Un pediatru român, acuzat că „nu știa să-și pună mănușile chirurgicale”, este anchetat de Colegiul Medicilor din Irlanda. Reacția medicului

Un pediatru român, acuzat că nu știa să-și pună mănușile chirurgicale, este anchetat de Colegiul Medicilor din Irlanda. Reacția medicului
Publicat: 15/10/2014, 21:08
Actualizat: 16/10/2014, 17:28

România a ajuns în presa internațională după ce medicul chirurg pediatru Mihai Anton, din Iași, ajuns să profeseze într-un spital din Dublin, este anchetat de Colegiul Medicilor din Irlanda.

Dr. Anton a lucrat doar zece zile în Our Lady’s Children’s Hospital Crumlin (OLCHC), din Dublin, perioadă după care conducerea unității sanitare a decis să îl concedieze și să îl reclame la Colegiul Medicilor din Irlanda pentru o serie de nereguli. Medicul român este acuzat că nu era capabil să completeze adecvat foile de observație și că avea dificultăți atunci când trebuia să-și pună mănușile chirugicale înainte de a intra în sala de operații, notează Independent.ie. Mai mult, era cât pe ce să pună în pericol viațaunui copil.

Înainte de a pleca să muncească în Irlanda, medicul a lucrat la Spitalul Sfânta Maria, din Iași, unitate sanitară unde s-a întors pentru a profesa după ce a fost demis de spitalul din Dublin. În 2005, aici l-a operat pe un copil ai cărui părinți l-au acuzat de malpraxis.

Contactat de gândul, dr. Mihai Anton a refuzat să cometeze informațiile apărute în presa străină. „Nu am nimic de declarat”, a fost singura sa reacție la acuzațiile care i se aduc.

Nu este pentru prima dată când medicul intră în vizorul Colegiul Medicilor. În 2005 acesta a fost acuzat de o familie din satul Mânzătești, comuna Ungheni, Iași, că nu i-a acordat îngrijiri adecvate fiului lor, în vârstă de cinci ani, care a suferit o fractură de femur, în urma unui accident la săniuș. În urma complicațiilor, copilul a rămas infirm.

Vasile Astărăstoae, președintele Colegiul Medicilor din România, a declarat pentru gândul că medicul român ar putea să fie victima unei discriminări. „E un pic cam deplasat să acuzi un medic cu experiență că nu este în stare să își pună mănușile chirurgicale. Cel mai probabil nu i s-a explicat ce trebuie să facă și cum trebuie să facă. Nu a fost instruit în ceea ce privește procedura din spitalul respectiv. A avut la dispoziție 10 zile, iar apoi a fost dat afară. Este posibil să fi fost discriminat. Cu astfel de situații se confruntă deseori medicii români care ajung să muncească în spitalele din străinătate”, a spus prof. dr. Astărăstoae.

Pediatrul român, acuzat de irlandezi că folosea tehnici ieșite din uz

Dr. Mihai Anton a ajuns să profeseze la spitalul din Dublin în baza unui program de mobilitate a cadrelor medicale din Uniunea Europeană, după ce a dat un interviu prin telefon, potrivit unui comunicat pe care reprezentanții Our Lady’s Children’s Hospital Crumlin l-au remis gândul.

Medicul ieșean a fost angajat pe data de 14.01. 2013 și a fost concediat pe data de 24.01.2013. Două luni mai târziu a fost sesizat și Colegiul Medicilor din Irlanda, după ce conducerea spitalui din Dublin a făcut o anchetă internă.

Potrivit acuzațiilor care i se aduc, medicul chirurg pediatru nu știa să se echipeze pentru operație, folosea tehnici medicale ieșite din uz și, de altfel, nu știa nici măcar limba engleză.

Problemele medicului ieșean au început chiar din prima zi, când colegii săi irlandezi au observat că ieșeanul a plecat de la serviciu înainte de terminarea programului. Personalul spitalului din Dublin a constatat că dr. Anton nu știa să se echipeze corect înainte de intrarea în sala de operație și că dădea răspunsuri monosilabice. Mai mult, fișele sale de observație erau incomplete.

Totul a culminat cu neglijența medicului român care era să pună în pericol viața unui copil prin practici chirurgicale ieșite din uz. „Pe toată perioada în care dr. Mihai Anton a lucrat la OLCHC a fost atent supravegheat. Spitalul și personalul spitalului a răspuns prompt atunci când au fost identificate motive serioase de îngrijorare în ceea ce privește competența medicului. Având în vedere atenta supraveghere a dr. Mihai Anton de către personalului de la OLCHC, viața pacienților nu a fost pusă în pericol”, au declarat pentru gândul reprezentanții spitalului din Dublin.

Răspunsul CMR la acuzațiile de malpraxis aduse dr. Anton în România

În 2005, la camera de gardă a Spitalului Sfânta Maria din Iași a ajuns Andrei Bădărău, un copil de cinci ani ce avea femurul drept rupt în urma unui accident la săniuș.

Medicul Mihai Anton a fost cel care l-a îngrijit pe Andrei. I-a pus piciorul in ghips fără să-i facă radiografie. După o săptămână, doctorul l-a operat, dar după intervenția chirurgicală, piciorul s-a infectat, iar copilul a fost trasportat la București, unde medicii care l-au preluat au încercat să îi salveze piciorul. Au reușit acest lucru, însă nici la nouă ani distanță băiatul nu poate merge fără ajutorul unor cârje. A făcut zeci de operații, iar în prezent este în Italia pentru o nouă intervenție chirurgicală la piciorul drept, potrivit informațiilor obținute de gândul.

Deși părinții îl acuză pe dr. Mihai Anton de malpraxis, Colegiul Medicilor din Iași a decis că nu e vorba de nicio culpă medicală. „Nu e vorba de niciun caz de malpraxis. Infecția suferită de copil post-operatori nu este una din culpă medicală, ci o infecție intraspitalicească. Asta a fost concluzia la care a ajuns comisia de medici care au anchetat cazul respectiv”, a declarat pentru gândul prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Conducerea Spitalului Sfânta Maria din Iași nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere cu privire la acest caz.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom