Traian Băsescu: Intrarea la facultate fără bacalaureat e o soluție proastă, în folosul mafiei universitare

Traian Băsescu: Intrarea la facultate fără bacalaureat e o soluție proastă, în folosul mafiei universitare
Publicat: 13/09/2014, 20:46

Băsescu a afirmat că la nivelul liceelor s-ar fi putut introduce un an în plus pentru absolvenții care nu au promovat bacalaureatul, iar în acel an să se studieze materiile care sunt probe la acest examen.

„Sunt convins că la nivelul liceelor s-ar fi găsit resurse umane și mulți dascăli, fiind plătite orele, ar fi vrut să participe într-un astfel de program”, a spus președintele.

Potrivit șefului statului, acest lucru ar fi ca „un târg”, întrucât absolvenții care nu au luat bacalaureatul trebuie să își plătească facultățile, în schimb, dacă ar fi rămas un an în plus la liceu, aceștia nu ar fi plătit nimic.

„Deci, dintr-un lucru necesar pentru copiii care nu au luat bacalaureatul, PSD a reușit să facă o afacere în mod deosebit pentru universitățile private care nu mai aveau studenți”, a spus el.

Președintele a susținut că aceasta este o soluție „murdară, exact de tip PSD”.

„Pentru ce să duci copiii aștia fără bacalaureat în universitate. Le iei banii în loc să-i lași pe lângă licee. (…) S-a făcut un lucru necinstit, umilitor pentru copii, umilitor pentru familii și strict în folosul mafiei universitare”, a spus Băsescu.

El a precizat că sunt universități care au spus că nu preiau tineri în acest mod, adăugând că este convins că în mod deosebit universitățile private „cu lobby-ul pe care îl au în Parlament și în PSD” au rezolvat această problemă.

„Le-a oferit acum PSD posibilitatea să continue să aibă studenți, deși nu au valoare”, a spus el.

Șeful statului crede că prin această soluție s-a făcut o mare greșeală în detrimentul generației tinere.

„S-ar putea ca profesorii de liceu la anul, la bacalaureat, să le arate domnilor profesori universitari făcuți peste noapte – că-i prefect, că-i primar, știți că toți aștia au devenit doctori și predau pe la universități – deci s-ar putea să le arate prin examinare că nu știu carte”, a spus Băsescu.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat, joi, că nimeni nu se poate înscrie la facultate dacă nu are diplomă de Bacalaureat, ci doar la „colegii”, care au statut de școală postliceală, iar aceștia nu primesc la absolvire o diplomă de licență, ci o certificare a calificării profesionale.

Precizările lui Pricopie au venit după ce în presă au apărut informații că universitățile îi pot înscrie pentru acest an la cursuri și pe cei care au absolit liceul, dar nu au obținut diploma de bacalaureat.

Ministrul a precizat că sintagma de „colegiu”, care apare în Ordonanța de Urgență, are același sens cu acela de „școală postliceală”, cu diferența că această formă de învățământ poate fi organizată și de universități.

„Atât Legea Educației Naționale, cât și metodologia recent adoptată reglementează organizarea și funcționarea învățământului terțiar nonuniversitar. De altfel, metodologia conține chiar în titlul său sintagma de «învățământ terțiar nonuniversitar». Prin urmare, asistăm fie la un act jurnalistic de slabă calitate, fie la o încercare deliberată de a induce în eroare și a dezinforma populația”, a mai arătat ministrul Educației.

Potrivit Legii Educației Naționale nr. 1/2001, cu modificările și completările ulterioare, universitățile acreditate pot înființa unități de învățământ preuniversitar, în speță colegii, la care au acces, ca și până acum, inclusiv absolvenții de liceu fără diplomă de Bacalaureat.

Potrivit ministrului Remus Pricopie, ca o formă de stimulare a continuării studiilor și de integrare a absolvenților de liceu, cu sau fără diplomă de Bacalaureat, pe piața muncii, aceștia au avut întotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei școli postliceale.

Vineri, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Mihnea Costoiu, a declarat, că legislația în vigoare nu permite sub nicio formă echivalarea anilor de studiu din colegiile postliceale cu anii de studiu din facultate.

Costoiu a făcut mai multe precizări cu privire la impactul Ordonanței de Urgență nr. 49/2014, respectiv al Metodologiei-cadru privind organizarea și funcționarea învățământului terțiar nonuniversitar, asupra sistemului educațional.

„Cele două documente nu modifică în niciun fel condițiile de acces la studiile superioare. Condiția esențială, respectiv promovarea examenului de bacalaureat, rămâne fundamentală pentru admiterea absolvenților de liceu la cursurile organizate de universitățile de stat sau de cele private”, spunea ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori