Un gigant japonez, cu afaceri de peste 100 de miliarde de euro, va moderniza Sistemul de Energie Termică din București. Banii, împrumutați de la Guvernul Japoniei

Un gigant japonez, cu afaceri de peste 100 de miliarde de euro, va moderniza Sistemul de Energie Termică din București. Banii, împrumutați de la Guvernul Japoniei
Publicat: 22/12/2017, 08:18

„Prin semnarea acestui memorandum, Itochu Corporation se angajează ca în trimestrul I al anului 2018 să elaboreze un studiu de fezabilitate prin care să se propună introducerea în SACET București a unor tehnologii de vârf la nivel mondial de producere eficientă a energiei termice necesare încălzirii și alimentării cu apă caldă menajeră a populației Capitalei. Pe lângă eficientizarea serviciului public de alimentare cu căldură a populației Capitalei, aceste noi tehnologii vor contribui și la reducerea semnificativă a impactului termocentralelor din București asupra mediului înconjurător, atât în ceea ce privește emisiile poluante, cât și a gazelor cu efect de seră”, a declarat Gabriela Firea.

La rândul sau, ministrul Energiei a spus că, „în sfârșit, după 30 de ani, există la nivelul Municipalității o strategie energetică și o viziune unitară, pe termen lung”.

„Îmi doresc ca evaluarea pachetului de acțiuni a ELCEN să fie finalizată cât mai rapid, astfel încat Municipalitatea sa poată prelua această entitate, pentru că reprezintă un act de normalitate și eficiență ca aceeași autoritate să gestioneze atât producția cât și transportul și distribuția energiei termice”, a declarat Toma Petcu.

Totodată, ministrul Energiei a dat asigurări că, și după finalizarea procesului de preluare a ELCEN de către PMB, instituția pe care o conduce va pune la dispoziția Municipalității echipe de specialiști pentru rentabilizarea sistemului.

Președintele firmei japoneze cu afaceri de peste 100 de miliarde de euro, Itochu Corporation, Hiroyuki Tsubai a declarat: „Semnarea acestui memorandum reprezintă un prim pas important în viitoarea colaborare cu Municipalitatea Bucureștiului și sper că toate aceste măsuri ce se doresc a fi implementate de semnatarii documentului să contribuie la modernizarea cât mai rapidă a serviciilor destinate bucureștenilor”.

Finanțarea investiției va fi asigurată dintr-un împrumut acordat de Guvernul Japonez, anunță oficialii PMB.

Potrivit sursei citat, acest studiu va lua în considerare și va urmări încadrarea propunerilor în liniile directoare ale „Strategiei de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din Municipiul Bucuresti”, aprobată în acest an de Consiliul General al Municipiului București.

Implementarea soluțiilor japoneze va fi analizată atât pentru amplasamentele actualelor CET-uri din București, cât și pentru trei amplasamente noi în zonă de nord-est a Capitalei, zonă foarte deficitară din punct de vedere al transportului și distribuției apei fierbinți. Costurile acestui studiu de fezabilitate vor fi suportate dintr-un grant oferit de Guvernul Japoniei (prin Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei – METI), intermediat de firma Itochu Corporation.

„Un aspect extrem de important este că, în măsura în care soluțiile tehnice rezultate că optime din studiul de fezabilitate vor fi acceptate de partea romană, finanțarea unei astfel de investiții, estimată la acest moment la peste 100 milioane de euro, va fi asigurată dintr-un împrumut acordat de Guvernul Japonez prin Bancă Japoneză pentru Cooperare Internatională în condiții financiare deosebit de avantajoase pentru partea romană”, conform Primăriei Capitalei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto