TVR a informat CNA că renunță la licența TVR Cultural, ca urmare a situației financiare critice

TVR a informat CNA că renunță la licența TVR Cultural, ca urmare a situației financiare critice
Publicat: 10/12/2012, 17:50
Actualizat: 03/04/2019, 06:42

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a informat Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) privind renunțarea la licența de emisie a TVR Cultural, ca urmare a situației financiare critice a televiziunii publice, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Informarea a fost făcută la expirarea celor 90 de zile pentru care SRTv a solicitat Consiliului suspendarea emisiei TVR Cultural.

„Am căutat soluții pentru a relua emisia canalului cultural al TVR, însă eforturile noastre s-au lovit de costuri pe care nu ni le putem permite, în contextul situației financiare critice actuale și nici nu am dorit să renunțăm la calitate”, spune Claudiu Săftoiu, președintele-director general al TVR. „Realizarea și difuzarea programelor cultural-educative rămân o prioritate pentru televiziunea publică”, precizează Claudiu Săftoiu.

Emisia televiziunii TVR Cultural a fost suspendată pe 15 septembrie 2012. Măsura a fost luată prin Ordin al președintelui-director general al SRTv, Claudiu Săftoiu, ca parte a procesului de implementare a Programului de redresare economică a SRTv, elaborat în concordanță cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului numărul 33/2012 și aprobat de Consiliul de Administrație al SRTv prin Hotărârea numărul 110 din 2012, se spune în comunicatul SRTv.

Decizia a fost luată în conformitate cu prevederie legale în vigoare. „Legea 41/1994 de organizare și funcționare a SRTv face referire la programele 1 și 2, la un departament care difuzează emisiuni pentru străinătate și la studiourile teritoriale, al căror canal de exprimare este acum și TVR 3”, se precizează în comunicat.

„Potrivit Programului de redresare economică a SRTv, misiunea TVR Cultural va fi preluată de viitorul canal TVR 2, a cărui grilă va cuprinde, printre altele, publicistică culturală, documentare, spectacole de teatru, operă, concerte și producții muzicale prezentate pe genuri, filme de artă, programe educative dedicate copiilor și tinerilor, producții ale tinerilor creatori independenți, divertisment de calitate adresat tuturor categoriilor de vârstă”, se mai spune în comunicatul TVR.

TVR Cultural s-a lansat în anul 2002, fiind singura televiziune din România cu profil exclusiv cultural. TVR Cultural a difuzat în cei zece ani de activitate dezbateri pe teme culturale, documentare și filme de artă, concerte simfonice, spectacole de operă, operetă, balet și teatru. TVR Cultural a fost condus de Daniela Zeca Buzura.

Claudiu Săftoiu a declarat, pe 5 octombrie, că a fost necesară desființarea TVR Cultural, în contextul situației financiare dificile în care se află Televiziunea Română, precizând că TVR Cultural avea costuri de 650.000 de euro pe lună.

Potrivit lui Săftoiu, TVR Cultural, prin natura lui, avea costuri de producție relativ mari. „Mergea și difuza transmisiuni directe de la festivaluri muzicale, de la festivaluri teatrale, iar lucrurile acestea aveau costuri. Din păcate, audiența era una destul de scăzută”, a spus Săftoiu. „Când în casa în care trăiești nu mai intră bani, va trebui să faci de așa manieră încât să închizi o cameră sau alta și să te mulțumești cu ceea ce se mai poate”, a spus atunci Claudiu Săftoiu.

El a precizat, însă, că oamenii de la TVR Cultural vor intra în procesul de selecție de personal și este absolut convins că își vor găsi locul la noul post TVR 2 Cultural, după finalizarea procesului de restructurare.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Noul Consiliu de Administrație al Societății Române de Televiziune a decis, pe 29 octombrie, să continue restructurarea TVR (demarată de fostul CA al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Săftoiu) și a aprobat documentele privind procesul de selecție a personalului Televiziunii Române, în urma căruia vor rămâne 2.395 de locuri de muncă.

Un număr total de 309 locuri de muncă nu sunt afectate de procesul de restructurare din Televiziunea Română, la sfârșitul căruia TVR va avea un număr de 2.395 de angajați, dintr-un total actual de 3.235 salariați. În prezent, se desfășoară procesul de evaluare a angajaților televiziunii publice. Procesul de restructurare a TVR ar urma să se finalizeze până la sfârșitul lunii decembrie.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenției MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administrație al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal și plata datoriilor fiscale în șase luni.

Pe 10 august, fostul CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info și TVR Cultural trebuie să își înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) și de TVR 3.

TVR Info și-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural și-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeșalonarea obligațiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

Pentru TVR Info, conducerea Televiziunii Române a găsit o soluție. Astfel, Societatea Română de Televiziune a primit, pe 13 noiembrie, aprobarea Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) de a transforma TVR Info în TVR News. Noua televiziune a început să emită din 15 noiembrie și difuzează în mare parte programe ale Euronews, dar și conținut produs de Televiziunea Română.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația