Tudor Giurgiu a publicat primele imagini din filmul despre procurorul Cristian Panait, în care Turcescu își joacă propriul rol

Tudor Giurgiu a publicat primele imagini din filmul despre procurorul Cristian Panait, în care Turcescu își joacă propriul rol
Publicat: 25/09/2014, 20:17
Actualizat: 19/05/2015, 05:27

Regizorul Tudor Giurgiu a publicat, joi, pe blogul personal și pe pagina sa de Facebook primele imagini din filmul despre cazul procurorului Cristian Panait.

Teaserul filmului „De ce eu?”, cunoscut până de curând sub titlul de „Cristian”, începe cu textul scris: „Înainte de 21 decembrie 1989, Securitatea, poliția politică a regimului comunist, avea un efectiv de 15.312 angajați și beneficia de serviciile a peste 400.000 de informatori”.
Urmează textul „2002. În România existau 7 servicii secrete. Ministere importante aveau propriul Serviciu Secret”, fiind prezentate imagini cu siglele acestora – Serviciul Român de Informații (SRI), Serviciul de Informații Externe (SIE), Serviciul de Protecție și Pază (SPP), Departamentul de Informații și Protecție Internă (DGIPI), Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA), Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

După imaginile cu siglele Serviciilor Secrete, teaserul conține un mesaj ce aparține, potrivit imaginilor, unui blogger anonim: „Toți cei care încearcă din interior să lupte cu un sistem asfixiant sfârșesc inevitabil prin a fi înghițiți, izolați și sfâșiați în bucăți…”.

„Cristian (29 de ani) este un procuror cu o carieră în plină ascensiune. Șefii săi îi încredințează un caz de maximă importanță: anchetarea unui alt magistrat suspect de luare de mită. Dilema alegerii între adevăr și carieră îl apasă cumplit. Încercând să rezolve cazul cu orice preț, Cristian intră într-o zonă periculoasă și are parte de surprize și revelații neașteptate”.

De asemenea, în secvențele videoclipului apare Robert Turcescu, despre care regizorul Tudor Giurgiu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că joacă un rol „foarte mic” în filmul „De ce eu?/ Cristian”. „Joacă un rol foarte mic ca moderator. (…) E o emisiune. Totul este imaginar”, a declarat Tudor Giurgiu.

Potrivit cineastului, „imaginile au fost filmate în februarie”, Robert Turcescu fiind prezent în film într-o secvență de 30-40 de secunde.

Totodată, o altă informație care apare în teaserul filmului „De ce eu?” este aceea potrivit căreia în 2006, SIPA, Serviciul Secret al Ministerului de Justiție, a fost închis, fiind acuzat că supraveghează procurori și judecători. „SIPA era condus de foști generali de securitate”, se mai arată în videoclipul publicat joi.

Într-un interviu acordat MEDIAFAX, regizorul Tudor Giurgiu a precizat că filmul „Cristian” este un proiect de care este „foarte atașat”, afirmând că încearcă să îl lucreze „cât mai neatins de toate conotațiile politice”. „M-aș bucura să schimbe niște conștiințe, m-aș bucura să se redeschidă un pic cazul și discuțiile în jurul cazului, care cred în continuare că a fost foarte rapid clasat și de fapt cei care au determinat sinuciderea procurorului Panait sunt în continuare liberi și nechestionați. Dar de aici până la toate elucubrațiile pe care le-am citit în ziare este cale lungă”, a afirmat acesta.

Întrebat dacă premierul Victor Ponta apare ca personaj în film, regizorul Tudor Giurgiu a spus că este vorba despre o intoxicare a mass-media, pentru că Victor Ponta, la data decesului procurorului Panait, nu mai era procuror în Parchet. „Una este isteria din mass-media și alta este ce se întâmplă în film”, a replicat el.

Tudor Giurgiu a explicat că a studiat dosarul privind cazul procurorului Cristian Panait, întâlnindu-se cu mulți din apropiații acestuia. „A durat foarte mult și lumea cred că trebuie să înțeleagă bine că e un film de ficțiune, el nu este un film documentar. (…) este un film despre un procuror aflat în fața unei decizii importante, cum să joace o carte importantă, să dea o soluție așa cum i se impune, așa cum se dorește, undeva în sferele de sus ale puterii, sau să dea o soluție pe un dosar așa cum îi dictează profesia și normele morale ale meseriei. Asta e dilema morală a filmului”, a completat Giurgiu.

„Îmi doream foarte mult să spun o poveste despre dezintegrarea unui om, cum poate un om normal, sănătos și deștept și admirat de toată lumea, cum poate în 20 de zile să devină o epavă”, a mai declarat acesta.

Filmul îi are în distribuție pe Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Mihai Smărăndache, Liviu Pintileasa și Alin Florea.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SPITALUL din CÂMPULUNG Muscel CUMPĂRĂ alimente din CONSTANȚA
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Bomba zilei despre pensiile din România! Abia acum s-a aflat adevărul crunt. Ministrul a recunoscut
Vedeta noastră, șocată în proria casă, în miez de noapte. Surpriza neplăcută care o aștepta...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...