Tokes dă în judecată Antena 3, pe Gâdea, Talpeș și Teodorescu. Care este acuzația

Tokes dă în judecată Antena 3, pe Gâdea, Talpeș și Teodorescu. Care este acuzația
Publicat: 03/10/2014, 18:13
Actualizat: 04/09/2019, 16:04

Vineri, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat că a decis să acționeze în instanță Antena 3 și pe fostul șef al SIE, Ioan Talpeș, pe fostul ofițer de informații Filip Teodorescu și pe realizatorul Mihai Gâdea, ca urmare a emisiunii „Sinteza zilei” difuzate în 15 septembrie, în care a fost etichetat drept „trădător de țară” și spion al Ungariei, considerând că a fost victima unor „afirmații neadevărate și denigratoare”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„«Ascuțit-au limba lor ca a șarpelui; venin de aspidă sub buzele lor» – regele David astfel își caracteriza dușmanii perfizi (Psalmii 139,3). Domnul nostru Iisus îi numește «pui de vipere» pe fariseii ipocriți (Matei 12,34). Aceste calificări din Sfânta Scriptură se mulează perfect pe calomniatorii mei care m-au denigrat cu înverșunare în emisiunea «Sinteza zilei» din 15 septembrie 2014 al canalului de televiziune Antena 3, proprietea fostului securist Dan Voiculescu alias Felix, numindă-mă «trădător de țară și spion al Ungariei», ba chiar amenințându-mă indirect că aș putea avea soarta lui Mircea Răceanu, condamnat la moarte pentru trădare de regimul Ceaușescu”, a susținut Tokes.

Potrivit acestuia, în emisiunea respectivă a fost prezentată o chitanță pe care a semnat-o în octombrie 1989, în valoare de 20.000 de lei, Tokes declarând că a primit acea sumă la momentul respectiv nu pentru a-și trăda țara, ci pentru că „emisarii” i-au spus că sunt preoți reformați și că au strâns pentru el banii respectivi de la enoriași, în condițiile în care nu mai primise salariu de șase luni și urma să fie evacuat din parohia din Timișoara.

Tokes a afirmat că nu cunoștea persoanele respective și „cel mai probabil” a fost vorba de o cursă pe care i-a întins-o fosta Securitate, întrucât, imediat după ce a semnat chitanța respectivă – care nu l-ar incrimina, ci dimpotrivă, ar dovedi „inocența” sa, întrucât în ea mulțumea pentru sumă și invoca binecuvântarea dumnezeiască pentru binefăcătorii săi – a început să fie șantajat.

Europarlamentarul a susținut că, în baza acelei chitanțe, i s-a cerut apoi să părăsească parohia din Timișoara, sub amenințarea că în caz contrar va fi deferit justiției pentru înaltă trădare și că, deși au trecut 25 de ani de la Revoluție, de atunci se simte încontinuu amenințat și nu știe de câte ori se va mai întâlni, până la moarte, cu astfel de „acuzații tâmpite”, întrucât subiectul este „încălzit” periodic, „când e interesat politicul”, cu scopul de a-l intimida și discredita.

Tokes a adăugat că dintr-o carte a lui Molnar Janos despre Securitate a aflat că persoanele care i s-au prezentat drept preoți reformați ar fi fost, de fapt, agenți ai Securității și că este „șocant și intimidant” pentru el faptul că în continuare este față în față cu „aceiași actori siniștri”, de care n-ar fi scăpat nici el, nici societatea românească.

Europarlamentarul a spus, totodată, că îl „pune pe gânduri” faptul că „tocmai la Antena 3” a vorbit fostul ofițer de informații Filip Teodorescu și de cazul lui Mircea Răceanu, care a fost condamnat la moarte în perioada lui Ceaușescu și a petrecut „ani grei” în închisoare pentru colaborare cu serviciile secrete americane.

Potrivit lui Tokes, ar putea fi vorba despre o „amenințare indirectă” la adresa sa și că el crede că atât emisiunea în cauză, cât și demersurile pentru a i se retrage Ordinul Național „Steaua României” și amendarea pentru amplasarea „steagului secuiesc” la biroul său din Oradea ar fi „procese cu caracter politic, nu numai juridic”.

La rândul său, avocatul Kincses Elod, a spus, în aceeași conferință de presă, că a redactat deja acțiunea împotriva fostului șef al SIE Ioan Talpeș, fostului ofițer de informații Filip Teodorescu, realizatorului Mihai Gâdea și Antenei 3 și o va înregistra, vineri, la Judecătoria Sectorului 1 din București, cerându-le să plătească în solidar daune morale de 40.000 de euro.

El a precizat că va depune ca probe în instanță atât înregistrarea emisiunii, cât și proba cu martori – două persoane care pot vorbi despre șantajarea lui Tokes de către Securitate în 1989. Avocatul a arătat în acest context că fostul ofițer de informații Filip Teodorescu a afirmat în emisiune că Nicolae Ceaușescu s-ar fi opus luării de măsuri contra lui Tokes pentru că acesta era maghiar și preot, însă infracțiunea de înaltă trădare se urmărește din oficiu și nici chiar președintele nu putea opri cercetările, ci, eventual, să-l grațieze, dacă acesta ar fi fost găsit vinovat.

În emisiunea „Sinteza Zilei”, din 15 septembrie, Filip Teodorescu a afirmat că Tokes era agent al serviciilor secrete maghiare și trădător de țară. „Nu făcea o muncă voluntară, era plătit. (…) Era în poziția de trădător de țară, nu spion, pentru că spioni sunt străinii”, a spus Teodorescu.

Fostul ofițer de contraspionaj a adăugat și că Tokes era pastor, la fel ca și cei din familia lui, și acesta ar fi fost unul dintre criteriile pe baza cărora a fost ales ca agent al serviciilor secrete ungare.

De asemenea, Filipescu a precizat și că Ceaușescu a fost informat despre acest lucru. Printre alți trădători de țară, Filip Teodorescu l-a mai menționat și pe Mircea Răceanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom