Ultimul termen în „dosarul Transformatorul”. Fenechiu află sentința pe 30 ianuarie.

Ultimul termen în dosarul Transformatorul. Fenechiu află sentința pe 30 ianuarie.
Publicat: 28/01/2014, 22:50
Actualizat: 03/05/2015, 16:50

Curtea Supremă a judecat marți 28 ianuarie ultimul termen din dosarul în care Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor este acuzat de corupție. Pe fond, Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, acesta marcând și o premieră în România, condamnarea unui ministru în funcție. Instanța a anunțat că va pronunța sentința pe 30 ianuarie.

Acum dosarul lui Relu Fenechiu este judecat de un complet de cinci judecători de la Curtea Supremă, complet condus chiar de președinta intanței, Livia Doina Stanciu. Decizia acestui complet va fi definitivă, astfel că la finalul procesului Fenechiu va afla dacă intră sau nu în pușcărie.

Dosarul a avut termen și ieri dar a fost amânat pe motiv că Fenechiu a transmis că nu poate ajunge la proces din cauza vremii.

UPDATE 14:49 Procurorii DNA au solicita instanței să mărească pedepsele pentru Fenechiu, fratele său și coinculpații din dosar.

„Se impune majorarea pedepselor, pentru că probele dovedesc că exercitarea abuzivă și atitudinea abuzivă a celor trei directori din perioada 2002-2005 de la SISEE Moldova a făcut ca firmele fraților Fenechiu să aibă o piață continuă de desfacere prin furnizarea de «fier vechi la preț de componentă nouă»”, a arătat procurorul DNA.

UPDATE 13:35 Relu Fenechiu a ajuns la Curtea Supremă. Fostul ministru a declarat că nu mai este optimist în privina unei posibile achitări în acest dosar.„Nu mai sunt optimist privind achitarea. Eram optimist dacă în acest dosar se admiteau probele. Cred că pentru ca un om să fie condamnat trebuie admise toate probele pe care a vedea dacă este vinovat sau nu. Nu am auzit nicodată să se stabilească un prejudiciu fără a se face o expertiză”, a declarat fostul ministrul.

La termenul de astăzi Fenechiu urmează să facă o declarație, procurorii vor anunța ce pedeapsă cer pentru ministru, iar avocații își vor susține pleadoariile în apărarea clientului lor. La finalul ședinței instanța va anunța dacă amâna pronunțarea sau dacă va emite verdictul în cursul zilei. Ultimele decizii în dosarele de corupție au arătat că judecătorii au amânat câteva zile pronunțările, însă nu există nici un impediment ca Fenechiu să afle sentința în acestă seară

În 28 iunie 2012, Fenechiu a fost trimis în judecată de DNA, alături de trei foști directori ai Sucursalei de Întreținere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. Fenechiu și ceilalți învinuți sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată și continuată (39 acte materiale) și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

DNA a trimis dosarul în judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție. Procurorii susțin că firmele lui Relu Fenechiu (SC La Rocca SRL, Fene Grup SA) ar fi cumpărat cu 20 de miliarde de lei vechi zeci de trasformatoare, pe care le-ar fi revândut la suprapreț societății Electrica Moldova.

În rechizitoriu, procurorii susțin că, în perioda 2002 – 2005, SC SISSE SA a achiziționat echipamente pentru sistemul energetic (transformatoare de putere, întrerupătoare, etc) de la cele 4 firme din cadrul grupului „FENE”: SC LA ROCCA SRL, SC TEHNOROM SRL, SC FENE GRUP SA și SC EURO PLUS SRL.

DNA: licitațiile pentru transformatoare au fost trucate

Prima acuzație a procurorilor este că licitațiile pentru aceste contracte au fost trucate. În rechizitoriu, anchetatorii susțin că licitațiile erau câștigate constant de firmele lui Fenechiu pentru că la proceduri se înscriau doar aceste firme sau alte firme, care însă nu concurau în mod real pentru contracte.

