Trei episcopi, propuși Sfântului Sinod pentru funcția de mitropolit al Banatului

Trei episcopi, propuși Sfântului Sinod pentru  funcția de mitropolit al Banatului
Publicat: 07/11/2014, 17:17

Potrivit unui comunicat transmis de Mitropolia Banatului, Adunarea Eparhială întrunită, vineri, a decis să propună Sfântului Sinod trei nume pentru scaunul de mitropolit al Banatului: Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Dr. Lucian Mic, episcopul Caransebeșului, și Preasfințitul Părinte Dr. Sofronie Drincec, episcopul Oradiei.

Ședința a fost condusă de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei și Harghitei, s-a născut la data de 16 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, județul Bihor. A absolvit liceul „Constantin Brâncuși” din Oradea și Facultatea de Instalații și Automatizări din București, promoția 1976. În anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990 Facultatea de Teologie din Sibiu La 15 august 1990 a fost hirotonit preot și între anii 1990-1994 a fost stareț al Mănăstirii Lainici. În 25 septembrie 1994 a avut loc la Miercurea Ciuc instalarea sa ca prim episcop al Covasnei și Harghitei.

Preasfințitul Părinte Lucian Mic s-a născut la 9 septembrie 1970 în municipiul Arad. Între anii 1977-1987 a absolvit Școala Primară din Arad, iar intre anii 1987-1992 a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. În anul 1992 a susținut examenul de admitere la Facultatea de Teologie, secția Pastorală, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, pe care a absolvit-o în anul 1996. În anul 1992 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot la Mănăstirea Hodoș Bodrog. A rămas la această mănăstire până în anul 1994, când a fost transferat de către IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. În anul 1995, a fost numit stareț al Mănăstirii „Izvorul Miron”, Românești, din județul Timiș de către IPS Nicolae Corneanu. În anul 1998 a fost tuns în monahism cu numele Lucian la Mănăstirea”Izvorul Miron” din Românești. În septembrie 2000, la propunerea IPS Nicolae Corneanu, a fost ales episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei cu titlul „Lugojanul”, iar la data de de 1 octombrie 2000 a fost hirotonit arhiereu, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. în 2006 a fost instalat ca episcop al Caransebeșului.

Preasfințitul Părinte Sofronie de la Oradea s-a născut în 3 noiembrie 1967 în Arad. A fost botezat cu numele Radu Ștefan. În anul 1986 a absolvit liceul de matematică-fizică „Moise Nicoară – Ioan Slavici” din Arad, apoi a fost admis la Institutul de Medicină, Specializarea Medicină Generală, sesiunea iulie 1986, la categoria incorporabili, cu media generală de admitere 9,23. Între anii 1987 – 1993 a urmat cursurile Facultății de Medicină din Timișoara, absolvite în anul 1993, cu media generală a celor șase ani de studii 9,81. În anul 1990 a participat la înființarea filialei Asociației Studenților Creștini Ortodocși Roamâni din Timișoara, iar din 1991 a devenit președintele acesteia. S-a înscris apoi la concursul de admitere la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universitatii de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad, specializarea Teologie Pastorală, sesiunea octombrie 1993, în urma căruia a fost declarat admis cu media generală de admitere 9,50. A fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah la Mănăstirea Hodoș-Bodrog de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, cu încuviințarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, în 12, respectiv 13 august 1995.

În ianuarie 1998, a fost chemat la Patriarhie, unde a fost numit secretar la Cabinetul Preaferictului Părinte Patriarh Teoctist, până în februarie 1999. La data de 15 decembrie 1998, în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost desemnat drept candidat principal pentru alegerile în vederea ocupării postului vacant de Episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. După opt ani pe această funcție, la 13 februarie 2007, Preasfințitul Părinte Sofronie Dincec a fost ales, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, fiind întronizat în 25 februarie 2007, în vechea Catedrală cu Lună din Oradea.

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, în vârstă de 90 de ani, a murit, la sfârșitul lunii septembrie, la reședința mitropolitană.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
A fost lansat primul studiu arheologic al oamenilor în spaţiu. Cercetătorii vor analiza cum trăieşte...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Camera inferioară a parlamentului din Austria a spus „da” vaccinării obligatorii
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Simona Halep, victorie CATEGORICĂ în meciul cu brazilianca Haddad Maia
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Poți rămâne fără buletin pe loc în România! Îți anulează imediat documentul de identitate! Mare...
Ceasul Apocalipsei va bate în câteva ore. Doomsday Clock ştie când vine sfârșitul lumii
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...