Un an de la masacrul de la Perla. „Trebuie să acceptăm că, de atunci, ceva în noi s-a schimbat”

Un an de la masacrul de la Perla. Trebuie să acceptăm că, de atunci, ceva în noi s-a schimbat
Publicat: 05/03/2013, 09:53
Actualizat: 05/07/2013, 02:07

La un an după masacrul de la coaforul bucureștean din zona Perla, angajatele salonului spun că, începând din seara zilei de 5 martie 2012, când Gheorghe Vlădan le-a ucis două colege, trăiesc fiecare clipă ca și cum ar fi ultima, bucurându-se „de fiecare rază de soare”.

La 5 martie 2012, în jurul orei 18.00, Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei a fost anunțat de ofițerul de serviciu că în zona Perla au fost împușcate opt persoane.

Primele două-trei minute au fost marcate de confuzie. Nu se știa exact despre ce este vorba, dacă s-a folosit o armă cu muniție letală și dacă există persoane decedate. Un al doilea telefon a lămurit însă lucrurile. Un bărbat intrase în coaforul de la Perla, înarmat cu un pistol cu glonț, și împușcase șase persoane, dintre care una murise, iar pentru a doua se încerca, cu disperare, resuscitarea. Restul de șase suferiseră răni mai ușoare.

Inspectorii Bogdan Trandafir și Adrian Obadă sunt cei doi polițiști de la Serviciul Omoruri care s-au ocupat de cazul Vlădan.

Polițiștii au povestit, pentru MEDIAFAX, cum s-au derulat, din perspectiva lor, evenimentele de acum un an, de la coaforul Perla.

„Când am ajuns la fața locului, toate angajatele se aflau în stare de șoc. Era sânge pe jos, iar pereții prezentau urme de gloanțe”, au dezvăluit cei doi ofițeri.

Principalul suspect în acest caz, Gheorghe Vlădan, șofer al Policlinicii Ministerului de Interne „N. Krețulescu” din Capitală, se afla deja în custodia autorităților, după ce, ulterior comiterii faptei, a intrat într-o clărire din apropierea salonului de coafură, unde, după ce a predat arma agenților de pază, le-a spus acestora să sune la 112.

„La cald, Vlădan a recunoscut că este autorul faptei. Cu toate acestea, condus la Pachetul General, pentru audieri, Vlădan s-a închis în el și a refuzat să mai comunice cu noi. Pur și simplu tăcea. Ulterior, când a decis să vorbească, a spus că nu își mai aduce aminte nimic, dar a admis faptul că a fost la coafor și că a avut pistolul la el”, au mai declarat polițiștii.

În timp ce anchetatorii făceau cercetări la fața locului, în jurul coaforului se strânseseră zeci de oameni, majoritatea rude ale femeilor care lucrau la coafor. Printre acestea s-a numărat și Cornel Bendre, soțul casierei ucise. Cu privirea pierdută, bărbatul se interesa la întâmplare, prin mulțime, dacă a auzit cineva ceva despre soția lui, Mariana. Bărbatul refuza să accepte că femeia pe care o aștepta acasă murise la serviciu, împușcată de soțul gelos al unei colege.

La fața locului a ajuns, însoțit de mai mulți prieteni, și fiul atacatorului, Bogdan Vlădan. Sportiv legitimat la secția de judo a clubului Steaua, acesta se afla la antrenament atunci când tatăl său i-a împușcat mama, pe Florina. Antrenorul îl chemase separat în vestiar și îl anunțase că trebuie să meargă urgent la Perla, pentru că s-a produs o mare nenorocire.

În ziua masacrului, Gheorghe Vlădan fusese citat telefonic să se prezinte la Secția 14 Poliție din Capitală, unde soția sa îl reclamase pentru amenințări. Florina Vlădan declarase la Poliție, în 1 martie 2012, că soțul său, cu care se afla în acțiune de divorț, termenul de judecată fiind 7 martie, o amenința și că este deținătorul unei arme cu foc, însă autoritățile nu au grăbit soluționarea plângerii, iar după patru zile femeia a fost ucisă.

Gheorghe Vlădan vorbea la telefon când a intrat în coaforul din complexul Perla. Apoi, el a discutat cu soția sa, după care a ieșit pe holul coaforului, unde îl urmase casiera Mariana Bendre, căreia i s-a adresat. Imaginile înregistrate de camerele video aflate în salon redau momentul în care bărbatul a scos de la spate un pistol Glock de 9 milimetri, cu care a împușcat-o în piept pe soția sa, care venise înspre hol, apoi a tras două gloanțe în casieră. Apoi, a intrat în camera unde era frizeria și a continuat să tragă, rănind alte șase persoane, au precizat surse judiciare.

Din momentul în care Vlădan a intrat în coafor și până a ieșit de acolo au trecut trei minute și 27 de secunde, iar atacul armat propriu-zis a durat aproape un minut.

Vlădan a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, în aprilie 2012, pentru omor calificat și deosebit de grav, tentativă la infracțiunea de omor calificat și deosebit de grav, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibație alcoolică peste limita legală.

La toate ședințele de judecată, Vlădan s-a declarat vinovat. Mai mult, în timpul procesului, el a depus la dosar o scrisoare redactată de el, în care și-a cerut iertare față de victime și le-a mărturisit că nu a avut intenția de a face rău.

„M-ați cunoscut ca un bun familist care nu mă caracteriza violența, cele ce i-ați fost mai apropiate soției mele Felicia cunoașteți acest lucru. Unele dintre voi ați intrat de mai multe ori în casa noastră. În cei 25 de ani de căsnicie, ați văzut în soția mea o fată cu bun simț așa cum era și acasă. A fost iubită și respectată de mine și de Bogdan, fiul nostru. Vreau să înțelegeți că nu am avut nicio secundă intenția să fac rău cuiva. Nu știu ce s-a întâmplat în acel moment, însă sunt sigur că doamna Gina Roșu nu mi-a făcut niciun rău, că pe casieră nu o cunoșteam. De asemenea, celelalte fete, colege ale soției, nu realizez ce aș fi avut cu ele din moment ce nu ne-am zis decât «Sărutmâna» și «Bună ziua», «Ce faci, dl. George?». Vreau, dacă puteți, să vă amintiți de Felicia cu aceeași dragoste și respect cu care erați obișnuite, poate chiar mai mult pentru o merită. Sper ca această nenorocire a familiei mele, această ruină să nu însemne și sfârșitul. Deznădejdea, nefericirea, tristețea este tot ce mi-a mai rămas, sfâșiat de regrete. Durerea m-a înstrăinat de toți cei ce mă iubeau, de tot ce însemna viața speranța în zile mai bune. Am rămas cu amintirea vieții ce s-a dus. Mă rog încă o dată la voi să-mi înțelegeți mâhnirea din suflet și să nu uitați că odată am fost doar un tată și un soț”, se arăta în scrisoarea lui Vlădan.

În cele din urmă, la aproape un an de la comiterea dublului asasinat, acesta a fost condamnat de magistrații Tribunalului București la închisoare pe viață, decizia nefiind însă definitivă.

De asemenea, instanța a stabilit plata unor despăgubiri civile către victimele masacrului de la coaforul din complexul Perla.

Prin decizia Tribunalului București, Cornel și Georgiana Bendre au fost despăgubiți cu câte 40.000 de lei, iar Georgeta Roșu, Mirela Apostol și Bogdan Vlădan cu câte 20.000 de lei, sumele reprezentând daune morale. Alături de aceștia a mai fost despăgubit Ion Preda, cu 20.000 daune morale și 130 de lei daune materiale.

Totodată, Tribunalul București a dispus ca Spitalul Elias să primească daune materiale de 9.276 de lei, iar Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, 12.924 de lei.

La un an de la masacru, angajatele salonului în care a avut loc tragedia nu și-au revenit complet din șoc, în ciuda faptului că au schimbat total interiorul coaforului, în așa fel încât acesta să nu mai amintească de tragedia din martie 2012.

„Am schimbat absolut totul. Tapetul, de exemplu, nu avea nimic. L-am schimbat pentru că am decis să nu mai rămână nimic din ce a fost până la 5 martie 2012. Colegele mele care au fost rănite au făcut psihoterapie timp de aproximativ două luni, până și-au revenit, însă nu complet. Trebuie să acceptăm că, de atunci, ceva în noi s-a schimbat. Apreciem altfel viața. Ne bucurăm de fiecare zi, de fiecare fir de iarbă și de fiecare rază de soare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul coaforului, Diana Mândreanu.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice