Trupul neînsuflețit al lui Dan Mihăescu va fi depus, sâmbătă, la sediul TVR și va fi incinerat luni. Patriarhia: Ne menținem poziția din cazul Sergiu Nicolaescu

Trupul neînsuflețit al lui Dan Mihăescu va fi depus, sâmbătă, la sediul TVR și va fi incinerat luni. Patriarhia: Ne menținem poziția din cazul Sergiu Nicolaescu
Publicat: 25/01/2013, 17:54
Actualizat: 25/01/2013, 17:54

Trupul neînsuflețit al cunoscutului umorist, scenarist și regizor Dan Mihăescu va fi depus, pentru un ultim omagiu, sâmbătă, la ora 13.00, la sediul TVR, urmând ca luni să fie incinerat, potrivit unor comunicate remise agenției MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Televiziunea Română, colegii din TVR regretă dispariția lui Dan Mihăescu, care a decedat joi seară, la vârsta de 79 de ani.

„Colegii din TVR și toți admiratorii care doresc să-i aducă un ultim omagiu, o pot face sâmbătă și duminică, la sediul TVR (la parterul clădirii Studiouri, în holul mare). Accesul publicului se va face prin intrarea Dorobanți, între orele 10.00 – 20.00”, se spune în comunicatul TVR.

Trupul neînsuflețit al lui Dan Mihăescu va fi incinerat luni, potrivit unui alt comunicat remis MEDIAFAX de apropiații lui Dan Mihăescu.

Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a declarat pentru gândul că își menține poziția față de incinerare pe care a avut-o și în cazul lui Segiu Nicolaescu, regizorul neavând parte de slujbă religioasă. La fel cum fiecare este liber să aleagă dacă va fi incinerat sau nu, și BOR poate alege dacă acceptă această metodă sau nu, a explicat părintele Stoica, cu referire la refuzul bisericii ortodoxe de a oficia slujbe religioase pentru creștinii incinerați.

Realizator de emisiuni de divertisment, umorist și scenarist, Dan Mihăescu a fost și autorul unor memorabile scheciuri și scenete scrise pentru nume mari ale comediei românești și unul dintre cei mai vechi și cunoscuți profesioniști din TVR, se mai spune în comunicatul Televiziunii Române.

Dan Mihăescu a lucrat aproape 30 de ani în Televiziunea Română, începând cu 1966, ca redactor, a fost și redactor-șef adjunct al Departamentului de Muzică și Divertisment. Dan Mihăescu a fost unul dintre cei mai apropiați și constanți colaboratori în televiziune ai lui Tudor Vornicu.

Dan Mihăescu este cunoscut și pentru filmele pe care le-a regizat și colaborările în TVR cu nume mari precum Toma Caragiu și Dem Rădulescu și cuplul umoristic Nae Lăzărescu și Vasile Murariu.

Între 1965 și 1988, Dan Mihăescu a realizat, alături de Octavian Sava, Grigore Pop și Marin Traian, emisiunea de sâmbătă seara de pe TVR 1 „Întâlnire cu satira și umorul”. Aici și-a făcut cei mai mulți prieteni și colaboratori: actorii Octavian Cotescu, Coca Andronescu, Rodica Tapalagă, Stela Popescu, Alexandru Arșinel, cântăreții Dan Spătaru, Aurelian Andreescu și Margareta Pâslaru.

Alături de Grigore Pop și Octavian Sava, sub coordonarea lui Tudor Vornicu, Dan Mihăescu a semnat mai bine de 20 de ediții ale revelioanelor TVR. Alături de realizatorul Titus Munteanu, a semnat, în calitate de scenarist, emisiunea „Lumea se grăbește”, producție premiată cu „Trandafirul de aur” la Festivalul de la Montreux-Elveția.

Și după anii 1990, Dan Mihăescu a continuat să lucreze în TVR, contribuind la realizarea a numeroase emisiuni de divertisment, se mai spune în comunicatul televiziunii publice.

Pe de altă parte, în comunicatul remis MEDIAFAX de apropiații lui Dan Mihăescu se spune: „S-a dus ultimul mohican, din familia marilor umoriști români. A lucrat cu stele (e adevărat, a avut noroc și că le-a întâlnit) și ne-a îmbogățit cu o arhivă de aur a umorului de calitate, din care fac parte nume cerești, de la Toma Caragiu până la Dem Rădulescu. A făcut lumea să râdă, de teamă să nu plângă el! Și a fost optimist până în ceasul din urmă. Pentru Dan Mihăescu, «televiziunea (substantiv feminin) a însemnat o dragoste la prima vedere, lungă cât o viață de om, din păcate nu întotdeauna reciprocă»”.

Dan Mihăescu a fost membru al Uniunii Scriitorilor, al Uniunii Cineaștilor și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști. A avut atestat ATM de regizor artistic categoria I.

A primit numeroase dinstincții și premii. În februarie 1997, în Sala de Marmură a Cercului Militar Național, i s-a acordat Premiul Național de Umor cu numele maestrului Tudor Mușatescu. El a fost răsplătit și de Ministerul Culturii cu titlul de Excelență a Culturii Românești, în aprilie 2001.

În 2003 a primit, la Premiile APTR, distincția „Omagiu” pentru emisiuni de tezaur la TVR, iar în 2008 a primit premiul I la Festivalul Național al Umorului „Constantin Tănase”, pentru spectacolul „Harap-Alb cu… picățele”.

Totodată, pe 7 iulie 2003, a fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

„Nu există un actor în România care să nu fi jucat într-o emisiune făcută de mine. Am făcut profesia asta timp de 50 de ani și, credeți-mă, e greșit spus că eu l-aș fi lansat pe cutare. Nimeni nu poate face asemenea minuni! Cu siguranță, am deschis o ușă. Iar dincolo de acea ușă este publicul. Acolo actorul rămâne singur. Dacă primește aplauze, înseamnă că trebuie să rămână pe scenă!”, spunea Dan Mihăescu.

Printre filmele regizate de Dan Mihăescu se numără: „Cum ne-ar vrea bărbații?!” (1982), „Cine râde la urmă” (1977), „Avocatul” (1976), „Primarul activ” (TV)/ (1976), „Un text cu bucluc” (1976), „Administratorul de bloc” (1973), „Sorcovitorul… voluntar” (TV)/ (1973), „Interviu cu un idol” (TV)/ (1972), „Antinevralgicul” (1970), „Secția corecțională” (1970).

„Pe rând, mari actori, regizori și iată că și «ultimul mohican, din familia marilor umoriști români» – cum l-a denumit maestrul Ion Lucian pe Dan Mihăescu – ne părăsește, pentru a primi aplauze divine. Așa cum scria în cartea sa «Am mințit poporul cu televizorul», poate că pe micul ecran ar trebui să se facă următorul anunț: «În numele celor absenți, vă cerem scuze. Ei au murit! Și noi o să ne gândim încă o dată la marile nedreptăți ce ni se fac…»”, se mai spune în comunicat.

„Am fost copilul unui secol bolnav, cu nesanșa de a mă naște într-o parte de lume unde, ani mulți, s-a experimentat pe oameni un sistem asocial, conceput de genii ale răului, măcinând vieți, deturnând destine, inversând valorile, pervertind suflete, siluind conștințe. N-am fost nici victimă, nici călău, poate doar un cobai ceva mai rezistent. Și totuși, cu o viață interesantă. Începută în regat, continuată în republici populare, apoi socialiste, cu regim de gulag, ajungând astăzi la statul de drept, de drept comun, postrevoluționar, și gândind la dreptatea lui Nicolae Iorga, care a spus că la o revoluție, filozofii tac, martirii mor și gunoaiele ies la suprafață. În timpul vieții mele, am alergat de nebun prin două secole, 20 și 21, prin două milenii, 2 și 3, nu mai știu când și cum am ajuns un om care aduce râsul. Poate am moștenit de la mama mea, un anume simț al umorului, amestecat de multe ori cu sarea din lacrimă. Oricum, aceste rânduri nu se vor despre itinerarul unui vehicul plin cu regrete. Prin viața mea, ca o alee lungă, au zăbovit oameni importanți, mulți artiști nepereche, pentru care am scris, pe care i-am filmat, lăsând în urma noastră dovezi eterne că românul știe de glumă. Am avut norocul să trăiesc între Oameni-Oameni și, din fericire, m-am vaccinat adesea cu ser anti-jigodie. Multe din zilele mele senine au purtat nume de femei frumoase și m-au onorat cu prietenia lor mai toții actorii cu stea în frunte, ai acestei țări triste, plină de umor, vorba poetului”, scria Dan Mihăescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii