Trenul Orient Express a fost atacat cu pietre la Sighișoara

Trenul Orient Express a fost atacat cu pietre la Sighișoara
Publicat: 10/09/2012, 18:55
Actualizat: 31/07/2014, 15:41

UPDATECompania Orient Express confirmă, într-un comunicat trimis Mediafax, că trei geamuri ale unor vagoane au fost sparte după un atac cu pietre care a avut loc duminică seara, în jurul orei 21.00, în apropiere de Sighișoara.

„Pot confirma că, duminică seara, în jurul orei 21.00, în momentul în care trenul Venice Simplon-Orient-Express trecea prin Sighișoara, a fost vizat de un atac cu pietre, aruncate de o persoană aflată lângă calea ferată”, a declarat, pentru Mediafax, Anna Nash, director PR la Orient Express.

„Trei geamuri au fost sparte, dar, datorită construcției speciale a acestora, trenul și-a putut continua călătoria. Trenul va ajunge la Veneția marți, iar geamurile vor fi înlocuite”, a precizat Anna Nash.


Șeful trenului Orient Express a anunțat, luni dimineață, la numărul 112, la scurt timp după ieșirea din Sighișoara, că mai multe geamuri au fost sparte, ancheta în acest caz fiind făcută de Poliția Transporturi, în gara de la Curtici, neputându-se stabili dacă acestea au fost distruse intenționat.

Potrivit unor surse din Poliție, ancheta a fost deschisă după ce, luni dimineață, șeful trenului Orient Express a anunțat că două geamuri au fost sparte.

Polițiștii Serviciului Județean al Poliției Transporturi Mureș au început imediat cercetarea, însă ancheta a fost îngreunată de faptul că, până la Curtici, județul Arad, trenul a oprit o singură dată, la Simeria, unde a staționat numai cinci minute, timp insuficient pentru cercetarea la fața locului. Ca urmare, fotografiile și măsurătorile s-au făcut în gara de la Curtici, unde s-a constatat că, de fapt, sunt trei geamuri sparte, la vagoanele 12, 13 și 14, însă nu s-a putut stabili dacă acestea au fost distruse în mod intenționat sau dacă pe drum a avut loc un accident provocat din cauze ce urmează să fie identificate.

Potrivit anchetatorilor, nu există martori care să fi văzut momentul în care geamurile au fost sparte.

Trenul Orient Express a revenit, sâmbătă, de la Istanbul la Gara de Nord din București, de unde a plecat duminică spre Budapesta, având programată o oprire turistică de aproximativ cinci ore în Sinaia.

Firma Venice Simplon Orient Express organizează în fiecare an, începând din 2000, călătoria cu acest tren special, pe ruta Paris – Viena – Budapesta – Sinaia – București – Varna – Istanbul – București – Sinaia – Budapesta – Viena – Veneția.

O călătorie cu Orient Express pe segmentul Istanbul – Veneția costă, anul acesta, 10.540 de euro, iar în 2013 va ajunge la peste 14.000 de euro, potrivit prețurilor afișate online.

Orient Express a pornit în prima sa călătorie în octombrie 1883. Tras de locomotivă cu aburi, trenul a plecat de la Paris, a traversat Alpii, a trecut prin Budapesta și București și s-a oprit la Constantinopol. Orient Express a purtat, de-a lungul timpului, tot felul de personaje, de la celebrități la indivizi considerați dubioși. Anii ’20 au fost perioada în care Orient Express s-a bucurat de maximum de popularitate. Pornind de la poveștile care înconjurau acest tren și pe călătorii lui, în acea perioadă, celebra autoare Agatha Christie a scris romanul de succes „Crima din Orient Express”, care, ulterior, a fost ecranizat pentru marele ecran.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult