Transport cu blindate rusești destinate Serbiei, blocat de români pe Dunăre. Anunțul MAE / Rusia denunță „minciunile” despre transportul de vehicule

Redactor:
Politic
Transport cu blindate rusești destinate Serbiei, blocat de români pe Dunăre. Anunțul MAE / Rusia denunță „minciunile” despre transportul de vehicule
Ministerul de Externe vine cu precizări referitoare la acuzațiile Serbiei potrivit cărora România ar fi blocat un transport de armament pe Dunăre. Reprezentanții MAE spun că transportul a fost blocat prin aplicarea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei.

„Conform normelor aplicabile, pentru eliberarea unei licențe de tranzit pentru un transport cu produse militare (potrivit legii, licența poate fi emisă numai în favoarea unui operator român) se impune îndeplinirea unor condiții, între care se numără și aceea ca serviciul oferit de operatorul român, în baza licenței de tranzit, să nu servească direct sau indirect unei persoane fizice sau juridice, unei entități sau organism din Federația Rusă sau în scopul utilizării în Federația Rusă (în conformitate cu Decizia 2014/512/PESC a Consiliului UE privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile F. Ruse de destabilizare a situației în Ucraina, care este parte a dreptului intern al României)”, a transmis MAE, printr-un comunicat de presă remis, vineri, Mediafax.

Reprezentanții ministerului mai spun că „aceasta condiție nu a fost îndeplinită in situația in atenție, astfel încât o astfel de licența nu ar fi fost posibil a fi emisă de autoritatea română competentă”.

Serbia a acuzat România că a încălcat Convenția privind navigația pe Dunăre, după ce ar fi blocat un transport de vehicule blindate și tancuri provenite din Rusia, relatează Sputnik Moldova.

Aproximativ 30 de tancuri T-72B3 și 30 de vehicule blindate BRDM-2 erau transportate din Rusia în Serbia, pe Dunăre. Informația ar fi fost confirmată de Miroslav Lazanki, un jurnalist de la Belgrad și de un deputat din Parlamentul sârb.

„Tancurile și vehiculele blindate au fost reparate și modernizate, dar a apărut o problemă cu transportul lor. Cea mai ieftină cale de transfer dinspre Rusia către Serbia este pe Dunăre. Dunărea este o arteră de transport internațional, iar Serbia și Rusia sunt părți ale Conveniei din 1998 privind regimul navigației pe Dunăre. Articolul 27 al Convenției prevede că un stat poate inspecta o încărcătură transportată prin sectorul său al Dunării, dar nu poate împiedica trecerea ei. Această prevedere se aplică oricărui tip de încărcătură, atât civilă, cât și militară. Nu există nicio prevedere în Convenția Dunării care să interzică un transport legal și convenit de arme de-a lungul Dunării”, a declarat Miroslav Lazanski, potrivit Sputnik Moldova.

Serbia ar fi trebuit să primească din partea Rusiei șase avioane de vânătoare MIG-29 modernizate, 30 de tancuri T-72B3 și 30 de vehicule blindate BRDM-2 reparate și modernizate, dar și câte patru elicoptere MI-17 și MI-35, mai notează site-ul postului Sputnik, adăugând că autoritățile ruse au anunțat că toată tehnică militară a fost transportată pe cale aeriană, ajungând la Belgrad pe 23 iulie.

Rusia denunță „minciunile” despre transportul de vehicule

Ministerul rus al Apărării a anunțat, vineri seară, că România nu a oprit vehicule blindate ruse, precizând că au fost vehiculate „minciuni” și că transportul a ajuns în Serbia.

„Ministerul rus al Apărării nu a trimis niciodată nave pentru transportarea echipamentelor militare pe Dunăre spre Serbia. Toate relatările despre astfel de transporturi și despre presupusa oprire de către România a vaselor ruse cu vehicule blindate sunt minciuni absolute”, se arată într-un comunicat oficial al instituției transmis vineri seară.

Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, echipamente militare ruse au fost livrate deja Serbiei. „Toate livrările au fost efectuate în strictă conformitate cu termenii contractului și la termenele prevăzute. Exportul de produse militare din Rusia în Serbia se derulează în conformitate strictă cu legislația internațională și în cadrul cooperării tehnice bilaterale”, precizează Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă Tass.

Foto: 123RF

×

Urmăriți Gândul LIVE Suntem revoltați când oamenii NU poartă măști in metrou sau în spațiile închise, dar ne victimizam cand jandarmii intervin în forță. Un tânăr NU purta corect masca, iar călătorii au fost impresionați de victimizarea tânărului și i-au sărit în ajutor. https://www.gandul.ro/19468728 Președintele USR, Dan Barna, și europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, printre invitații Emmei Zeicescu la Gândul LIVE

Publicată de Gandul pe Marţi, 14 iulie 2020
Gândul LIVE!
Inchide