Traian Băsescu, la Europa Liberă: Chișinăul să lupte pentru fiecare palmă de pământ care îi aparține

Traian Băsescu, la Europa Liberă: Chișinăul să lupte pentru fiecare palmă de pământ care îi aparține
Publicat: 16/07/2013, 21:04
Actualizat: 29/03/2019, 11:03

Chișinăul are „obligația să lupte pentru fiecare palmă de pământ care îi aparține”, indiferent de aranjamentele administrative din fosta URSS, afirmă președintele Traian Băsescu într-un interviu acordat postului Europa Liberă înaintea vizitei pe care o face în Republica Moldova miercuri.

Întrebat, în contextul unei noi reuniuni în formatul 5+2 pe tema crizei din Transnistria, de ce negocierile care durează de mulți nu au ajuns la niciun rezultat, Băsescu a răspuns: „Pentru că cei de care depinde rezultatul nu vor să rezolve problema sau vor să o rezolve altfel decât Chișinăul, actorul care trebuie să decidă: nici Federația Rusă, nici Ucraina, nici SUA, UE nu pot decide în locul Chișinăului asupra integrității teritoriale a Republicii Moldova. Or, poziția Republicii Moldova nu este încă acceptată de toate părțile”.

La remarca reporterului Europa Liberă, conform căreia Transnistria nu ar fi un teritoriu istoric al Republicii Moldova, Băsescu a adăugat: „Nu aș intra în chestiuni istorice. Când Republica Moldova și-a declarat independența, Transnistria era parte a acesteia. Despre acest lucru discutăm”.

Întrebat dacă viitorul Republicii Moldova nu ar fi mai ușor fără Transnistria, Traian Băsescu a completat: „Eu nu fac analize pe teritoriul altui stat. Spun doar că așa cum i s-a recunoscut, în mod internațional, independența, așa ar trebui să rămână”.

„Chișinăul are obligația să lupte diplomatic pentru fiecare palmă de pământ care-i aparține, indiferent care au fost aranjamentele administrative în interiorul fostei URSS”, a insistat președintele României, care nu consideră că Transnistria reprezintă o povară pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Întrebat de ce ar abandona Rusia Transnistria în contextul în care lunar, pensionarii din Transnistria își primesc banii de la Moscova, datoriile Transnistriei față de Rusia se ridică la 4 miliarde de euro, și în această enclavă se află peste 20.000 de tone de armament, Băsescu a răspuns: „Din respect pentru dreptul internațional. Ori de cîte ori întrebi un oficial rus, de orice nivel, vei afla că Rusia susține integritatea Republicii Moldova. E diferența dintre vorbă și faptă. România solicită de multă vreme aplicarea deciziei de la Istanbul din 1999, în baza căreia Federația Rusă trebuie să-și retragă trupele și armamentul”.

Întrebat dacă vede integrarea Republicii Moldova în UE împreună cu Transnistria și trupele rusești de acolo, președintele a răspuns: „Nu, categoric UE nu va mai repeta eroarea pe care a făcut-o în cazul Ciprului, dar speranța că problema transnistreană se va rezolva există și nu am niciun motiv să fiu pesimist, cu atât mai mult cu cât nu mâine se pune problema integrării Republicii Moldova. Este vorba despre un proces îndelungat. Abia se parafează Acordul de Asociere, în România a durat 10 ani de la semnarea acestui acord și primirea în UE. Timpul lucrează și sper că lucrează în favoarea Moldovei”.

Întrebat dacă la București se simt presiunile pe care le face Rusia în Republica Moldova, Băsescu a răspuns: „Putem face orice analize, dar n-aș spune că sunt deranjante presiunile pe care le face Rusia în Republica Moldova. Până la urmă, în mod legitim, Moscova se interesează de Republica Moldova pentru că o mare parte din populația Republicii Moldova încă se simte legată de Moscova. Este o realitate, pe care dacă nu o vedem, nu putem dezlega pozițiile de la Chișinău. Spre exemplu, pentru mine a fost șocant că premierul de la Chișinău, Iurie Leancă, i-a cerut prim-ministrului Victor Ponta să reducă numărul de burse pentru studenții din Republica Moldova. Răspunsul nostru, însă, nu poate fi decât că îl mărim, dând o șansă acestor tineri să învețe în România și apoi să lucreze în Republica Moldova, fiindcă România are niște obligații morale față de generația tânără”.

El i-a criticat pe premierii Leancă și Ponta pe chestiunea reducerii numărului de burse pentru moldoveni: „Așa cum noi ne plângem că tinerii noștri care studiază la Londra, la Paris, în Statele Unite sau mai știu eu pe unde, și apoi rămân acolo, așa și Guvernul din Republica Moldova spune: avem 5.000 de burse, dar după ce termină școala se întorc prea puțini în Republica Moldova. Eu pot înțelege abordarea premierului Leancă, din acest punct de vedere. Nu i-o înțeleg, însă, din punctul de vedere al europenismului pe care și-l asumă premierul Leancă și cu atît mai puțin acceptul premierului Ponta”.

Întrebat cum comentează faptul că majoritatea posturilor de televiziune din Republica Moldova fac în această perioadă o campanie insistentă în care prezintă avantajele aderării la Uniunea Eurasia ca soluție în locul UE, Băsescu a răspuns: „N-am văzut moldoveni cu ochii oblici, ce să caute în Uniunea Eurasiatică?! Cetățenii Republicii Moldova sunt la fel ca cei din România. Sunt două țări independente, dar cred că opțiunea de suflet e cea de a reveni acasă, adică în Europa. Europa e și casa României”.

Întrebat care este scopul întrevederilor recente la care au participat, pe „axa București-Chișinău-Moscova”, Nikolai Patrușev, șeful Consiliului de Securitate din Rusia, premierul moldovean Iurie Leancă, directorul CIA, John Brennan, ministrul român de Externe, Băsescu a răspuns: „Aș limita lucrurile doar la vizita domnului Patrușev, care a fost de substanță și extrem de importantă, pentru că a stabilit o cooperare pe probleme de securitate, probleme care reprezintă un risc pentru ambele state. Amenințările asimetrice sunt la fel de virulente pentru Rusia cum pot fi și pentru România. Ne referim aici la trafic de droguri, trafic de persoane, la amenințări teroriste, la trafic ilegal de armament. Corelarea pe aceste probleme între cele două țări este extrem de importantă”,

Întrebat dacă Rusia are intenția de a atrage România în sfera ei de influență, Băsescu a răspuns: „Dacă Federația Rusă n-ar încerca să-și mențină influența în tot spațiul fost comunist, n-ar fi Federația Rusă. Sigur că Moscova ar vrea o relație mai strânsă cu Bucureștiul sau cu Sofia sau cu Budapesta sau cu Varșovia. Fiecare stat își reglează această relație în funcție de relațiile bilaterale. Deocamdată există un prag de neîncredere între București și Moscova, care poate fi trecut ușor-ușor, dar necesită timp”.

Întrebat care este scopul vizitei la Chișinău, Traian Băsescu a afirmat: „Susținerea relației dintre cele două state, dar mai ales pentru semnalul privind susținerea Republicii Moldova înainte de semnarea Acordurilor de la Vilnius. Republica Moldova are un avantaj uriaș fiindcă are acquis-ul comunitar tradus in română. Deci acei ani de zile pe care i-a petrecut România traducînd aceste documente vor fi ani câștigați pentru Republica Moldova”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata