Tokes dă în judecată Antena 3, pe Gâdea, Talpeș și Teodorescu. Care este acuzația

Tokes dă în judecată Antena 3, pe Gâdea, Talpeș și Teodorescu. Care este acuzația
Publicat: 03/10/2014, 18:13
Actualizat: 04/09/2019, 16:04

Vineri, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat că a decis să acționeze în instanță Antena 3 și pe fostul șef al SIE, Ioan Talpeș, pe fostul ofițer de informații Filip Teodorescu și pe realizatorul Mihai Gâdea, ca urmare a emisiunii „Sinteza zilei” difuzate în 15 septembrie, în care a fost etichetat drept „trădător de țară” și spion al Ungariei, considerând că a fost victima unor „afirmații neadevărate și denigratoare”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„«Ascuțit-au limba lor ca a șarpelui; venin de aspidă sub buzele lor» – regele David astfel își caracteriza dușmanii perfizi (Psalmii 139,3). Domnul nostru Iisus îi numește «pui de vipere» pe fariseii ipocriți (Matei 12,34). Aceste calificări din Sfânta Scriptură se mulează perfect pe calomniatorii mei care m-au denigrat cu înverșunare în emisiunea «Sinteza zilei» din 15 septembrie 2014 al canalului de televiziune Antena 3, proprietea fostului securist Dan Voiculescu alias Felix, numindă-mă «trădător de țară și spion al Ungariei», ba chiar amenințându-mă indirect că aș putea avea soarta lui Mircea Răceanu, condamnat la moarte pentru trădare de regimul Ceaușescu”, a susținut Tokes.

Potrivit acestuia, în emisiunea respectivă a fost prezentată o chitanță pe care a semnat-o în octombrie 1989, în valoare de 20.000 de lei, Tokes declarând că a primit acea sumă la momentul respectiv nu pentru a-și trăda țara, ci pentru că „emisarii” i-au spus că sunt preoți reformați și că au strâns pentru el banii respectivi de la enoriași, în condițiile în care nu mai primise salariu de șase luni și urma să fie evacuat din parohia din Timișoara.

Tokes a afirmat că nu cunoștea persoanele respective și „cel mai probabil” a fost vorba de o cursă pe care i-a întins-o fosta Securitate, întrucât, imediat după ce a semnat chitanța respectivă – care nu l-ar incrimina, ci dimpotrivă, ar dovedi „inocența” sa, întrucât în ea mulțumea pentru sumă și invoca binecuvântarea dumnezeiască pentru binefăcătorii săi – a început să fie șantajat.

Europarlamentarul a susținut că, în baza acelei chitanțe, i s-a cerut apoi să părăsească parohia din Timișoara, sub amenințarea că în caz contrar va fi deferit justiției pentru înaltă trădare și că, deși au trecut 25 de ani de la Revoluție, de atunci se simte încontinuu amenințat și nu știe de câte ori se va mai întâlni, până la moarte, cu astfel de „acuzații tâmpite”, întrucât subiectul este „încălzit” periodic, „când e interesat politicul”, cu scopul de a-l intimida și discredita.

Tokes a adăugat că dintr-o carte a lui Molnar Janos despre Securitate a aflat că persoanele care i s-au prezentat drept preoți reformați ar fi fost, de fapt, agenți ai Securității și că este „șocant și intimidant” pentru el faptul că în continuare este față în față cu „aceiași actori siniștri”, de care n-ar fi scăpat nici el, nici societatea românească.

Europarlamentarul a spus, totodată, că îl „pune pe gânduri” faptul că „tocmai la Antena 3” a vorbit fostul ofițer de informații Filip Teodorescu și de cazul lui Mircea Răceanu, care a fost condamnat la moarte în perioada lui Ceaușescu și a petrecut „ani grei” în închisoare pentru colaborare cu serviciile secrete americane.

Potrivit lui Tokes, ar putea fi vorba despre o „amenințare indirectă” la adresa sa și că el crede că atât emisiunea în cauză, cât și demersurile pentru a i se retrage Ordinul Național „Steaua României” și amendarea pentru amplasarea „steagului secuiesc” la biroul său din Oradea ar fi „procese cu caracter politic, nu numai juridic”.

La rândul său, avocatul Kincses Elod, a spus, în aceeași conferință de presă, că a redactat deja acțiunea împotriva fostului șef al SIE Ioan Talpeș, fostului ofițer de informații Filip Teodorescu, realizatorului Mihai Gâdea și Antenei 3 și o va înregistra, vineri, la Judecătoria Sectorului 1 din București, cerându-le să plătească în solidar daune morale de 40.000 de euro.

El a precizat că va depune ca probe în instanță atât înregistrarea emisiunii, cât și proba cu martori – două persoane care pot vorbi despre șantajarea lui Tokes de către Securitate în 1989. Avocatul a arătat în acest context că fostul ofițer de informații Filip Teodorescu a afirmat în emisiune că Nicolae Ceaușescu s-ar fi opus luării de măsuri contra lui Tokes pentru că acesta era maghiar și preot, însă infracțiunea de înaltă trădare se urmărește din oficiu și nici chiar președintele nu putea opri cercetările, ci, eventual, să-l grațieze, dacă acesta ar fi fost găsit vinovat.

În emisiunea „Sinteza Zilei”, din 15 septembrie, Filip Teodorescu a afirmat că Tokes era agent al serviciilor secrete maghiare și trădător de țară. „Nu făcea o muncă voluntară, era plătit. (…) Era în poziția de trădător de țară, nu spion, pentru că spioni sunt străinii”, a spus Teodorescu.

Fostul ofițer de contraspionaj a adăugat și că Tokes era pastor, la fel ca și cei din familia lui, și acesta ar fi fost unul dintre criteriile pe baza cărora a fost ales ca agent al serviciilor secrete ungare.

De asemenea, Filipescu a precizat și că Ceaușescu a fost informat despre acest lucru. Printre alți trădători de țară, Filip Teodorescu l-a mai menționat și pe Mircea Răceanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Oamenii sunt uluiți când află ce vârstă are acest bărbat. Cum reușește să păcălească procesul...
FOTO EXPLOZIV! L-am prins pe Vali Vijelie cu „pofta inimii”. A posedat-o pe stradă
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
BREAKING NEWS | A murit milionarul care a rivalizat cu Borcea, Copos și Gigi Becali!
Noi detalii cutremurătoare despre moartea lui Naomi. Ce au scos la iveală prietenii apropiați
O firmă italiană de top face sute de angajări în noua fabrică de la Satu...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
Cum a ajuns să arate mormântul Stelei Popescu! Imagini incredibile de la locul de veci...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Blinken va merge în China cu o ameninţare în privinţa ajutorului militar acordat Rusiei
DOVADA că Titanicul NU s-a scufundat! O fotografie din 1912 arată...
Decizie pentru permisele de conducere din România. Cine poate să îl obțină mai devreme
Fostul model celebru care a ajuns să se îmbrace din gunoaie! Imaginile recente când probează...
Ana-Maria, găsită moartă! Șocant unde era și ce mesaj a lăsat
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
”M-am simțit foarte vinovată față de fetița mică” Victoria Răileanu, la un pas de a...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
În 1816, Pământul nu a avut vară. Ce s-a întâmplat?