• Publicat:
Știri

Tudorel Toader nu exclude revizuirea unor condamnări: E de văzut dacă pe baza protocoalelor cu SRI au avut loc condamnări nelegale

Tudorel Toader nu exclude revizuirea unor condamnări: E de văzut dacă pe baza protocoalelor cu SRI au avut loc condamnări nelegale
Mai multe pe gandul.info

„Am cerut public desecretizare tututor acestor protocoale pe care le știm sau nu le știm. Ce facem în urma cunoașterii conținutului? Stăm și ne minunăm? Pe baza acestei colaborări s-au derulat procese, s-au judecat cauze, au fost condamnați oameni. Întrebarea este dacă noi știm că pe lângă lege au fost astfel de instrumente, poate mai sunt, pe baza acestor instrumente juridice care adaugă la lege au fost condamnați oameni. Putem spune noi într-un stat de drept , atât cât e statul de drept în România structurat, asta e condamnare intrată în puterea stabilității raportului juridic și atât sau trebuie să facem ceva să scoatem la lumină și eventualul caracter nelegal pe care îl are protocolul, iar pe bază de consecință condamnări nedrepte pe care unii le-au suferit. Este doar un început descretizarea dar e de văzut dacă protocoalele au adăugat la lege, dacă pe baza acestora au avut loc condamnări nelegale și netemeinice”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3..

Ministerul a explicat că desecretizarea se face printr-un acord al celor care au semnat protocolul, iar, în ceea ce privește răspunderea, instanța de contencios administrativ poate să evalueze dacă documentul este legal sau nu.

„Primul pas e să vrem, al doilea să ne adresăm instanței de contencios să verifice legalitatea, după care avem proceduri fie extraordinare de revizunre a hotărârilor pronunțate pe baza procedurilor. Mai există încă o direcție de abordare care nu este în competența mea, dacă nu cumva semnatarii s-au substituit legiutorului, dacă nu cumva s-a creat un conflict juridic de natură constituțională”, a precizat ministrul.

Referitor la protoculul ÎCCJ-SRI, ministrul a spus: „Nu trebuia să-l încheie, să-l aplice și din momentul aflării trebuia să-l denunțe și să ceară desecretizarea”.

„Dacă vorbim de răspunderea juridică, trebuie să vedem ce tip de răspundere juridică. Dacă desecretizându-l, declarându-l legal sau nelegal de instanță să vedem care e fapta ce a general nelegalitate, dacă e infracțiune, răspunderea e strict penală a celor care l-au semnat”, a completat ministrul Justiției.

Inchide