Unde se pot angaja absolvenții de liceu care nu au luat Bacalaureatul

Unde se pot angaja absolvenții de liceu care nu au luat Bacalaureatul
Publicat: 09/07/2017, 13:03

„Chiar dacă nu au diplomă de bac, se pot angaja în vânzări, în primul rând. Când spun vânzări, mă refer la casiere și vânzători pe raion. Se mai pot angaja în logistică, tot ce înseamnă partea de manipulare marfă, gestiune, chiar agent de pază. Partea de producție este o industrie care are nevoie de forță de muncă, nu neapărat calificată și nu neapărat cu bac”, a explicat Raluca Peneș, reprezentant al Smartree – companie care activează pe piața de externalizare a serviciilor de salarizare și administrare de personal.

De asemenea, există call center-uri care acceptă angajați care nu au trecut de examenele de la finalul clasei a douăsprezecea. „Sunt companii, câteva call-center-uri, care angajează fără bac. Nu sunt foarte multe companii, depinde de profilul angajatului”, spune Peneș.

În urma unor cursuri de calificare de scurtă durată, tinerii care au picat examenul de bacalaureat se pot angaja în saloane de înfrumusețare sau de cosmetică.

Un alt tip de formare se remarcă în domeniul automotive. „În producție sunt anumite procese operaționale, mai ales în domeniul automotive. Spre exemplu, acei operatori pe bandă. Sunt anumite procese care sunt etapizate și nu caută neapărat bacul. Angajații sunt formați la locul de muncă”, precizează Peneș.

În ceea ce privește salariile, reprezentanta Smartree susține că meseriile unde nu este necesară diploma de bacalaurent nu sunt plătite la un nivel satisfăcător pentru angajați, acesta fiind unul dintre motivele pentru care ei emigrează. „Din păcate, meseriile unde nu este necesar bacalaureatul nu sunt plătite bine, de asta mulți preferă să plece în afară, Italia, Spania, tot la muncă necalificată, dar care e mult mai bine plătită raportat la nivelul de trai de acolo”, susține Peneș.

Cel mai bine plătit post este cel de șofer de TIR, acesta putând câștiga chiar și 1.000 de euro. La curse din afară, un șofer de TIR câștigă peste 1.000 de euro, menționează Peneș.

Luk Grup Trans SRL angajează un șofer cu experiență de minimum trei ani în profesia de conducător auto – categoriile cu atestat de marfă – pentru a transporta materiale de construcții. Salariul net oferit este de 3.500 de lei, potirvit unui anunț publicat de site-ul bestjobs.eu.

O altă meserie bine plătită este cea de macaragiu, putând ajunge la peste 1.000 de euro. Pentru un post de macaragiu portuar se cere profilul mecanic sau tehnic, potrivit unui anunț publicat online.

„În producție, în domeniul automotive au început să fie mai bine plătiți, pe fondul lipsei forței de muncă. Companiile care vin la noi investesc și deschid fabrici, au început să și formeze angajații, chiar profesional, să ia tineri fără bac, să colaboreze direct cu școlile profesionale, să îi ajute, să îi finanțeze, cu condiția ca o perioadă după ce termină acele școli să fie angajații lor și atunci ei sunt mult mai motivați”, explică Raluca Peneș.

Cerința minimă pentru un operator de linie producție – montator subansamble – este să fie absolvent de școală profesională sau învățământ obligatoriu de 10 clase. Absolvirea liceului cu bacalaurent reprezintă avantaj, se arată într-un anunț postat pe un site de joburi.

Nici în vânzări, pe partea de retail sau în saloanele de înfrumusețare nu sunt salarii mari, mai spune reprezentanta Smartree.

Șansele de angajare ale celor care nu au trecut de examenul de bacalaureat sunt mari, în contextul în care cererea este ridicată. „Din punctul meu de vedere, șansele lor sunt mari, pentru că cererea este foarte mare, în toate domeniile. În momentul actual nu e problema în oferirea locurilor de muncă, ci în acceptarea lor – aici e problema majoră. Poate sunt anumite zone defavorizate unde nu sunt industriile foarte dezvoltate, precum Moldova, dar se pot reloca, ar putea să găsească anumite joburi și anumite avantaje, cu prime de relocare”, spune Peneș.

Pe de altă parte, diploma de bacalaureat aduce tinerilor mai multe opțiuni de angajare. „Dacă are dilpomă de bac, își poate diversifica domeniile în care să lucreze. Cineva care nu are bacul nu se poate angaja ca secretară. Cineva care are bacul, a terminat un liceu și cunoaște și puțină engleză, are șanse mult mai mari să se angajeze pe domeniul administrativ, pe partea de call-center, în vânzări, la un nivel mai înalt, unde se poate și promova”, conchide Raluca Peneș.

Dar cel mai cunoscut domeniu în care angajările se pot obține și fără diploma de bacalaureat este agricultura. Aici, dezavantajul este că angajarea se face, de cele mai multe ori, doar pe perioade scurte (sezonier), iar avantajul constă în câștigurile salariale, care – pe fondul crizei de forță de muncă – cresc de la an la an. În 2016, spre exemplu, în campaniile de toamnă plata cu ziua a trecut de 50-60 de lei și, chiar și așa, oamenii au fost destul de greu de găsit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Gogoșile de post, desert perfect. Plus, cornulețe cu rahat
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?