Tribunalul Mureș judecă un nou proces în care Prințul Paul cere domeniul de la Lăpușna

Tribunalul Mureș judecă un nou proces în care Prințul Paul cere domeniul de la Lăpușna
Tribunalul Mureș judecă un nou proces în care Prințul Paul revendică domeniul de la Lăpușna, respectiv un castel de vânătoare și peste 44.000 de metri pătrați de teren, la termenul de joi magistrații constatând că Direcția Silvică Mureș a cerut introducerea MFP ca parte a procesului.
Publicat: 23/01/2014, 17:05
Actualizat: 25/02/2016, 00:24

Tribunalul Mureș a judecat, joi, un nou termen în cel de-al doilea proces în care Prințul Paul a cerut domeniul de la Lăpușna, de această dată în baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Este vorba de un castel de vânătoare care a aparținut familiei regale, dar care a fost privatizat în 1998 către societatea comercială Grand SA din Târgu Mureș, prin AVAS, și peste 44.000 de metri pătrați de teren.

Dosarul a fost înregistrat în vara anului trecut și se judecă pe noul Cod Civil, la primul termen fixat, din septembrie 2013, cauza fiind amânată după ce judecătorul desemnat a făcut cerere de abținere.

La termenul de joi, instanța i-a solicitat Prințului Paul să precizeze ce cere de la fiecare dintre cei patru pârâți – Regia Națională a Pădurilor Direcția Silvică Mureș, Primăria comunei Ibănești, AVAS și societatea comercială Grand SA – și în ce temei. Tribunalul a constatat, de asemenea, că o serie dintre înscrisurile depuse la dosar, precum arborele genealogic al prințului, dar și avize obținute de la Arhivele Naționale, nu sunt lizibile și a cerut remedierea acestor deficiențe.

Pe de altă parte, Tribunalul Mureș a constatat că RNP Direcția Silvică Mureș a cerut introducerea în cauză a statului român, prin Ministerul de Finanțe, motiv pentru care a decis comunicarea dosarului către acest minister, cerându-i să-și clarifice poziția.

Totodată, instanța a anunțat că RNP Direcția Silvică Mureș a depus o întâmpinare însoțită de o cerere reconvențională (mijloc procedural prin care pârâtul dintr-un proces formulează pretenții împotriva reclamantului – n.r.), contravaloarea pretențiilor acesteia, asupra unor construcții, precum și a peste 44.000 de metri pătrați, ridicându-se la 10.198.929,64 lei.

Tribunalul a stabilit că cererea va trebui timbrată cu 111.594,29 de lei, în termen de 10 zile, pentru a fi luată în considerare, fixând un nou termen în data de 20 februarie.

Un alt dosar, deschis în 2006 – în care prințul Prințul Paul a solicitat anularea contractului de vânzare-cumpărare asupra castelului și terenurilor aferente domeniului de la Lăpușna, încheiat de Romsilva cu societatea Grand SA Târgu Mureș în 1998 – a fost trimis spre rejudecare, în 2012, de Curtea de Apel Târgu Mureș la Tribunalul Mureș și se află încă pe rolul aceleiași instanțe.

În acțiunea deschisă atunci, Prințul Paul susținea că acest castel, precum și terenurile aferente, au fost preluate de statul român fără titlu valabil. Mai mult, acesta spunea că în 1998 Romsilva a vândut castelul firmei din Târgu Mureș, „părțile contractante fiind de rea-credință la încheierea actului de înstrăinare”, drept pentru care instanța ar trebui să anuleze acest contract.

„Imobilul, cunoscut drept Castelul Lăpușna, a aparținut regelui Carol al II-lea, așa cum arată și actele depuse la dosar, tatăl meu, Mircea Gregorie de Hohenzollern (Lambrino) fiind fiul legitim al acestuia și succesor în cotă legală de 37,5 la sută. În același timp, Elena Lupescu, în calitate de soție supraviețuitoare a fostului rege Carol al II-lea, este succesoare cu o cotă legală de 25 la sută. La decesul acesteia, prin testament a fost instituită unica și universala moștenitoare Monique Urdarianu, de la care subsemnatul am cumpărat drepturile succesorale”, se arăta în acțiunea de atunci a Prințului Paul.

În luna iulie a anului trecut, Prințul Paul a dat în judecată Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății și alte instituții, cerând restituirea a 57.370 de metri pătrați din fosta Fermă Regală Băneasa și plata unor despăgubiri pentru 25.642,96 metri pătrați din aceeași proprietate.

El a deschis trei procese la Tribunalul București, pentru restituirea unei părți dintr-un teren situat în Sectorul 1 București, pe care a fost Ferma Regală Băneasa, și acordarea unor despăgubiri pentru o parte din aceeași proprietate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic