - Tudor Chiuariu. DNA cere închisoare cu executare pentru el. Sentința pe 24 ianuarie
Publicat: 13/01/2014, 20:54
Actualizat: 30/04/2015, 17:26

Curtea Supremă a judecat luni 13 ianuarie ultimul termen din dosarul de corupție în care este inculpat fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu (PNL). În acest dosar, Chiuariu este acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Procurorii susțin că fostul ministru a semnat o serie de documente care au dus la înstrăinarea ilegală a unui imobil din centrul Bucureștiului. Statul ar fi fost prejudiciat cu peste 8 milioane de euro. Instanța a anunțat că va pronunța sentința pe 24 ianuarie.

Procurorii DNA au cerut condamnarea la închisoare cu executare, între 5 și 15 ani, a foștilor miniștri NagyZsolt și Tudor Chiuariu.

În dosarul fostului ministru Tudor Chiuariu, la ultimul termen, a depus mărturie martorul cheie al acuzării, Alina Vrabie, fost director în cadrul Ministerului Justiției. Aceasta și-a meneținut declarațiile date anterior care îl incriminau pe fostul ministru Chiuariu. Alina Vrabie a declarat că fostul ministru i-a cerut demisia după ce ea nu a vrut să avizeze un proiect de Hotărâre de Guvern care era în mod vădit viciat.

Prin acest proiect avizat ulterior de Chiuariu, statul a fost deposedat de un imobil al Poștei Române. Despre această operațiune, procurorii spun că este abuzivă. Judecarea dosarului a fost amânată pentru ianuarie 2014. Avocații au mai cerut și audierea lui Varujan Vosganian și el ministru în momentul comiterii faptelor incriminate, însă, instanța a respins cererea.

Tudor Chiuariu, senator PNL și șeful Comisiei Juridice din Senat, este judecat în recurs de un complet de cinci judecători în dosarul Poșta Română. Procesul lui Chiuariu ar putea să se finalizeze chiar astăzi.

În acest dosar, Chiuariu este inculpat pentru abuz în serviciu în formă calificată care, potrivit Codului Penal, se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 15 ani. Pe fond, Chiuariu a fost achitat.

În decembrie 2010, fostul ministru UDMR al Telecomunicațiilor, Zsolt Nagy, și fostul ministru liberal al Justiției, Tudor Chiuariu, au fost trimiși în judecată de către DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Procurorii au susținut că cei doi miniștri ar fi luat parte la trecerea frauduloasă a unui imobil de pe Calea Victoriei din patrimoniul Poștei Române în cel al unei firme private, dar Chiuariu a fost achitat în primă instanță. Dosarul va fi judecat, însă, în recurs.

La primul termen de judecată, Chiuariu nu s-a prezentat la proces utilizând un tertip avocățesc: a amânat judecarea dosarului pe motiv ca nu are angajat un avocat.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, în perioada anilor 2005 – 2007, printr-un șir de acte nelegale, reprezentanții Poștei ar fi contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developments SA, demers în care au fost implicați și cei doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a „clarifica” situația juridică a terenului și a favoriza astfel societatea.

Prejudiciul cauzat statului prin înstrăinarea în mod ilegal a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135 este în valoare de 8.619.787 euro, reprezentând valoarea de piață a terenului. Prejudiciul s-a raportat la valoarea terenului liber de construcții din care s-a scăzut costul demolării clădirii, întrucât clădirile existente pe teren au fost demolate de către SC Imopost SA, potrivit DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Anunțul dimineții despre BANII DE PENSIE: Tot timpul se întâmplă problema asta
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce planuri are Alexandru Ciucu cu fiicele lui de Paște, după despărțirea de Alina Sorescu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare