TITULARIZARE 2012. Andronescu: Rata de promovare – 48,06 %, înainte de contestații

TITULARIZARE 2012. Andronescu: Rata de promovare - 48,06 %, înainte de contestații
Publicat: 07/08/2012, 20:06
Actualizat: 07/08/2012, 20:06

Promovabilitatea la concursul de titularizare în învățământ este de 48,06 %, înainte de contestații, aproape comparabilă cu cea de la bacalaureat, a declarat, marți, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, potrivit căreia rezultatele „nu sunt de natură să ne mulțumească”.

„Ca să fii profesor, trebuie să fii un exemplu pentru elevi. Dacă rezultatul la titularizare este aproape cu cel de la bacalaureat, este îngrijorător”, a mai spus ministrul Educației.

La concursul de titularizare de anul acesta, 220 de candidați au obținut nota maximă, 10, iar promovabilitatea, respectiv ponderea celor care au obținut minimum nota 7,00, a crescut sensibil față de 2011, când a fost de 31,64%.

Potrivit rezulatelor centralizate de minister, 11,52% dintre candidați au obținut note între 5 și 5,49, 8,16% – între 5,50 și 5,99, 8,92 – între 6 și 6,49, 3,74% – între 6,50 și 6,99, 14,01% – între 7 și 7,49, 9,17% – între 7,50 și 7,99, 8,38% – între 8 și 8,49, 6,92% – între 8,50 și 8,99, 5,71% – între 9 și 9,49, iar 3,01% – între 9,50 și 9,99.

Ministrul Educației a mai spus că există o rată de promovabilitate mică în județe precum Ilfov, Giurgiu sau Caraș-Severin, în primul înregistrându-se o promovabilitate foarte scăzută și la bacalaureat.

Andronescu a anunțat că, în perioada următoare, va fi alcătuită o listă a universităților de unde provin acești candidați, care va fi dată publicității pe site-ul ministerului.

Ecaterina Andronescu a mai spus că, la fel ca la definitivat, se constată „un salt” spre limita de promovabilitate, respectiv în zona 6,99-7,00, motiv pentru care va solicita inspectoratelor școlare să analizeze rezultatele, iar evaluatorilor, să fie la fel de exigenți și cu această grupă de candidați.

La titularizare au fost înscriși 39.074 de candidați, dintre care, după probele practice, au rămas în concurs 35.602. După proba de dosar, au trecut 35.450, iar 28.373 s-au prezentat la proba scrisă. Dintre aceștia, 40 de candidați au fost eliminați ca urmare a unor tentative de fraudă, iar 2.843 de candidați s-au retras – 2.607 din motive personale, iar 236, din motive medicale, potrivit ministerului.

Contestațiile vor fi înregistrate marți și miercuri, la sediile inspectoratelor școlare județene, rezultatele finale urmând să fie afișate în 10 august.

Repartizarea pe posturi a candidaților care au obținut cel puțin media 7,00 se va realiza, la nivelul centrelor de concurs, în 13 august, iar a celor care au luat cel puțin 5,00, în 16 august.

La examenul de titularizare sunt disponibile 6.692 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată și 31.539 de posturi didactice/catedre vacante/rezervate pentru angajare pe perioadă determinată.

Întrebată fiind dacă vor fi acceptați și candidați cu note sub 5, Andronescu a declarat că „speră să nu se ajungă acolo”. „Mi-aș dori ca în sistem să nu intre candidați care nu au promovat titularizarea sau care au luat note sub 5. Mai repede să găsim doritori printre cei care sunt în stagii doctorale sau care au absolvit anul acesta. De asemenea, putem spune că nu toți cei care au promovat titularizarea au un loc asigurat la repartizare, pentru că sunt doar șase mii de locuri în învățământ pentru perioadă nedeterminată”, a spus ministrul Educației.

Ecaterina Andronescu a subliniat că titularizarea „trebuie păstrată”, ca „filtru” care să fie urmat de alte evaluări anuale. „Sunt mai multe măsuri pentru a ridica ștafeta la titularizare, nu neapărat ridicarea pragului de notare”, a conchis Andronescu.

Ministrul Educației declara recent că intenționează să ridice „ștacheta” la examenul de titularizare de anul viitor, anul acesta fiind prea târziu să modifice media cu care acesta poate fi promovat.

Promovabilitatea la titularizare a fost, anul trecut, de 70,31%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier