Invazie de buburuze la malul mării. Turiștii se plâng că sunt peste tot. Ce zic specialiștii – VIDEO

Invazie de buburuze la malul mării. Turiștii se plâng că sunt peste tot. Ce zic specialiștii - VIDEO
Se pare că buburuzele nu vor mai reprezenta „o problemă” pe litoral în curând / Sursă FOTO: captură video - Facebook
Publicat: 26/06/2021, 20:16
Actualizat: 26/06/2021, 20:22

Turiștii care merg pe litoral în acest weekend au parte de o surpriză – invazia de buburuze. Chiar dacă poată părea înspăimântor, specialiștii dau asigurări că insectele sunt inofensive și chiar ar putea reprezenta un beneficiu.

Biologul Răzvan Popescu-Mireni a explicat într-o intervenție la Digi24 ce fel de beneficii au aceste insecte.

„Din fericire, este vorba despre o specie autohtonă, despre Coccinella septempunctata, care practic adunce foarte multe beneficii, atât culturilor, cât și în general grădinilor, pentru că aceste buburuze consumă alte insecte mai mici, acele afide sau păduchi de plante, care efectiv distrug atât cultura agricolă, cât și grădini și arbori”, a explicat specialistul.

Buburuzele ar urma să dispară în scurt timp

Totodată, acesta a transmis că este un fenomen natural iar insectele nu transmit boli.

„Nici nu ciupesc, nu au niciun fel de efecte adverse asupra sănătății oamenilor. Din fericire, cum spuneam, este vorba despre o specie autohtonă, pentru că mai avem o altă specie, invazivă, i se mai spune și buburuza-arlechin, care are capacitatea să dea patru generații pe an, populații mult mai mari. Provenind din Asia de Est, ea a fost răspândită în mod deliberat de om, a fost importată de exemplu în Statele Unite, tocmai pentru a combate dăunătorii din agricultură, la începutul secolului XX”, a explicat biologul.

De asemenea, specialistul a explicat faptul că probabil insectele au ajuns în număr atât de mare pe litoral deoarece au eclozat și s-au din pupe în adulți un număr mare de exemplare. Potrivit acestuia, au fost aduse cu acel front atmosferic care a adus azi și ploaia la Constanța.

Specialistul susține că acestea vor dispărea în cel mult o săptămână din stațiunea binecunoscută.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase