UE va permite folosirea telefoanelor mobile în timpul zborurilor. Când va intra în vigoare această măsură

UE va permite folosirea telefoanelor mobile în timpul zborurilor. Când va intra în vigoare această măsură
Pasageri avion / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 06/12/2022, 09:14
Actualizat: 06/12/2022, 09:18

Pasagerii avioanelor din cadrul Uniunii Europene vor avea în curând permisiunea să utilizeze telefoanele mobile în timpul zborurilor fără a activa modul avion, au anunțat reprezentanții Comisiei Europene.

Comisia Europeană a hotărât că companiile aeriene pot furniza tehnologie 5G la bord, pe lângă  permiterea folosirii datelor mobile.

Acest lucru înseamnă că pasagerii sunt scutiți de utilizarea modului avion pe telefoane, deși detalii despre modul în care va funcționa acest lucru nu au fost făcute publice, potrivit Euronews.

Aprobarea Comisiei Europene înseamnă că companiile aeriene vor permite în curând pasagerilor să folosească datele de pe telefonul mobil la bordul avioanelor.

Statelor membre li s-a dat termen până la 30 iunie 2023 să introducă tehnologie 5G în aeronave.

Asta înseamnă că pasagerii vor putea să efectueze apeluri telefonice, să acceseze aplicații și să transmită în flux muzică și videoclipuri începând de anul viitor.

„5G va permite servicii inovatoare pentru oameni și oportunități de creștere pentru companiile europene”, a declarat Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă, într-un comunicat.

„Cerul nu mai este o limită când vine vorba de posibilitățile oferite de conectivitatea super-rapidă, de mare capacitate”, a spus el.

Companiile aeriene vor putea oferi internet de mare viteză cu frecvențele 5G, ceea ce le-ar permite pasagerilor să descarce un film în câteva minute.

De ce pasagerii trebuie să activeze modul avion în timpul zborurilor?

În prezent, pasagerii aerieni din UE sunt rugați în prezent să închidă telefoanele mobile sau să activeze modul de zbor pentru întreaga călătorie.

Acest lucru se datorează faptului că, din punct de vedere istoric, nu s-a înțeles prea bine modul în care datele mobile ar putea afecta comunicațiile de zbor, a declarat pentru BBC Dai Whittingham, directorul executiv al Comitetului pentru Siguranța Zborului din Regatul Unit.

„Exista o îngrijorare că ar putea interfera cu sistemele automate de control al zborului”, a spus el. „Ceea ce s-a descoperit odată cu trecerea timpului este că riscul de interferență este foarte mic”, mai spune acesta.

În SUA, au fost ridicate preocupări cu privire la modul în care frecvențele 5G ar putea împiedica sistemele de zbor și chiar ar putea cauza modificări ale măsurătorilor de altitudine.

Cu toate acestea, aceasta nu este o problemă în Marea Britanie și UE, a confirmat Whittingham.

„Există mult mai puține perspective de interferență. Avem un set diferit de frecvențe pentru 5G și există setări de putere mai mici decât cele care au fost permise în SUA”, a mai spus expertul.

„Publicul care călătorește vrea 5G”, a adăugat Whittingham. „Autoritățile de reglementare vor deschide această posibilitate, dar vor fi pași care vor trebui făcuți pentru a se asigura că este sigur.”

Deși măsura este considerată ca fiind un pas înainte pentru călătoriile cu avionul, nu toată lumea este fericită.

„Având în vedere modul în care oamenii se comportă cu telefoanele lor în toate celelalte mijloace de transport în comun, aceasta este o știre deprimantă”, a scris un utilizator pe Twitter.

„Încă un motiv să urăști zborul. Imaginați-vă că sunteți blocat într-un scaun lângă cineva pe telefon ore întregi”, a spus un altul.

„Nu există nici măcar un plan pentru o călătorie liniștită!”

Unii călători se bucură de faptul că în acest fel puteau să aibă parte de o pauză de la a sta întruna pe telefoane.

„Îmi place că într-un avion (și nu zbor foarte des) nu este absolut niciun contact […] Este o întrerupere totală”, a spus altcineva pe Twitter.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase