Un nou scandal la Zoo Craiova: Pui de leu de patru luni, ținut ascuns și descoperit de autorități

Un nou scandal la Zoo Craiova: Pui de leu de patru luni, ținut ascuns și descoperit de autorități
Publicat: 27/06/2013, 17:26
Actualizat: 30/03/2019, 17:58

Autoritățile au descoperit la Grădina Zoologică din Craiova un alt pui de leu, în vârstă de patru luni, care fusese ascuns de către conducerea parcului zoologic, după ce în urmă cu o săptămână o leoaică a născut patru pui, care însă nu au supraviețuit, iar reprezentanții zoo au ascuns situația.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat, într-o conferință de presă, că la Grădina Zoologică a fost descoperit un pui de leu în vârstă de patru luni, despre care autoritățile nu fuseseră anunțate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Am fost surprinsă să aflu despre acest pui de leu. Este femelă și era separată de leoaică și leu. Este un pui sănătos”, a spus Lia Olguța Vasilescu.

Puiul de leu a fost ținut într-o cușcă, ascuns de către conducere, și a fost descoperit în urma procesului de predare-primire încheiat după demiterea administratorului Grădinii Zoologice, Ion Cojocaru.

„Comisia de inventariere a descoperit că mai avem un pui de leu. Administratorul mi-a spus că îl aveau sub observație și că vroia să îl declare la Agenția de Mediu mai târziu. Puiul a fost închis într-o încăpere, fără să știm de el. Eu exclud posibilitatea să fi fost ținuți puii pentru comercializare”, a declarat, la rândul său, Florin Lungu, directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public Craiova.

Pe de altă parte, primarul Craiovei a mai spus că în 15 iulie autorizația de funcționare a Grădinii Zoologice din Craiova încetează și a fost depusă o cerere către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară pentru a se prelungi perioada de funcționare cu încă 60 de zile, timp în care vor începe lucrările de reconstrucție.

„Azi am primit o cerere de prelungire a funcționării Grădinii Zoologice și noi am trimis-o mai departe. Noi am obținut fonduri de la Ministerul Mediului pentru reconstrucția Grădinii Zoologice, în acest moment este pe SEAP. În situația în care nu vom obține posibilitatea de prelungire va trebui să relocăm animale către alte grădini zoologice din țară”, a afirmat Olguța Vasilescu.

Ea a mai spus că nu crede că angajații vroiau să vândă puii de leu, ci că le-a fost teamă să nu fie sancționați pentru că DSP le-a interzis să permită reproducerea animalelor în captivitate pentru că la Grădina Zoologică din Craiova nu sunt condiții.

Conducerea Regiei de Administrare a Domeniului Craiova a declanșat o anchetă, în 20 iunie, în cazul dispariției unor pui de leu de la Grădina Zoologică din Craiova, care s-ar fi născut, cu o zi înainte, în captivitate, dar când mai mulți jurnaliști au mers să vadă și să filmeze puii aceștia dispăruseră.

Jurnaliștii au intrat în posesia unui filmuleț realizat în 19 iunie de o persoană care a asistat la nașterea a trei pui de leu la Grădina Zoologică din Craiova. Pe filmuleț se vede cum una dintre leoaice își alăptează puii, care par sănătoși și jucăuși. Jurnaliștii care au mers a doua zi să fotografieze și să filmeze puii au constatat, când au ajuns în fața cuștii leilor, că puiuții dispăruseră.

Căutați pentru a explica această situație, administratorii Grădinii Zoologice nu au putut fi găsiți, ei punând lacătele la porți și închizându-și telefoanele mobile.

Conducerea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, în subordinea căreia este Grădina Zoologică, a declarat că inițial nu a fost informată că leoaica ar fi gestantă.

„Noi nu am fost informați inițial de cei de la Grădina Zoologică despre faptul că leoaica ar fi fost gestantă și în acest sens o să facem o anchetă, vedem cine este responsabil de acest lucru, vedem dacă este vorba de prostie, iresponsabilitate sau alte lucruri. O să facem o anchetă și vom lua măsurile necesare. Ce știu eu în momentul de față este că s-a întâmplat că una dintre leoaice a făcut un avort spontan și puii s-au născut morți. Asta mi-au spus apoi reprezentanții de la Zoo”, declara Florin Lungu, directorul RAADPFL Craiova.

În după-amiaza zilei de 20 iunie, cadavrele a doi pui de leu au fost aduse de către un îngrijitor al Grădinii Zoologice la Direcția Sanitar Veterinară Dolj, existând presupunerea că este vorba despre doi dintre puii născuți cu o zi în urmă, care au dispărut între timp.

Potrivit reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare Dolj, îngrijitorul de la Grădina Zoologică din Craiova a lăsat cadavrele a doi pui de leu, recent născuți, fără să ofere alte explicații, medicii veterinari urmând să facă autopsia cadavrelor pentru a se stabili condițiile în care au murit animalele.

În 21 iunie, reprezentanții Regiei Autonome de Administrare a Domniului Public și Fondului Locativ au anunțat că în urma anchetei declanșate în acest caz s-a stabilit că leoaica de la Grădina Zoologică a născut patru pui, care însă nu au supraviețuit.

Reprezentanții Regiei Autonome de Administrare a Domniului Public mai spuneau că administratorul Grădinii Zoologice, Ion Cojocaru și tehnicianul veterinar Ghreorghe Diaconeasa vor fi cercetați disciplinar pentru că nu și-au anunțat superiorii despre faptul că leoaica era gestantă.

„Cei doi nu au adus la cunoștința superiorilor ierarhici direcți și nici conducerii regiei faptul că leoaica a fost gestantă în toată această perioadă, cu toate că în urma controlului DSVSA Dolj, efectuat în luna martie, li s-a pus acestora în vedere să ia măsurile necesare pentru a preîntampina reproducerea animalelor din Grădina Zoologica, deoarece aceasta nu îndeplinește standardele impuse de Directiva Europeană 99/22/CE”, mai preciza sursa citată.

În urma acestui scandal, administratorul și tehnicianul veterinar de la Grădina Zoologică au fost demiși.

La Grădina Zoologică din Craiova sunt trei leoaice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
NU ai voie, sub nicio formă, să faci așa ceva în România. S-a stabilit că...
Codul Rutier, modificat pentru șoferii de categoria B. Klaus Iohannis a promulgat legea
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale