Una dintre cele mai mari patru companii de tehnologie din lume vrea să elimine tot dioxidul de carbon pe care l-a emis vreodată

Una dintre cele mai mari patru companii de tehnologie din lume vrea să elimine tot dioxidul de carbon pe care l-a emis vreodată
Publicat: 20/01/2020, 16:04

Compania, fondată în 1975 de Bill Gates și Paul Allen, și-a propus să atingă obiectivul ambițios până în 2050. Microsoft va elimina mai mult dioxid de carbon decât va emite până în 2030, potrivit unui anunț făcut astăzi.

Totodată, gigantul american va investi 1 miliard de dolari în următorii patru ani pentru a finanța tehnologii care elimină dioxidul de carbon din atmosferă.

Tehnologia există, dar este foarte scumpă și nu îndeajuns de eficientă. Analiștii estimează că investițiile Microsoft în domeniu vor scădea costurile și vor duce la apariția de sisteme mult mai performante. „Singura cale pentru a merge înainte este să facem pași pentru a elimina carbonul din mediu”, a declarat președintele companiei, Brad Smith.

Producătorul software vrea să elimine 16 milioane de tone metrice de carbon în acest an, cam cât produc 15 termocentrale.

Eliminarea unei tone de dioxid de carbon din atmosferă costă, în acest moment, 600 de dolari. Astfel, Microsoft ar avea nevoie de 9,6 miliarde de dolari doar pentru a elimina emisiile globale din acest an.

Costurile vor scădea, însă. În cazul energiei eoliene, costul a scăzut de la aproximativ 30 de dolari/wat în 1980, la mai puțin de 1 dolar/watt în 2019.

Sunt și persoane care critică aceste acțiuni. Candidatul la președinția SUA Bernie Sanders crede că aceste tehnologii vor lua presiunea de pe umerii celor care poluează și nu va reduce dependența de combustibili fosili. De altfel, 10 companii din domeniul petrolier au decis, în 2016, să investească 1 miliard de dolari în tehnologii care elimină dioxidul de carbon.

Microsoft este una dintre cele patru companii de tehnologie care valorează mai mult de 1.000 de miliarde de dolari. Celelalte trei sunt Apple, Amazon și Alphabet, compania care deține Google.

Angajații Microsoft au cerut gigantului să nu mai facă afaceri cu companiile care folosesc combustibili fosili și să nu mai finanțeze politicieni care neagă schimbările climatice. Scrisoarea acestora a apărut la puțin timp după ce dezvoltatorul sistemului de operare Windows și al suitei Office a anunțat un parteneriat cu companiile de energie Chevron și Schlumberger.

Foto: Profimedia Images