Concret, la aceste proceduri de achiziție publică nu participau decât firmele din cadrul grupului „FENE”, una fiind câștigătoare, iar celelate asigurând doar aparența de corectitudine conform unei proceduri infracționale cunoscute ca metoda „mâinii moarte”, se menționează în rechizitoriul DNA. Pentru a stabili acest aspect procurorii au analizat 46 de contracte încheiate cu firmele lui Fenechiu. Procurorii au constat că multe dintre documentele privitoare la cele 46 de tranzacții se limitau, în principiu, doar la facturi și documente de recepție a produselor livrate de cele 4 firme, și doar în cazul a 15 tranzacții existau ofertele de produse, comenzi sau alte documente aferente procedurilor de achiziție publică, fără însă a exista contracte încheiate între SC SISEE SA și firmele LA ROCCA, TEHNOROM, FENE GRUP și EUROPLUS.

Documentele analizate de procurori au arătat că proveniența transformatorelor pe care firmele lui Relu Fenechiu le-au vândut drept produse este incertă. Potrivit procurorilor, transformatorele erau furnizate companiilor lui Fenechiu de către Dragoș Stănescu, unul dintre liderii romilor din județul Iași. Companiile lui Dragoș Stănescu cumpărau transformatoarele de la firme fantomă pe care apoi le vindeau către firmele lui Relu Fenechiu care apoi le-a revândut către Electrica. Procurorii arată că un raport al Gărzii Financiare a descoperit că doar un singur transformator vândut de firmele lui Fenechiu are traseul și proveninența certe. În rest, toate celelalte echipamente achiziționate au la bază acte falsificate sau neconforme c realitate.

Transformatoare din anii ’70, vândute drept noi

O altă acuzație din dosar este că transformatoarele vândute de Relu Fenechiu sunt de fapt fier vechi.

Cercetările procurorilor au arătat că majoritatea transformatoarelor au fost produse în anii ’70. De altfel, în dosar este publicat și un tabel cu anul de proveniență al transformatoarelor. Procurorii au făcut cercetări la fața locului și au constat că aceste obiecte erau livrate de firmele lui Fenechiu au fost în realitate niște fiare vechi.

„Rezultatul acestor cercetări la fața locului, a confirmat declarațiile mai multor martori, angajați ai SISEE, care au constatat încă de la momentul livrării produselor de către firmele din cadrul grupului „FENE”, că aceste produse sunt vechi, ruginite, cu probleme tehnice și au prețul de livrare similar unui produs nou”, se arată în rechizitoriu

Procurorii mai arată că transformatoarele erau uzate și au fost utilizate în instalații electrice. Anchetatorii susțin că achiziționarea unor astfel de echipamente nu se justifică.

„Concluzia cu privire la transformatoarele de putere, ne referim aici doar la cele pentru care s-au identificat date minime de identificare, este că acestea au fost produse în decada 70 – 80 a secolului trecut, fiind evident că acestea au fost folosite în instalații, că erau uzate fizic sau psihic, aspect vizibil prin rugina și lipsa de componente, fiind inutile scopului urmărit prin achiziția lor, lipsite de orice eficiență economică atât prin prețul de achiziție cât și prin neutilizarea lor”, se arată în rechizitoriu

Directorii Electrica și-au construit vile cu firmele lui Fenechiu

Într-un alt capitol al rechiztoriului, procurorii arată că în perioada în care companiile lui Fenechiu au avut relații comerciale cu Electrica Moldova trei directori și-au contruit vile de lux. Mai mult, procurorii arată că cei trei directori ai Electrica, și ei inculpați în dosar, și-au construit casele tocmai cu firmele lui Relu Fenechiu.

Procurorii nu au putut însă să dovedească pe deplin faptul că Relu Fenechiu le-a dat mită prin construcția acestor vile de lux. „Pe parcursul actelor premergătoare, s-a stabilit că directorul general al SISEE Electrica Moldova (sucursala de întreținere) – înv.Turbatu Ioan, directorul general al FDFEE Electrica Moldova (filiala de distribuție) – înv.Mazilu Traian, și numitul Ciutea Claudiu, fiul înv.Ciutea Ioan – directorul SDFEE Electrica Moldova (structura teritorială Iași a filialei de distribuție), au beneficiat în perioada 2004 – 2005 de serviciile firmei SC FENE GRUP SA, mai precis respectiva firmă, le-a executat celor trei, lucrări de construcție case/vile”, se arată în rechizitoriu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU