Topul încrederii la români. SMURD e pe primul lor, Parlamentul închide clasamentul

Topul încrederii la români. SMURD e pe primul lor, Parlamentul închide clasamentul
Publicat: 23/12/2014, 16:04

SMURD este creditat cu multă (48%) sau foarte multă (40%) încredere de 88% dintre subiecți, doar 10% spunând că au puțină încredere în acest serviciu, iar 2% nu pot aprecia. Pompierii se bucură de foarte multă încredere din partea a 36% dintre cei chestionați și de multă încredere din partea a 54% , procentul celor care spun că au puțină încredere în ei fiind de 10%.

Încrederea în Armată se situează la nivelul a 81% dintre subiecți, doar 18% având puțină sau foarte puțină încredere.

Direcția Națională Anticorupție este considerată de 66% dintre repondenți o insituție de încredere, iar 30% spun că au puțină sau foarte puțină încredere.

În Biserică au încredere multă sau foarte multă 66% dintre subiecți, iar procentul celor care au puțină sau foarte puțină încredere este de 33%.

În diaspora au încredere 60% dintre români, în timp ce 34% spun că au puțină sau foarte puțină încredere.

În cazul DIICOT 58% au încredere iar pentru 35% aceasta este puțină sau foarte puțină. În ceea ce privește SRI, peste jumătate dintre cei chestionați (58%) au încredere în instituție, iar 32% au puțină sau foarte puțină încredere.

Încrederea în Justiție, în general, este de 54%, cei care au încredere puțină sau foarte puțină reprezentând 44% din eșantion.

Încrederea în Jandarmerie este declarată de 62% dintre cei chestionați, în timp ce 34% au puțină sau foarte puțină încredere.

Procentul celor care au încredere în școala românească este de 51%, aproape egal, 46%, fiind al celor care au încredere puțină sau foarte puțină.

Încrederea în Uniunea Europeană este multă și foarte multă pentru 63% dintre cei intervievați și puțină sau foarte puțină pentru 34%.

Jumătate dintre repondenți (52%) au încredere multă și foarte multă în Poliție, dar și procentul celor care au încredere puțină și foarte puțină este apropiat ca nivel (42%).

Mai mult de jumătate dintre cei chestionați au încredere multă și foarte multă în Președinție, în timp ce 43% au încredere puțină și foarte puțină în această instituție.

Și în cazul BNR, mai mult de jumătate dintre repondenți (55%) au multă sau foarte multă încredere, 39% afirmând că au puțină sau foarte puțină.

Aproape jumătate dintre subiecți (49%) spun ca au multă sau foarte multă încredere în mass media, același fiind și procentul celor care spun că au puțină sau foarte puțină încredere în presă. În ceea ce privește Facebook 42 % au multă și foarte multă încredere, iar 36% au puțină sau foarte puțină încredere.

Academia Română se bucură de încrederea a 57% dintre subiecți, 31% spunând că au puțină sau foarte puțină încredere în instituție.

Primăriile nu se bucură de prea multă încredere, 59% dintre repondenți spunând că au puțină sau foarte puțină încredere, în timp ce 40% spun că au multă sau foarte multă încredere în autoritatea locală.

În ceea ce privește încrederea în primul-ministru, 70% dintre cei chestionați spun că au puțină sau foarte puțină încredere, 28% având multă sau foarte multă încredere în șeful Executivului.

În cazul Avocatului Poporului, procentul celor care au multă și foarte multă încredere (40%) este depășit de procentul celor care au încredere puțină sau foarte puțină în instituție (49%).

Încrederea în sistemul de sănătate este puțină sau foarte puțină pentru 67% dintre subiecți, doar 32% spunând că au multă sau foarte multă încredere.

Încrederea în FMI este puțină sau foarte puțină în cazul a 52% dintre cei chestionați, doar 30% având încredere multă sau foarte multă în această instituție.

ONG-urile beneficiază de încrederea a 26% dintre cei chestionați, 62% spunând că au puțină sau foarte puțină încredere în organizațiile neguvernamentale.

Ultimele locuri în topul încrederii sunt ocupate de sindicate, Parlament și partidele politice. Raportul multă/foarte multă – puțină/foarte puțină încredere în cazul sindicatelor este de 25-57%.

Conform cercetării, 89% dintre români au încredere puțină (43%) și foarte puțină (46%) în Parlament, doar 9% declarând că au multă (7%) sau foarte multă (2%) încredere în forul legislativ. Nivelul încrederii în Parlament este comparabil cu cel al încrederii în partidele politice. Astfel, 87 % dintre repondenți au puțină (43%) sau foarte puțină încredere (44%), doar 10% spunând că au multă (7%) sau foarte multă (2%) încredere în formațiunile politice.

Cerecetarea a fost realizată în perioada 18-19 decembrie, pe un eșantion multistratificat, probabilist, de 1.147 de subiecți cu vârsta peste 18 ani. Eroarea maximă tolerată este de +/- 2,9%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea se răcește și revin ploile