TVR vrea majorarea taxei TV, începând din 2013. Săftoiu: Și dacă s-ar DUBLA, tot ar fi cea mai mică din Europa

TVR vrea majorarea taxei TV, începând din 2013. Săftoiu: Și dacă s-ar DUBLA, tot ar fi cea mai mică din Europa
Publicat: 16/10/2012, 22:39
Actualizat: 26/03/2019, 08:48

Întrebat dacă va solicita majorarea taxei TV începând din anul 2013, Claudiu Săftoiu a răspuns: „Este foarte posibil lucrul acesta”.

Săftoiu a subliniat, însă, că o eventuală creștere a taxei TV este condiționată în mod clar de restructurarea TVR.

„Fără să îi convingem pe cetățenii de acasă, care plătesc odată cu factura la curentul electric și taxa, că la Televiziunea Română se va întâmpla ceea ce de aproape 20 de ani nu s-a întâmplat, anume o reîmprospătare pe coordonate de eficiență a activității TVR, nu vom putea să emitem pretenții niciunui român cu privire la majorarea taxei”, a menționat acesta. „Doar după finalizarea restructurării și reducerea cheltuielilor, nu putem cere indexarea taxei TV fără să aducem în fața românilor un produs proaspăt, de calitate, de încredere”, a adăugat acesta.

„Și dacă s-ar dubla taxa TV, ar fi ultima în raportul cuantumului cerut către populație în Europa. Pentru noi, o indexare a taxei măcar ar reprezenta un suflu extraordinar, dar nu o vom face, pentru că, întâi de toate, trebuie să îi reînvățăm pe cei din TVR să cheltuiască pe câtă taxă primesc, să economisească, să regândească procedurile de televiziune în așa fel încât costul orei de transmisie la TVR să nu fie exorbitant”, a mai spus Claudiu Săftoiu.

Potrivit Raportului de activitate al SRTv pe 2011, taxa TV, principala sursă de finanțare a activității (peste 70% din buget), a fost redusă pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, încă din anul 2003, și nu a mai fost niciodată indexată. În prezent, în România este percepută una dintre cele mai mici taxe TV dintre țările Uniunii Europene, aceasta fiind de 4-5 ori mai mică decât taxele TV din Serbia, Polonia, Grecia, Slovacia și de 8 ori mai mică decât cea din Cehia.

Tot marți, Săftoiu s-a pronunțat pentru continuarea reformei și restructurării la TVR.

„În momentul acesta, sarcina mea și a Consiliului de Administrație este, în mod prioritar, să salvez cele 2.395 de locuri de muncă pe care, prin planul de redresare economică, TVR le-a asigurat în momentul în care Guvernul a fost de acord să reeșaloneze la 7 ani datoria imensă, de 65 de milioane de euro, pe care Televiziunea Română o are la statul român. Cele patru luni pe care le-a avut la dispoziție, din 3 iulie, nu au fost irosite, vom merge înainte cu privire la procesul selecției de personal, pentru ca, până la sfârșitul anului, în TVR să se resimtă (…) o degajare de poverile financiare enorme pe care le suportă în acest moment, odată cu reducerea personalului cu 30% și a cheltuielilor curente cu 50%”, a adăugat președintele SRTv.

Claudiu Săftoiu a garantat profesioniștilor din televiziune că noua conducere va asigura mai multă corectitudine, eficiență și mai mult echilibru în activitatea de zi cu zi.

Întrebat despre creditul pe care conducerea TVR dorea să îl acceseze pentru a plăti salariile compensatorii, Săftoiu a spus că discuțiile cu băncile s-au întrerupt în momentul invalidării de către Parlament a fostului Consiliu de Administrație.

„Pentru mine, este un moment foarte important să transmit reluarea discuțiilor cu băncile pentru ca acest credit operațional, care va fi utilizat pentru cheltuielile curente din televiziune, în vreme ce taxa pe care o percepem de la cetățeni va fi îndreptată pentru acoperirea salariilor compensatorii, să reprezinte deblocarea situației în Televiziunea Română”, a spus acesta.

El s-a pronunțat pentru depolitizarea mesajului public și a producțiilor informative în TVR, care va reprezenta obiectivul lui și al Consiliului de Administrație proaspăt votat.

Întrebat despre momentul în care va începe selecția personalului, el a răspuns că procedura nu a încetat niciodată, adăugând că a folosit acest răgaz pentru a îndrepta unele inadvertențe și unele texte interpretabile din documentația privind alcătuirea procesului de selecție de personal.

„Ceea ce se va întâmpla la TVR va și corect, necesar și obligatoriu”, a ținut să precizeze președintele CA al SRTv.

Săftoiu a mai menționat că în planul de redresare economică se are în vedere o relaxare a legislației care împovărează în acest moment Televiziunea Română în regimul de competitivitate media. El a dat ca exemplu propunerea deputatului PSD Victor Socaciu de a reduce de la 15% la 3% contribuția TVR la fondul Centrului Național al Cinematografiei.

Claudiu Săftoiu a fost validat, marți, de plenul Parlamentului, în funcția de președinte-director general al Societății Române de Televiziune (SRTv), acesta întrunind 219 voturi „pentru” și șapte voturi „împotrivă”. Senatorii și deputații și-au exprimat opțiunea prin vot secret cu bile, în absența parlamentarilor PDL, care au decis să boicoteze lucrările plenului reunit.

Mandatul președintelui-director general al televiziunii publice este de 4 ani.

Claudiu Săftoiu a fost ales, săptămâna trecută, pe 9 octombrie, președinte al Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune. Membrii CA al TVR, validați de plenul Parlamentului în 9 octombrie, au votat în aceeași zi candidaturile lui Claudiu Săftoiu și Valentin Nicolau la președinția CA, alegându-l pe cel dintâi președinte-director general al TVR. Votul a fost „cu ușile închise”.

Claudiu Săftoiu a fost ales cu 8 voturi „pentru”, Valentin Nicolau a primit 2 voturi „pentru”, iar trei membri ai CA al TVR s-au abținut de la vot, au declarat, pentru MEDIAFAX, la ieșirea din sala de ședințe membri ai CA al TVR.

Decizia membrilor CA al TVR privind desemnarea lui Claudiu Săftoiu ca președinte al CA a fost avizată apoi și de Comisiile de cultură reunite ale Parlamentului, cu 11 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” și 2 „abțineri”.

Claudiu Săftoiu a mai fost validat o dată ca președinte-director general al Televiziunii Român, de Parlament, pe 3 iulie 2012. Însă fostul Consiliu de Administrație al Societății Române de Televiziune a fost desființat, după ce Curtea Constituțională a admis, pe 26 septembrie, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 26 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL. Judecătorii Curții Constituționale (CC) au decis că hotărârea Parlamentului din 25 iunie privind componența Consiliului de Administrație al SRTv este neconstituțională.

Astfel, pe 9 octombrie, plenul Parlamentului a numit un nou Consiliu de Administrație al TVR.

Cei 13 membri titulari ai noului Consiliul de Administrație al Televiziunii Române sunt: Claudiu Săftoiu și Lucia Hossu Longin (PNL), Claudiu Brînzan și Cristian Nițulescu (PSD), Radu Carp și Ada Meseșan (PDL), Nicoleta Nicolicea (Grupul parlamentar Progresist), Nagy Zoltan Levente (UDMR), Raico Cornea (Minorități), Romina Surugiu (Președinție), Gabriel Tufeanu (Guvern), Valentin Nicolau și Sorin Burtea (angajații TVR).

Membrii supleanți sunt: Luminița Violeta Ristea și Vasile Arhire (PSD), Dida Drăgan și Daniela Bârsan (PNL), Ion Lucia Catrina și Paul Călin Botez (PDL), Rostas Peter Istvan (UDMR), Andreea Ghiță-Jalica (Minorități), Marius Oblu (Guvern), Mihai Rădulescu și Ioana Cătălina Popescu (angajații TVR).

Valentin Nicolau, Sorin Burtea, Mihai Rădulescu și Ioana Cătălina Popescu au fost aleși membri titulari, respectiv supleanți din partea salariaților în CA al SRTv, în urma scrutinului organizat în Televiziunea Română în data de 21 iunie 2012.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Fostul Consiliul de Administrație (CA) al SRTv a aprobat, pe 28 septembrie, noua schemă organizațională a Televiziunii Române, care prevede desființarea a 872 de posturi, în instituție urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajați.

Totodată, fostul CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenției MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administrație al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal și plata datoriilor fiscale în șase luni.

Pe 10 august, fostul CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info și TVR Cultural trebuie să își înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) și de TVR 3.

TVR Info și-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural și-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeșalonarea obligațiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

Săptămâna trecută, câteva sute de angajați ai Societății Române de Televiziune au protestat în curtea instituției față de procesul de concediere colectivă din TVR, în urma căruia vor fi desființate 872 de posturi. Potrivit reprezentanților SPUS TV (sindicatul reprezentantiv din TVR, n.r.) și angajații studiourilor teritoriale ale TVR au protestat față de procesul de concediere colectivă. Totodată, sindicaliștii au depus o acțiune în instanță prin care contestă întregul proces de concediere colectivă, au declarat reprezentanții SPUS TV, pentru MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern