TVR 1 și TVR 2 ar putea fi redenumite. Ce variante sunt vehiculate

TVR 1 și TVR 2 ar putea fi redenumite. Ce variante sunt vehiculate
Publicat: 08/08/2014, 16:38
Actualizat: 01/02/2019, 04:39

Consiliul de Administrație (CA) al Televiziunii Române a aprobat, pe 31 iulie, schimbarea strategiei de programe a Societății Române de Televiziune (SRTv), prin diferențierea identității editoriale a canalelor publice.

Potrivit respectivei hotâriri a CA, Comitetul Director (CD) trebuie să elaboreze noua strategie de programe a SRTv, care, însoțită de calendarul implementării și de analiza tehnico-economică, vor fi supuse spre aprobare în următoarea ședință a Consiliului de Administrație.

În acest sens, Stelian Tănase, președintele-director general al TVR și membru atât în CA, cât și în CD, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX că o parte din solicitările CA au fost rezolvate de către CD și vor fi discutate luni, în ședința CA.

„Un membru al Comitetului Director va luni la ședința CA”, a spus Stelian Tănase, care a fost contactat vineri de agenția MEDIAFAX.

El a mai spus că SRTv a comandat un sondaj, cu foarte multe întrebări care vizează Televiziunea Română și care va fi gata în două săptămâni. „E un sondaj cu foarte multe întrebări”, a spus Stelian Tănase, care nu a făcut alte precizări cu privire la acest sondaj.

Totodată, răspunzând unei întrebări, Stelian Tănase a spus că se are în vedere nu doar diferențierea editorială a principalelor două televiziuni ale SRTv, TVR 1 și TVR 2, ci și redenumirea lor.

„Cineva a făcut o observație foarte bună. S-ar putea înțelege (din actuala denumire, n.r.) că al doilea canal este secundar, mai puțin important. Și atunci vrem să le dăm niște nume ușor identificabile, dar nu suntem în faza de nume precise”, a spus Stelian Tănase.

Totodată, Stelian Tănase a precizat că, din perspectiva sa, principala televiziune a SRTv, care este în prezent TVR 1, ar trebui să se numească TVR.

„Eu optez în cazul TVR 1 pentru TVR, dar este părerea mea. În cazul TVR 2 au fost făcute mai multe propuneri: Super TVR, Extra TVR, Plus TVR. Dar nu am luat nicio decizie”, a explicat Stelian Tănase.

Totodată, acesta a explicat că, în cazul în care strategia editorială a SRTv va fi modificată, această transformare nu va putea fi implementată din această toamnă.

„Grilele oricum se vor vota, pentru că noi trebuie să ieșim cu programe, dar nu cred că putem să facem toată această reformă amplă într-un timp atât de scurt și cu resurse atât de puține”, a mai spus Stelian Tănase.

Pe de altă parte, contactat vineri de MEDIAFAX, Cristian Zgabercea, coordonator cu atribuții de producător general din TVR, a spus că Televiziunea Română încearcă să vadă prin intermediul sondajului comandat „dacă este necesară sau nu o rebranduire” a principalelor sale două canale, 1 și 2, care sunt vizate în mod explicit de Legea numărul 41 privind organizarea și funcționarea SRTv.

„Încercăm să aflăm câțiva piloni de stație, dacă se dorește mai mult divertisment sau mai mult sport sau mai multă actualitate. Încercăm să vedem cum ar fi mai bine să fie poziționate aceste programe în grile. Vrem să vedem dacă lumea își dorește să ne păstrăm un canal principal generalist. Vrem să vedem cum sunt poziționate vedetele noastre în piață. La sfârșitul sondajului, rezultatele vor fi folosite în cadrul unor focus grupuri în șase localități mari din țară”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristian Zgabercea.

Întrebat ce societate face acest sondaj, Cristian Zgabercea a spus că nu își amintește denumirea acesteia, însă a precizat că este o societate specializată în astfel de chestiuni. Zgabercea a mai spus că suma plătită de TVR pe acest sondaj este „până în 24.000 de euro cu tot cu TVA”.

„Nu s-a făcut de ani de zile un astfel de studiu la TVR și cred că este cazul să se facă, pentru a putea lucra științific la grilele TVR și la strategia editorială a TVR”, a mai spus Cristian Zgabercea.

Acesta a precizat însă că, dacă CA va aproba schimbarea strategiei editoriale a TVR, aceasta va putea fi implementată abia începând de anul viitor. „Până la grilele de toamnă nu este posibil. Strategia editorială probabil că se va schimba – dacă se va schimba – odată cu grila de primăvară”, a spus Cristian Zgabercea.

În cazul în care CA al TVR va aproba modificarea strategiei editoriale, potrivit lui Cristian Zgabercea, va trebui modificată Legea de funcționare și organizare a SRTv, care vorbește despre două canale generaliste ale Televiziunii Române. „Etapele sunt mai multe. Trebuie să ne ducem la Comisiile de cultură din Parlament să se modifice ceva pe lege, ceva pe audiovizual”, a spus Cristian Zgabercea.

De asemenea, Zgabercea a precizat că, în prezent, sunt „mai multe variante” de lucru. „Rămânem cu un canal puternic generalist și cu un al doilea de News & Current Affairs sau îl facem mai mult spre tineret și cu sport”, a mai spus Cristian Zgabercea.

Dacă se va decide rebrandingul TVR 1 și TVR 2, se vor lua cele două frecvențe deținute de SRTv și vor fi redenumite, a mai spus Cristian Zgabercea, precizând că, printre denumirile avute în vedere, se numără TVR și TVR Plus.

„Nu se renunță la denumirea TVR în orice caz, pentru că TVR este unul din primele trei branduri din România potrivit unui sondaj mai vechi. Dar oricum nu s-a aprobat nimic. Au fost discuții între noi și vom vedea ce spune sondajul”, a mai spus Cristian Zgabercea.

SPUSTV, sindicatul reprezentativ din TVR, a declarat, pe 30 iulie, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că președintele-director general al Televiziunii Române, Stelian Tănase, vrea ca TVR 1 să se transforme în televiziune de știri, de la 1 septembrie, însă Comitetul Director s-a opus acestei inițiative.

„Conducerea SPUSTV susține poziția membrilor Comitetului Director al SRTV, care s-au opus initiațivei de a transforma TVR 1 (ce are profil generalist, n.r.) într-un canal de nișă – post de știri de la 1 septembrie – și de a face din TVR 2 un amestec de emisiuni de pe mai multe canale. Sperăm că cei care au dat dovadă de profesionalism să continue să ia decizii, nu la comanda vreunui președinte – director general, ci de fiecare dată să o facă în scopul creșterii audienței și importanței TVR și în interesul angajaților ei”, se spunea în comunicatul de presă remis agenției MEDIAFAX de Sindicatul pentru Unitatea Salariaților TV din TVR (SPUSTV), principalul sindicat din Societatea Română de Televiziune.

Contactat pe 30 iulie de MEDIAFAX, Stelian Tănase, care este atât membru al Comitetului Director, cât și al Consiliului de Administrație, a susținut inițial că această informație „este falsă”, precizând totuși că există o discuție mai veche în SRTv privind definirea mai clară a principalelor două televiziuni din portofoliul SRTv – TVR 1 de TVR 2.

Tănase a mai spus că există o propunere ca TVR 1 să se transforme într-o televiziune de „News & Current Affairs”, iar TVR 2 să funcționeze ca televiziune generalistă.

„Canalul 1 să se transforme într-un news and current affairs – ăsta e un format de la BBC – și al doilea ca să fie un canal generalist. Dar această discuție a fost propusă în TVR de acum șase luni de doamna Irina Radu (directorul de programe al TVR, n.r.), nu de Stelian Tănase. Eu mi-am însușit-o, ca să zic așa, iar noi o discutăm de șase luni tot timpul”, a mai spus Stelian Tănase.

În prezent, Societatea Română de Televiziunea operează șase televiziuni: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internațional, TVR News și TVR HD, care emite în sistem High Definition. La acestea se adaugă studiourile teritoriale ale SRTv, din Cluj, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara, dar și TVR Moldova, care emite în Republica Moldova.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
S-a dat ordinul pentru TOATE FEMEILE, inclusiv din România. Noile reguli devin OBLIGATORII
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani