Tribunalul Dâmbovița a decis demolarea Cathedral Plaza. Dezvoltatorul proiectului este chemat în judecată, într-un alt proces

Tribunalul Dâmbovița a decis demolarea Cathedral Plaza. Dezvoltatorul proiectului este chemat în judecată, într-un alt proces
Publicat: 09/09/2012, 19:35
Actualizat: 01/02/2019, 14:00

Tribunalul Dâmbovița a decis desființarea construcției Cathedral Plaza, din strada General Berthlot din București, întrucât s-a construit fără autorizație legală, dezvoltatorul proiectului fiind chemat în judecată, într-un alt proces, pentru a demola imobilul ridicat lângă Catedrala „Sfântul Iosif”.

În 2006, Arhiepiscopia Romano-Catolică București a dat în judecată Millennium Building Development și toate instituțiile statului care au avizat construirea unei clădiri de birouri lângă Catedrala „Sfântul Iosif”, solicitând anularea autorizațiilor și avizelor eliberate pentru realizarea proiectului imobiliar, acțiuni câștigate în instanță.

Astfel, Arhiepiscopia a cerut demolarea imobilului, acțiune admisă recent de către Tribunalul Dâmbovița.

În 28 iunie 2012, Tribunalul Dâmbovița a decis: „Admite cererea formulata de reclamantii Bor Iuliana, Dudac Mihaela și Arhiescopia Romano-Catolică București, pârât fiind primarul municipiului București și în consecință: Obligă pe pârât să emită decizia privind desființarea construcției – imobil de birouri Cathedral Plaza, situat în București, str. General Berthelot nr.11 – 15, sector 1 și respectiv str. Luterana, nr.15 și 15A, sector 1 – realizată fără autorizație de construire legală, autorizație emisă la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primăria sectorului 1 București. Dispune obligarea pârâtului la luarea tuturor măsurilor administrative de aducere a terenului în situația anterioară emiterii autorizației în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecție a Catedralei Sf. Iosif”.

Astfel, Tribunalul Dâmbovița, la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice București și a credincioșilor romano-catolici, prin sentința civilă nr. 2520/2012, îl obligă pe primarul general al municipiului București să emită decizia prin care să dispună desființarea turnului Cathedral Plaza și să ia toate măsurile administrative de aducere a terenului în situația anterioară emiterii autorizației, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecție a Catedralei Sf. Iosif, informează Arhiepiscopia, duminică, într-un comunicat de presă.

„Suntem în măsură să prezentăm în fața autorităților publice și ultima verigă solicitată în vederea desființării construcției ilegale, înălțată prin abuz, înșelătorie, prin pârghii oculte, cu mulți bani investiți în acte cel puțin dubioase. Avem deja o primă hotărâre definitivă privind desființarea acestei aventuri ilegale cu implicații asupra patrimoniului național și asupra cultului catolic. Demersurile noastre nu se opresc aici, deoarece am solicitat instanței de judecată să oblige chiar pe investitor la demontarea construcției pentru a înlătura prejudiciul produs Catedralei, dosar aflat pe rolul Judecătoriei sectorului 1. Reamintim că și DNA (Direcția Națională Anticorupție-n.r.) continuă cercetările în cazul celor care au semnat procesul-verbal de recepție fictivă a construcției”, afirmă IPS Ioan Robu, citat în comunicat.

În 5 iulie 2012, Arhiepiscopia a solicitat Judecătoriei sectorului 1 București ca dezvoltatorul proiectului Cathedral Plaza să demoleze clădirea, acțiune ce are termen de judecată stabilit pentru 29 noiembrie 2012.

Arhiepicopia Romano-Catolică afirmă că în motivarea sentinței Tribunalului Dâmbovița se arată că „decizia de desființare a construcției reprezintă o măsură de legalitate, de aplicare a principiului ceea ce este nul, nu produce efecte”. De asemenea, spune sursa citată, se reține că „autoritățile publice sunt obligate să respecte legea, să restabilească ordinea de drept perturbată prin emiterea unui act administrativ nelegal, pentru înlăturarea consecințelor materiale produse”, că „desființarea acestei construcții reprezintă pe de o parte aplicarea principiului legalității iar pe de altă parte singura posibilitate a înlăturării afectării drepturilor și intereselor reclamanților”.

Instanța mai arată că „interesul pe care s-au sprijinit demersurile juridice ale reclamanților, este un interes public deosebit, întrucât se afectează nu un spațiu public, ci un spațiu public cu valoare istorică deosebită, aspect de care autoritatea publică era obligată să țină seama”.

Millennium Building Development a înaintat la începutul acestui an o plângere și o solicitare de soluționare în procedură de urgență la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. În plangere se reclamă faptul că deciziile Curții de Apel Suceava, care au avut ca efect anularea autorizației de construcție a Cathedral Plaza, violează Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care protejează proprietatea privată și consfințește dreptul la un proces echitabil.

Arhiepiscopia Română-Catolică București (ARCB) informa, în 4 martie 2012, printr-un comunicat, faptul că s-a emis o a 15-a decizie judecătorească defavorabilă construcției Cathedral Plaza din București, „prevestind iminența desființării proiectului ilegal”.

„Curtea de Apel Iași, prin decizia numărul 405 din 2 martie 2012, confirmă ilegalitatea construcției auto-intitulate Cathedral Plaza, stabilind că rediscutarea valabilității autorizației de construire nu mai poate avea loc, litigiul fiind fără obiect, iar desființarea autorizației irevocabilă. Decizia Curții de Apel Iași confirmă în fapt decizia 1989/2010 a Curții de Apel Suceava prin care a fost modificată decizia 1025/2009 a Curții de Apel Ploiești. Întrucât decizia Curții de Apel Ploiești a fost modificată și autorizația de construire a fost anulată irevocabil, niciun alt litigiu cu privire la această soluție nu mai poate fi judecat, o astfel de cerere nemaiavând obiect”, preciza atunci, într-un comunicat al ARCB, Francisc Doboș.

Decizia Curții de Apel (CA) Iași a confrimat totodată și soluția Curții de Apel Alba Iulia din 19 ianuarie 2011, care stabilea și ea că rediscutarea valabilității autorizației de construire nu mai poate avea loc, litigiul fiind fără obiect. „Atunci, reprezentanții Millenium Building Development SRL (MBD) au declarat în mod fals că decizia CA era în favoarea lor. În realitate, în istoria litigiului pentru anularea autorizației Cathedral Plaza, justiția din România s-a pronunțat de 15 ori în favoarea ARCB, pe când MBD a obținut o singură soluție favorabilă, cea a CA Ploiești, și aceea modificată ulterior”, mai spunea sursa citată.

„O construcție ilegală nu poate fi menținută, întrucât contravine chiar noțiunii de drept. Abuzurile promotorului imobiliar al Cathedral Plaza și ale puterii de stat care i-a permis construirea ilegală trebuie să înceteze. Așteptăm cu încredere o decizie a justiției și pentru demontarea colosului, într-un stat în care puterea corupției și corupția puterii se clatină din ce în ce mai tare”, declara ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, citat în comunicat.

În 11 iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cererea de revizuire a procesului dintre Millennium Building Development (dezvoltatorul proiectului Cathedral Plaza) și Arhiepiscopia Romano-Catolică București. Inițial, Tribunalul Dâmbovița sistase construcția Cathedral Plaza pe motiv că „lipseau autorizațiile legale”, decizie care a fost contestată la Curtea de Apel Ploiești, care a hotărât irevocabil în favoarea continuării construcției.

Episcopia Romano-Catolică a formulat o cerere de revizuire în care a adus o serie de argumente împotriva proiectului, acțiunea fiind admisă și rămânând irevocabilă.

„Dezvoltatorul Cathedral Plaza denunță faptul că decizia Curții de Apel Suceava a fost nedreaptă deoarece a revizuit o decizie definitivă și irevocabilă invocând normele dreptului comunitar, care însă nu pot fi aplicate retroactiv, având în vedere că România nu era membru al UE la momentul obținerii autorizației de construcție”, informa Millennium Building Development.

MBD preciza că autorizația de construcție pentru Cathedral Plaza a fost emisă în februarie 2006, de către Primăria sectorului 1, iar România a aderat la UE în ianuarie 2007.

„Considerăm că sistemul juridic românesc este inconsecvent și neprofesionist, prin urmare ne vom adresa instanțelor internaționale. Avem de-a face cu un atac la dreptul de proprietate al unui investitor. Suntem surprinși că Monseniorul Robu, în loc să propovăduiască adevărul, are o atitudine distructivă și rău-intenționată. De asemenea, suntem șocați că Monseniorul Robu își instigă acum enoriașii la violență, chemându-i să demonteze Cathedral Plaza, uitând că, inițial, și-a dat în scris acordul pentru ridicarea clădirii de 19 etaje, în forma în care este ea acum. De ce, în 19.11.1999, când a semnat acest document, monseniorul nu și-a consultat enoriașii, pe care ulterior i-a instigat împotriva proiectului?”, spuneau reprezentanții Millennium Building Development.

Dezvoltatorul Cathedral Plaza preciza că, deși inițial, proiectul prevedea construirea unei clădiri cu înălțimea de 17 metri, acesta a fost modificat la sugestia Monseniorului Robu, care a preferat o dezvoltare pe verticală și a cerut, în plus, acces pentru enoriașii săi la piața publică din fața Cathedral Plaza. Astfel, s-a ajuns la o clădire de 75 de metri înălțime (19 etaje), aceasta fiind forma în care se regăsește în prezent.

„Subliniem că această clădire a fost deja intabulată și a intrat în circuitul civil, iar decizia Curții de Apel Suceava este cu atât mai surprinzătoare cu cât are ca obiect o clădire care era deja finalizată”, mai spunea dezvoltatorul proiectului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie