Un tenor din Craiova A MURIT după un infarct SIMILAR cu cel suferit de BUSU. Nu a avut cine SĂ-L OPEREZE

Un tenor din Craiova A MURIT după un infarct SIMILAR cu cel suferit de BUSU. Nu a avut cine SĂ-L OPEREZE
Publicat: 08/11/2018, 14:03
Actualizat: 13/02/2019, 15:17

Situația care s-a petrecut în timpul nopții de marți spre miercuri, când actorului Florin Busuioc i s-a făcut rău după ce a coborât de pe scenă și a avut nevoie de o intervenție cardiologică de urgență, nu este singulară la Craiova.

A murit pentru că nu a avut cine să-l opereze

În primăvara acestui an, lui Mircea Tudora, un tenor al Filarmonicii din Craiova, în vârstă de 40 de ani, i s-a făcut rău în timpul repetițiilor. În cazul său nu s-a putut interveni local, deoarece singurul medic specialist care ar fi putut opera, dr. Paul Trașcă, era plecat în străinătate. În încercarea de a-l transporta pe tenor la București, s-a pierdut mult timp prețios.

Directorul Filarmonicii Craiova, Gabriel Zamfir își amintește cum lui Tudora i s-a făcut rău în timpul unei pauze de la repetiții.

„Era o pauză la cor și a urcat spre sală să înceapă repetițiile,” povestește Zamfir. „I s-a făcut rău, a căzut și a făcut infarct. A fost resuscitat timp de 40 de minute, și-a revenit, a fost dus la spital. Acolo s-a încercat transportarea lui cu elicopterul la București. Însă, din cauza presiunii atmosferice, când urcau, iar nu mai avea puls. Au coborât. După trei încercări, au decis să-l ducă cu ambulanța și la kilometrul 40, pe autostradă, l-au declarat decedat.”

Medicul Paul Trașcă, cel care a fost chemat de acasă pentru a-l opera pe actorul Florin Busuioc, își amintește și el despre caz.

„Din păcate au murit foarte mulți oameni în același mod (din infarct – n.r.). Acum câteva luni de zile, un domn care lucra la Filarmonică a făcut un infarct. Eu nu eram aici, eram plecat din țară și a murit. Exact la fel s-a întâmplat (ca și în cazul lui Florin Busuioc – n.r.) și a murit la 40 de ani. A murit în urgență. Nu avea cine să facă (operație de montare a unui stent – n.r.)”, a explicat Trașcă pentru Mediafax.

„Sunt cei care fac cardiologie intervențională, adică montează stent-uri și cei care fac cardiologie vasculară. Dr. Paul Trașcă face cardiologie intervențională. Mai este dr.Livia Goanță, care e competentă pe montarea stimulatoarelor cardiace, pe cardiologie vasculară. Sunt doar doi, mari și tari. Pentru liniile de gardă ar trebui să fie 4 sau 5. Se vor suplimenta în cel mai scurt timp locurile. Oameni care să vină avem și printre prioritățile mele este aceea de a putea să facem linie de gardă la Cardiologie intervențională. Despre cazul tenorului nu știu, pentru că sunt doar de trei săptămâni în această postură,” a declarat pentru Mediafax, directorul Spitalului de Urgență Craiova, Eugen Georgescu.

Oamenii din sistem spun însă că, deși sunt scoase posturi la concurs, medicii specialiști nu se înghesuie să le preia.

Un tenor din Craiova a murit după un infarct similar cu cel suferit de Busu

Actorul Florin Busuioc a făcut infarct imediat după spectacolul pe care-l avea la Craiova, la fața locului fiind chemat un echipaj SMURD care l-a resuscitat minute bune, după care l-a transportat la spitalul din oraș.

Aici, au fost chemați de acasă doi medici tineri, singurul medic specialist pe cardiologie intervențională de la Craiova, Paul Trașcă și doctorul rezident Eugen Țieranu. Cei doi au reușit să-l salveze după ce i-au instalat un stent.

Foto: Filarmonica Oltenia Craiova/ Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase