Un fost asociat al lui Georgică Cornu a fost reținut

Un fost asociat al lui Georgică Cornu a fost reținut
Publicat: 14/05/2015, 11:15
Actualizat: 06/04/2019, 21:20

Lucian Caraiman a fost audiat, miercuri seară, în dosarul în care Georgică Cornu și un alt reprezentant al grupului de firme Confort au fost reținuți pentru 24 de ore sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, spălare de bani și delapidare.

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți au emis, de asemenea, ordonanțe de reținere pentru 24 de ore pe numele lui Lucian Caraiman.

Cei trei au fost introduși în arestul IPJ Mehedinți, iar în cursul zilei de joi vor fi prezentanți Tribunalului Mehedinți cu propunerea de arestare preventivă. Ei au fost ridicați, miercuri dimineață, în urma perchezițiilor desfășurate la domiciile lor într-un dosar în care sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani și delapidare, cu un prejudiciu de aproape trei milioane de euro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de DIICOT, omul de afaceri Georgică Cornu, fostul său asociat în grupul de firme Confort, Lucian Caraiman, și un alt reprezentant al societăților sunt suspectați de constituire a unui grup infracțional organizat, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, delapidare în formă continuată și spălare a banilor.

Anchetatorii mai arată că omul de afaceri Georgică Cornu ar fi inițiat grupul infracțional organizat în august 2012, ceilalți doi suspecți ocupându-se de scoaterea din patrimoniul SC C&C Confort SRL a unor bunuri libere de sarcini, pentru a împiedica executarea acestora, pentru ca mai apoi acestea să fie trecute sub controlul liderului grupului.

„Începând cu 27 august 2012, suspecții Georgică Cornu și Lucian Caraiman, reprezentanți ai SC C&C MH Confort SRL, prin tranzacții frauduloase succesive, au scos din patrimoniul societății comerciale patru bunuri imobile în valoare de 11.990.031 lei, care, în drept, au ajuns în proprietatea SC Gorno CG SRL, iar ulterior, prin radierea acesteia, bunurile respective au intrat în proprietatea personală a unui membru al grupării. Din cercetările făcute în cauză a rezultat că, în fapt, proprietarul bunurilor a fost Georgică Cornu”, mai arată sursa citată.

Prejudiciul în acest caz este de 11.990.931,39 lei, reprezentând valoarea bunurilor imobile scoase în mod fraudulos din patrimoniul SC C&C MH Confort SRL, prin fraudarea creditorilor acestei societăți, inclusiv Ministerul Finanțelor Publice prin ANAF Timiș, precizează DIICOT.

La jumătatea lunii martie, locuința lui Georgică Cornu a fost de asemenea percheziționată, el fiind ulterior reținut de Parchetul Tribunalului Mehedinți, pentru evaziune fiscală și spălare de bani, apoi arestat la domiciliu, măsura fiind înlocuită în final cu controlul judiciar.

Perchezițiile de atunci au fost făcute în București și în zece județe – Mehedinți, Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caraș-Severin, Vâlcea, Dolj și Dâmbovița – la locuințele unor persoane suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de nouă milioane de euro, precum și la sediile sociale ale societăților administrate de acestea, între adresele vizate numărându-se și firme ale omului de afaceri Georgică Cornu, dar și locuința acestuia din Timișoara.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008-2014, 101 persoane, în calitate de asociați, administratori sau împuterniciți a 88 de societăți comerciale, ar fi eludat obligațiile fiscale. De asemenea, aceștia sunt suspectați că ar fi dispus înregistrarea în contabilitate a mai multor facturi fiscale emise în baza unor operațiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziția de material de construcții, piese și componente auto, în valoare totală de peste 22,5 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA și ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.

Prin aceste operațiuni fictive, suspecții ar fi prejudiciat bugetul cu peste nouă milioane de euro.

Ulterior, prin intermediul societăților controlate, cei în cauză ar fi făcut mai multe tranzacții financiare, respectiv depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăților. Astfel, aceștia ar fi disimulat proveniența și circulația banilor.

În urma perchezițiilor, anchetatorii au indisponibilizat 16 autoturisme a căror valoare depășește 600.000 de euro, printre acestea fiind două BMW X5, două Porche Cayenne și un VW Touareg. De asemenea, a fost ridicată suma de 700.000 de lei – cash – și s-au indisponibilizat bunuri imobile în valoare de 360.000 lei.

Și în luna martie a anului trecut, procurorii DIICOT au descins la vila lui Georgică Cornu din Ghiroda (Timiș), dar și la sediul firmei sale de construcții Izometal-Confort. Perchezițiile au fost făcute într-un dosar în care omul de afaceri a fost acuzat că a prejudiciat statul cu aproximativ 60 de milioane de lei prin evaziune fiscală. Cornu a fost atunci reținut pentru 24 de ore, iar ulterior a fost eliberat sub control judiciar.

Omul de afaceri Georgică Cornu, numit și „regele asfaltului din Banat”, deține grupul de firme Confort și are afaceri și în comerț. El mai are și un centru de echitație la Herneacova, proprietate care se întinde pe 12.000 de hectare. El a fost președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912