Prima pagină » Știri » UE va permite folosirea telefoanelor mobile în timpul zborurilor. Când va intra în vigoare această măsură

UE va permite folosirea telefoanelor mobile în timpul zborurilor. Când va intra în vigoare această măsură

UE va permite folosirea telefoanelor mobile în timpul zborurilor. Când va intra în vigoare această măsură

Pasagerii avioanelor din cadrul Uniunii Europene vor avea în curând permisiunea să utilizeze telefoanele mobile în timpul zborurilor fără a activa modul avion, au anunțat reprezentanții Comisiei Europene.

Comisia Europeană a hotărât că companiile aeriene pot furniza tehnologie 5G la bord, pe lângă  permiterea folosirii datelor mobile.

Acest lucru înseamnă că pasagerii sunt scutiți de utilizarea modului avion pe telefoane, deși detalii despre modul în care va funcționa acest lucru nu au fost făcute publice, potrivit Euronews.

Aprobarea Comisiei Europene înseamnă că companiile aeriene vor permite în curând pasagerilor să folosească datele de pe telefonul mobil la bordul avioanelor.

Statelor membre li s-a dat termen până la 30 iunie 2023 să introducă tehnologie 5G în aeronave.

Asta înseamnă că pasagerii vor putea să efectueze apeluri telefonice, să acceseze aplicații și să transmită în flux muzică și videoclipuri începând de anul viitor.

„5G va permite servicii inovatoare pentru oameni și oportunități de creștere pentru companiile europene”, a declarat Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă, într-un comunicat.

„Cerul nu mai este o limită când vine vorba de posibilitățile oferite de conectivitatea super-rapidă, de mare capacitate”, a spus el.

Companiile aeriene vor putea oferi internet de mare viteză cu frecvențele 5G, ceea ce le-ar permite pasagerilor să descarce un film în câteva minute.

De ce pasagerii trebuie să activeze modul avion în timpul zborurilor?

În prezent, pasagerii aerieni din UE sunt rugați în prezent să închidă telefoanele mobile sau să activeze modul de zbor pentru întreaga călătorie.

Acest lucru se datorează faptului că, din punct de vedere istoric, nu s-a înțeles prea bine modul în care datele mobile ar putea afecta comunicațiile de zbor, a declarat pentru BBC Dai Whittingham, directorul executiv al Comitetului pentru Siguranța Zborului din Regatul Unit.

„Exista o îngrijorare că ar putea interfera cu sistemele automate de control al zborului”, a spus el. „Ceea ce s-a descoperit odată cu trecerea timpului este că riscul de interferență este foarte mic”, mai spune acesta.

În SUA, au fost ridicate preocupări cu privire la modul în care frecvențele 5G ar putea împiedica sistemele de zbor și chiar ar putea cauza modificări ale măsurătorilor de altitudine.

Cu toate acestea, aceasta nu este o problemă în Marea Britanie și UE, a confirmat Whittingham.

„Există mult mai puține perspective de interferență. Avem un set diferit de frecvențe pentru 5G și există setări de putere mai mici decât cele care au fost permise în SUA”, a mai spus expertul.

„Publicul care călătorește vrea 5G”, a adăugat Whittingham. „Autoritățile de reglementare vor deschide această posibilitate, dar vor fi pași care vor trebui făcuți pentru a se asigura că este sigur.”

Deși măsura este considerată ca fiind un pas înainte pentru călătoriile cu avionul, nu toată lumea este fericită.

„Având în vedere modul în care oamenii se comportă cu telefoanele lor în toate celelalte mijloace de transport în comun, aceasta este o știre deprimantă”, a scris un utilizator pe Twitter.

„Încă un motiv să urăști zborul. Imaginați-vă că sunteți blocat într-un scaun lângă cineva pe telefon ore întregi”, a spus un altul.

„Nu există nici măcar un plan pentru o călătorie liniștită!”

Unii călători se bucură de faptul că în acest fel puteau să aibă parte de o pauză de la a sta întruna pe telefoane.

„Îmi place că într-un avion (și nu zbor foarte des) nu este absolut niciun contact […] Este o întrerupere totală”, a spus altcineva pe Twitter.

 

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și

Mediafax
Se dau vouchere lunare pentru energie electrică. Cine beneficiază și cum se pot obține
Digi24
Ilie Bolojan anunță că vor fi două praguri de TVA. Ce măsuri are în vedere Guvernul privind accizele, băncile și jocurile de noroc
Cancan.ro
Vine URGIA peste România din nou: 11 județe vor fi devastate în următoarele ore. Avertisment ANM de ultimă oră
Prosport.ro
O mai ții minte pe Ada Nechita? Cum arată la 41 de ani una dintre cele mai frumoase handbaliste din istoria României
Adevarul
Monștrii din apele Prutului, între legendă și adevăr. Peștii uriași care i-au speriat până și pe scafandri
Mediafax
Ilie Bolojan anunță noi măsuri: TVA va fi pe două praguri, iar accizele la alcool şi combustibil vor crește
Click
Ce mănâncă grecii, de fapt, și care este secretul care ți-a fost ascuns până acum. Un patron de restaurant dezvăluie adevărul despre o vacanță perfectă în Grecia
Wowbiz
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Antena 3
Prima fotografie cu Lauren Sanchez în rochie de mireasă. Logodnica lui Jeff Bezos a ales o creație Dolce & Gabbana
Digi24
Scandal la Casa Regală a Norvegiei: Fiul cel mare al prinţesei moştenitoare ar fi comis 23 de infracţiuni. Cele mai grave fapte
Cancan.ro
BREAKING | Florin Bușcan, un taximetrist de 37 de ani din Alexandria, a murit pe Autostrada A2 😢
Ce se întâmplă doctore
Brigitte Pastramă, de nerecunoscut după ce a dispărut din showbiz! Fosta lui Ilie Năstase a renunțat la acidul din buze și la extensii
observatornews.ro
Cum s-a produs tragedia din Gorj, în care Liviu a murit electrocutat. Cânta la vioară în casă
StirileKanalD
Și-a ucis soția cu sânge rece, după care a plecat „zâmbind”. Victima își plimba fiul de doar 7 luni în momentul în care criminalul i-a luat viața
KanalD
Un avion s-a prăbușit în Franța, la scurt timp după decolare! Toți cei aflați la bord au murit
Ciao.ro
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Promotor.ro
Fără Rabla în 2025? Iată câteva mașini pe care ți le permiți și fără ajutor de la stat!
Descopera.ro
Binturongul: animalul din Asia care are un miros extrem de ciudat
Capital.ro
Anunț pentru cei care scot bani de la bancomat. Obligatoriu la ATM. Verificați întotdeauna când scoateți cash
Evz.ro
Mamaia, 77 de lei masa de prânz la „Împinge tava”. Turiștii, înfuriați
A1
Marele Premiu de Formula 1 al Austriei se vede duminică, de la 16.00, la Antena 1 şi pe AntenaPLAY
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
VIDEO Dana Roba, dispusă să se mai împace cu fostul iubit, Beni? "Avem o relație foarte bună, iar dacă acum îl sun să vină să-mi aducă niște medicamente sau să mă ajute cu ceva, el vine și mă ajută!"
RadioImpuls
Mesaje de Sfinții Petru și Pavel 2025. Idei de urări și felicitări pentru sărbătoriți: „Fie ca Sfinții Petru și Pavel să te ocrotească și să te călăuzească în fiecare pas. Să ai parte de lumină, pace și credință în suflet! La mulți ani!”
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Bulă, știi să acorzi primul ajutor? – Da, doamna profesoară!
Descopera.ro
România este a doua cea mai ieftină țară din UE, dar nu neapărat pentru locuitorii săi