Trei metode de colectat mită pentru contracte publice. Ce conține un „contract de șpagă”

Trei metode de colectat mită pentru contracte publice. Ce conține un contract de șpagă
Publicat: 26/02/2015, 18:29
Actualizat: 20/03/2019, 16:10

Șeful CJ Prahova, Mircea Cosma, și fiul său, Vlad Cosma, sunt acuzați că într-un singur an au colectat șpăgi de 1 milion de euro. Banii veneau de la companii private care în schimbul mitei primeau contracte preferențiale cu statul. În premieră, trei constructori au povestit procurorilor cum dădeau șpagă și cum un „comision de 10%” ajungea în conturile PSD.

Primul pas pe care Mircea Cosma, Vlad Cosma, Răzvan Alexe și Daniel Alixandru îl făceau înainte ca șpăgile să le intre în cont erau să trucheze licitațiile publice.

DNA a analizat în acest dosar trei dintre contracte publice, după cum urmează:

1. „Modernizare DJ 101 I, Buda – Nedelea, jud. Prahova” – a fost încheiat între Consiliul Județean Prahova, ca autoritate contractantă și S.C. STAR T&D S.R.L. Blejoi, jud. Prahova, ca executant – valoare 5,9 milioane lei

2. Contract de lucrări nr. 9.108/17.07.2012 pentru executarea „Lucrări și servicii privind întreținerea curentă a drumurilor publice – plombe”.- 2,1 milioane lei

3. Servicii de deszăpezire campania 2012 – 2013 – de 12.477.350 (firme câștigătoare S.C. CONI S.R.L. – sector I, valoare 1.234.760,84 lei, exclusiv TVA; S.C. CAST S.R.L. – sector II, valoare 637.497,00 lei, sector VIII, valoare 612.568,34 lei, valori exclusiv TVA; S.C. STAR T&D S.R.L. – sector III, valoare 1.024.776,82 lei, sector IV, valoare 1.241.690,50 lei, valori exclusiv TVA; S.C. NESS PROIECT EUROPE S.R.L. – sector V, valoare 1.714.888,20 lei, exclusiv TVA; S.C. REBELIS CONSTRUCTII S.R.L. – sector VI, valoare 1.036.489,90 lei, exclusiv TVA S.C. MATERO AMA S.R.L. – sector VII, valoare 1.098.995,88 lei, exclusiv TVA)

În esență, procurorii spun că din analiza procedurilor de licitație a rezultat că licitațiile au fost viciate în favoarea companiilor ai căror patroni au recunoscut în anchetă că au dat mită. Procurorii susțin că analizele specialiștilor în achiții publice au relevat înțelegeri neconcurențiale între companiile ofertante. Mai precis, companiilor S.C. Star T&D S.R.L. Blejoi, S.C. Cast S.R.L. Bănești și S.C. Coni S.R.L. Mănești au depus oferte pentru licitațiile menționate, dar în unele cazuri două dintre companii depuneau oferte false astfel încât licitația să fie câștigtată de o anumită companie.

În prealabil, contractele erau suplimentate în general prin acte adiționale. Din aceste majorări erau încasate „comisioanele” care, în realitate, potrivit procurorilor, reprezentau mita colectată de grup. Astfel că o parte din mită era plătită chiar din banii publici.

Metoda nr 1: Interpusul care vinde scump un teren ieftin

Una dintre metodele descrise de procurori este cea a șpăgilor mascate prin achiziția de terenuri supraevaluate. Una din companiile de la care a primit mită Mircea Cosma este CAST SRL Bănești, companie care a fost deținută de către Palada Nicolae, om de afaceri din Prahova.

Procurorii spun că Mircea Cosma a primit mită de la acest om de afaceri pentru o serie de contracte finanțate de Consiliul Județean. Procurorii spun că, în 2010, Mircea Cosma a achiziționat prin interpuși două terenuri agricole în suprafață totală de 7500 metri patrați, cu 9.000 de lei. Interpusul în prima tranzacție a fost o secretară care muncea la biroul notarial al fiicei lui Mircea Cosma. Terenurile au fost revândute de secretară către Lucian Maxim, un apropiat al lui Cosma pentru suma de 11.000 lei. Acesta le-a vândut, la rândul său, companiei CAST SRL pentru suma de 200.000 lei. Banii ar fi ajuns în realitate la Mircea Cosma. Procurorii spun, însă, că în realitate terenurile sunt folosit de o companie la care este acționară soția lui Mircea Cosma.

Metoda nr 2: Cumnata care acoperă șpaga

O altă presupusă șpagă documentată de procurori este legată de două terenuri în suprafață totală de 10.000 metri pătrați. Potrivit DNA, această tranzacție ar fi trebuit să acopere o mită de 700.000 lei. Irimescu Vasilica Silvia, cumnata lui Mircea Cosma, sora soției sale, a cumpărat în 2010 două terenuri la prețul de 25.000 lei. Acesta era prețul trecut în acte. În realitate, prețul plătit a fost de 50.000 lei. Cumnata lui Cosma a revândut terenul către Cast SRL, compania abonată la contractele CJ, cu suma de 700.000 lei. Acesta a fost suma trecută în acte. Din acestă suma au fost plătiți efectiv doar 350.000 lei.

CITEȘTE extrazul din rechizitoriul procurorilor:

â–º”În contextul mai sus prezentat, inculpatul Cosma Mircea, în perioada 2010 – 2011, în calitate de președinte al Consiliului Județean Prahova, a pretins de la Palada Nicolae – pe atunci reprezentantul legal al S.C. CAST SRL Bănești – județul Prahova, sumele de 200.000 lei și 700.000 lei, din care a primit 200.000 lei și 350.000 lei, disimulate în contravaloarea unor suprafețe de teren arabil situate în extravilanul unor localități de pe raza județului Prahova, obiect al contractelor de vânzare cumpărare descrise anterior, în baza cărora societatea respectivă le-a achiziționat de la persoane interpuse de inculpat, apropiate familiei sale, la prețuri supraevaluate (constând în diferența dintre prețul de vânzare către S.C. CAST SRL Bănești și prețul cu care terenurile fuseseră efectiv cumpărate anterior, respectiv 200.000 lei – 11.000 lei = 189.000 lei pentru primul contract și 350.000 lei – 52.000 lei = 298.000 lei pentru al doilea contract), în schimbul decontării cu prioritate a sumelor datorate de Consiliul Județean Prahova pentru lucrări executate.”

Contractul de șpagă – probă în dosarul procurori

Anchetatorii susțin că la dosar au depus și probe scrise care dovedesc circuitul mitei în rețeaua Cosma. DNA susține că în urma perchezițiilor au găsit o serie de înscrisuri reprezentând adevărate contracte în care se menționa cuantumul șpăgilor. În documentele obținute de procurori se mențioenază în clar faptul că 10% din contract mergea către Mircea Cosma și PSD, 10.000 de lei către un funcționar care se ocupa de trucarea licitațiilor și o treime din profit către Vlad Cosma și Răzvan Alexe.

CITEȘTE mai jos extrasul din referatul procurorilor:

â–º”Persoanele implicate stabileau modalitatea în care urmau să participe la licitațiile organizate la nivelul Consiliului Județean Prahova, societatea care trebuia să câștige o anume lucrare, costurile estimative de execuție și câștigul obținut, dar și cuantumul „comisioanelor” care trebuiau plătite și anume: 10% pentru președintele autorității publice județene – inculpatul Cosma Mircea și pentru formațiunea politică pe care acesta o reprezenta (PSD), sume fixe – de regulă 10.000 lei de lucrare pentru sprijinul acordat de inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian – potrivit prerogativelor funcției sale, precum și 1/3 din câștig care se împărțea în mod egal între inculpații Alexe Răzvan și Cosma Vlad Alexandru – traficanții de influență”.

â–ºAceste „înțelegeri” au fost materializate în formă scrisă (pentru a deveni explicite participanților la discuții) de către inculpatul Alexe Răzvan, dar și de către martora Stroe Cecilia Cristina, persoană de încredere a celui din urmă, deținând – pentru o perioadă de timp – calitatea de administrator al S.C. MARCONSTRUCT COMPANY S.R.L. PLOIEȘTI și angajată la SC S&S WIZARD ADVERTISING SRL Ploiești, care își desfășura activitatea într-un birou alăturat biroului inculpatului.

â–ºÎnscrisurile ce consfințeau înțelegerile încheiate între reprezentanții societăților menționate și inculpatul Alexe Răzvan care, alături de coinculpatul Cosma Vlad Alexandru își trafica influența în favoarea lor, au fost păstrate. „

Metoda 3: subcontractarea fictivă a lucrărilor

O a treia metodă prin care mita era dirijată către grupului lui Cosma era subcontractatrea. Mai precis, Consiliul Județean condus de Mircea Cosma supradimensiona bugetul unei lucrări. Firma era apoi obligată să subcontracteze lucrările către o firmă deținută de către Răzvan Alexe, mâna dreaptă a deputatului Vlad Cosma. În realitate, firma lui Alexe nu executa niciun fel de lucrări, ci doar încasa banii. „În acest context am fost pus în legătură cu Alexe Răzvan, prieten cu Vlad Cosma, astfel încât prin firma Marconstruct, coordonată de Alexe Răzva,n și căreia trebuia să subcontractez fictiv lucrări câștigate de SC Cast, să îi plătesc „comisionul” 10% la care adăuga și TVA” a relatat denunțătorul Palada Costin Gimi – reprezentant al SC Cast SRL Bănești, unul dintre cei trei oameni de afaceri care au denunțat la DNA practicile rețelei Cosma.

După ce banii proveniți din bugetul public ajungeau la firma lui Răzvan Alexe acesta scotea din conturile firmei banii. Apoi banii erau transportați în șacoșe la un sediu deținut printr-o firmă de familia Cosma. Aici, Răzvan Alexe distribuia șpaga către membrii rețelei. „Declarațiile martorilor Enică Victoria, Airinei Marian, Ștefănescu Florentina Cătălina, care, coroborate cu conținutul actelor contabile existente la dosarul cauzei, relevă faptul că sumele de bani obiect al infracțiunilor de corupție erau ridicate numerar de la unități bancare, aduse în sacoșe și împărțite la punctul de lucru al societăților controlate de inculpatul Alexe Răzvan, situat într-o clădire deținută – prin intermediul unui agent economic privat – de familia Cosma;”, se arată în rechizitoriul DNA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere