Trei partide și-au anunțat propunerile pentru funcțiile de judecători CCR. Pe cine au propus PSD, PNL și USR

Trei partide și-au anunțat propunerile pentru funcțiile de judecători CCR. Pe cine au propus PSD, PNL și USR
Publicat: 06/05/2019, 16:34

Daniel Fenechiu este vicepreședinte al Comisiei juridice a Senatului, în timp ce Ioan Cupșa este doar membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaților.

Referitor la nominalizările pentru posturile de magistrat la Curte, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, vineri, că PSD-ALDE va avea o singură nominalizare pentru postul de judector la CCR, în contextul încheierii mandatului magistratului Maya Teodoroiu. Termenul depunerii candidaturilor a fost stabilit pentru luni, potrivit unei decizii a Biroului permanent al Senatului.

Președintele Senatului a adăugat că din partea PSD-ALDE va fi o singură propunere, iar numele Oanei Hăineală și a Mariei Safta vehiculate în spațiul public pentru un mandat de judecător CCR nu au fost discutate în coaliție.

Pe 25 aprilie, vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache a anunțat că PSD va avea două nominalizări, până pe 7 mai, pentru postul de judecător al CCR, o propunere fiind făcută de Senat, iar o alta de Cameră.

Mandatul judecătoarei Curții Constituționale Simona-Maya Teodoroiu expiră pe 15 iunie. Aceasta a fost propusă de PSD și aleasă în februarie 2015 de plenul Senatului în calitatea de judecător al CCR în locul lui Toni Greblă, care a demisionat din această funcție.

Mandatul magistratului Ștefan Minea la CCR expiră pe data de 15 iunie. Acesta a fost numit judecător CCR pe 15 iunie 2010.

Barna: Propunerile USR pentru posturile de judecători CCR sunt Mircea Ursuța și Vlad Ștefan

Dan Barna a declarat, luni, că cele două propuneri ale partidului pentru judecătorii CCR numiți de Camera Deputaților și Senat sunt avocații Mircea Ursuța și Vlad Ștefan. Liderul USR a precizat că este în discuții cu partidele din Opoziție pentru nominalizarea unor candidați comuni.

„Cele două nominalizări pentru funcțiile de judecător la CCR sunt: Mircea Ursuța, avocat, profesor de la Oradea care a fost unul dintre avocații care au contribuit decisiv la câștigarea proceselor împotriva firmelor Gabrielei Firea; avocatul Vlad Ștefan din București, cu experiență semnificativă în ceea ce înseamnă apărarea statului de drept și contencios administrativ. Ambele propuneri îndeplinesc criteriile de vechime și criteriile prevăzute de lege. Elementul esențial pentru USR este că sunt persoane care nu fac parte și nu au făcut parte din niciun partide politic, pentru că noi credem foarte mult că la CCR nu trebuie să avem politicieni, ci magistrați sau profesioniști ai dreptului care nu au făcut parte din partide politice, pentru că aceste instituții trebuie să fie un arbitru și un judecător al statului de drept și nu un jucător activ cum s-a întâmplat în ultima perioadă”, a declarat Dan Barna, luni, laParlament.

Referitor la o posibilă nominalizare comună a partidelor din Opoziție pentru funcțiile de judecători CCR numiți de Camera Deputaților și Senat, Barna a afirmat că este în discuții cu partidele din Opoziție, inclusiv cu liderul PNL Ludovic Orban.

„Au existat discuții și vom avea discuții astăzi și mâine până la votul final (de marți-n.red.) și cu celelalte partide, cu PNL, și vom vedea dacă vom ajunge la un candidat comun sau nu. Suntem deschiși la aceste discuții. Am discutat cu Ludovic Orban înainte și am convenit să mai povestim și în a doua parte a zilei și mâine dimineață (marți-n.red.). Nu am vorbit cu Kelemen Hunor deocamdată”, a explicat Barna.

Gheorghe Iancu, propunerea PSD pentru funcția de judecător CCR din partea Camerei Deputaților

Fostul Avocat al Poporului Gheorghe Iancu este propunerea social-democraților pentru postul de judecător la CCR, din partea Camerei Deputaților, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX.

Gheorghe Iancu îl va înlocui pe judecătorul CCR Ștefan Minea al căruia mandat expiră pe data de 15 iunie.

Pe 25 aprilie, vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache a anunțat că PSD va avea două nominalizări, până pe 7 mai, pentru postul de judecător al CCR, o propunere fiind făcută de Senat, iar o alta de Cameră. Conform calendarului ar urma ca, marți, Comisia juridică să adopte raport cu privire la candidaturile penru funcția de magistrat al Curții.

Totodată, referitor la nominalizările pentru posturile de magistrat la Curte, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, vineri, că PSD-ALDE va avea o singură nominalizare pentru postul de judecător la CCR, în contextul încheierii mandatului magistratului Maya Teodoroiu. Termenul depunerii candidaturilor a fost stabilit pentru luni, potrivit unei decizii a Biroului permanent al Senatului.

Un fost vicepreședinte al CSM este propunerea PSD pentru funcția de judecător CCR, la Senat

Fostul vicepreședinte al CSM Cristian Deliorga este propunerea PSD pentru funcția de judecător al CCR, din partea Senatului, au declarat surse juridice pentru MEDIAFAX. Acesta ar urma să o înlocuiască pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituțională.

De asemenea, PSD are o propunere și din partea Camerei Deputaților pentru un post de judecător CCR în persoana fostului Avocat al Poporului Gheorghe Iancu, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Cristian Deliorga este în prezent judecător la Curtea de Apel Constanța, la Secția penală și pentru cauze penale cu minori și de familie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Nu te mai primește în avion. Pasagerii sunt obligați să respecte noua regulă
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult