Toader: „A venit vremea clarificărilor la DNA”. Kovesi, evaluată de CSM în urma înregistrărilor. Reacția CSM

Toader: „A venit vremea clarificărilor la DNA. Kovesi, evaluată de CSM în urma înregistrărilor. Reacția CSM
Publicat: 03/07/2017, 15:14
Actualizat: 05/06/2018, 14:08

UPDATEInspectorul șef al Inspecției Judiciare a semnat, luni, ordinele pentru efectuarea controalelor privind eficiența managerială la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) și a Direcția Națională Anticorupție (DNA), potrivit unui comunicat de presă al IJ.

Prin acest ordin s-au stabilit, printre altele, obiectivele controalelor și componența echipelor de inspectori judiciari.

„Cele două controale au fost incluse în calendarul de activități aferent anului în curs ca urmare a propunerii ministrului Justiției”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, concluziile rapoartelor de control vor fi înaintate Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„A venit vremea clarificărilor la DNA. Am cerut ca activitatea DNA să se desfășoare în limite constituționale. Susținem cu toată convingerea continuarea luptei împotriva corupției, dar vă rog să reținem că nu însemnă numai DNA, numai aplicare de pedepse”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a vorbit și despre controalele pe care le-a solicitat Inspecței Judiciare, una privind înregistrările dintr-o ședință a DNA, cealaltă privind activitatea manageriala la DNA și Parchetul General.

„Am sesizat Inspecția Judiciară pentru a face evaluarea de fond privind activitatea managerială la DNA și Parchetul General De ce? Pentru că la cele două nu au fost făcute evaluari de fond din 2007, de zece ani. Zece ani o instituție să nu fie verificată, nu știu dacă e tocmai în regulă. (..) Sper să se constate că nu avem o justiție selectivă, să se constate că sesizările au fost puse pe rol cu celeritate, să răspundă acelei cerințe de soluționare în termen rezonabil. Avem nevoie de o justiție dreaptă, susținem prevenirea și combaterea corupței dar sunt obligată să nu văd numai partea pozitivă ci și pe cea negativă, că, din păcate, mulți cetățeni sunt arestați, anchetați, condamnați ca ulterior să se constate că sunt nevinovați, ceea ce este o adevărată tragedie și mai mult decât o pată neagră pentru justiția din România. (..) Faptul că sunt aceste discuții în interiorul DNA are o parte pozitivă, că sunt scoase la suprafață eventualele disfuncționalități, neconcordanțe, măsuri pe care unii sau alții le subliniază. Nu am vorbit cu Codruța Kovesi. Vă asigur că măsurile propuse vor fi proporționale disfuncționalității constatate”, a declarat ministrul Justiției.

Toader a opinat că ar fi „regretabil” dacă se dovedește că sunt adevărate „controversele” din interiorul DNA, făcând referire la discuțiile lansate în spațiul public dintr-o ședință prezidată de procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Ca ministru al Justiției, pot spune că este regretabil faptul că în spațiul public au apărut aceste controverse. Și mai regretabil este dacă acele controverse sunt adevărate sau nu”, a afirmat ministrul.

Toader a subliniat că verificările IJ au drept scop determinarea ordinii în care se soluționează dosarele înregistrate pe rolul celor două unități de parchet. El a explicat că nu și-ar dori ca anumite dosare să fie soluționate „cu prioritate”.

„Nu se poate intra peste independența și autoritatea procurorului în soluționarea unei cauze. E vorba despre o evaluare managerială privind, cu titlu exemplificativ, soluționarea cauzelor în faza de urmărire penală, într-un termen rezonabil. Se va verifica și soluționarea cauzelor în ordinea cronologică a înregistrărilor de la cele două unități (DNA și PG – n.red.). Să nu avem cazuri de justiție selectivă, adică o sesizare să aștepte și alta să fie soluționată cu prioritate”, a explicat ministrul Justiției.

Tudorel Toader a reamintit că activitatea DNA și a Parchetului General nu a mai fost evaluată de mai bine de zece ani.

„Faptul că sunt aceste discuții în interiorul DNA are o parte pozitivă, că sunt scoase la suprafață eventualele disfuncționalități, neconcordanțe, măsuri pe care unii sau alții le subliniază. Nu am vorbit cu Codruța Kovesi. Vă asigur că măsurile propuse vor fi proporționale disfuncționalității constatate”, declara, anterior, ministrul Justiției.

Reacția ministrului vine după ce procurorul-șef al DNA a cerut revocarea a doi procurori, Mihaela Iorga și Doru Țuluș. Magistrații au sesizat, la rândul lor, Inspecția Judiciară, acuzând că Kovesi se implică în ancheta privind înregistrarea unei ședințe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor și solicitând teste cu detectorul de minciuni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
Ce poți face cu resturile de prăjituri și cozonac rămase de la masa de Paști
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Inteligență Artificială a ținut pasul cu un pilot uman în timpul unui zbor istoric