Ultimele informații cu privire la situația lui Salman Rushide

Ultimele informații cu privire la situația lui Salman Rushide
Scriitorul Salman Rushdie / Sursa: Hepta / Mediafax Foto
Publicat: 16/08/2022, 22:24
Actualizat: 17/08/2022, 11:13

Scriitorul Salman Rushdie este conștient și „articulat” în discuțiile cu anchetatorii americani, însă rămâne în spital, din cauza rănilor grave pe care le-a suferit în urma atacului cu cuțit împotriva sa, în urmă cu câteva zile, a declarat un oficial american din cadrul forțelor de ordine.

Salman Rushdie a fost supus mai multor intervenții chirurgicale, iar luni era conștient și capabil să răspundă la întrebările anchetatorilor, au spus oficialii citați de CNN, fără a preciza însă ce a spus scriitorul.

Rushdie a fost înjunghiat de trei ori în gât, de patru ori în stomac, a suferit răni la ochiul drept și la piept, precum și o tăietură la coapsă, a spus Jason Schmidt, procuror în cadrul districtului Chautauqua. Scriitorul ar putea să-și piardă ochiul drept, a mai arătat procurorul, precizând că atacul a fost intenționat și plănuit dinainte.

Anchetatorii au refăcut traseul atacatorului, Hadi Matar, care trăiește în Fairview, New Jersey. Acesta ar fi călători cu autobuzul spre Buffalo, apoi a folosit o aplicație de ridesharing pentru a ajunge la Chautauqua în preziua atacului. Deocamdată nu se știe unde și-a petrecut noaptea.

Când a fost arestat, Matar avea la el un permis fals de conducere, bani cash, două carduri de cadou Visa, dar nu avea portofel. El a refuzat să răspundă la întrebările anchetatorilor și a cerut un avocat. Nathaniel Barone, avocat din oficiu, care îl apără pe Matar, a declarat pentru CNN că clientul este „foarte cooperant” și comunică deschis. Hadi Matar a pledat nevinovat la acuzație de tentativă de omor, a mai precizat avocatul său.

Iranul, furios pe gestul necugetat al agresorului

Iranul a negat „categoric” luni orice legătură cu atacatorul care l-a înjunghiat pe Salman Rushdie, autorul romanului „Versete satanice”, la o conferinţă organizată vineri în nordul Statelor Unite, informează France Presse şi Reuters, citate de Agerpres.

„Negăm categoric” orice legătură între agresor şi Iran şi „nimeni nu are dreptul să acuze Republica Islamică Iran”, a declarat Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, în prima reacţie oficială a Teheranului la atacul împotriva scriitorului britanic.

„În acest atac, doar Salman Rushdie şi susţinătorii săi merită să fie blamaţi şi chiar condamnaţi”, a subliniat el, în timpul conferinţei de presă săptămânale la Teheran.

„Prin insultarea lucrurilor sacre ale islamului şi depăşirea liniilor roşii a peste un miliard şi jumătate de musulmani şi tuturor adepţilor religiilor divine, Salman Rushdie s-a expus mâniei şi furiei oamenilor”, a adăugat el. Libertatea de exprimare nu justifică insultele lui Rushdie asupra religiei în scrierile sale, a mai notat Kanaani.

Iranul nu are alte informaţii despre atacatorul lui Rushdie cu excepţia a ceea ce a apărut în mass-media, a conchis el.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult