UNIREA PRINCIPATELOR, sărbătorită atât în țară, cât și în străinătate. Programul evenimentelor

UNIREA PRINCIPATELOR, sărbătorită atât în țară, cât și în străinătate. Programul evenimentelor
Publicat: 24/01/2019, 08:07
Actualizat: 25/03/2019, 20:04

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) din București prezintă publicului o operă de artă semnată de Theodor Aman, „Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)”. Lucrarea face parte din colecția de artă plastică a muzeului și a fost supusă unor proceduri complexe de conservare – restaurare în cursul anului 2018.

Pictura va putea fi admirată până la jumătatea lunii februarie, în Sala Lapidarium, de miercuri până duminică, în intervalul orar 9.00 – 17.00 (ultimul acces făcându-se la 16.15).

Cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan-Cuza, Muzeul Național Cotroceni din Capitală își va deschide porțile pentru public.

În Apartamentul Cuza este deschisă expoziția „România 160. Unirea Principatelor Române” alcătuită din documente inedite și obiecte valoroase, precum firmanul prin care se recunoștea de către Poarta Otomană unirea administrativă și legislativă a celor două principate, sabia de paradă dăruită domnitorului A. I. Cuza de principele Serbiei, Mihail Obrenović, aflată în patrimoniul Muzeului Național Cotroceni, și sabia de învestitură oferită lui Cuza de sultanul Abdul Medjid, în anul 1860, cu prilejul vizitei la Constantinopol, din patrimoniul Arhivelor Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe.

Copiii cu vârstă de până în 14 ani beneficiază de intrare gratuită. Muzeul Cotroceni poate fi vizitat între orele 10.00 – 15.00 (ora de intrare a ultimului grup de vizitatori), iar accesul se face în baza actului de identitate.

Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, din Capitală, găzduiește joi, între orele 10.00 – 14.00, o manifestare istorico-militară, cu participarea asociațiilor de reconstituire istorică care abordează epoca respectivă. În cazul în care condițiile meteo sunt prielnice, activitatea se va desfășura în curtea muzeului și va consta în festivitatea de deschidere în prezența grupurilor de reconstituire istorică, urmată de ceremonia depunerii unor coroane de flori la busturile domnitorului Alexandru Ioan Cuza și al primului-ministru Mihail Kogălniceanu. În continuare, grupurile de reconstituire istorică vor efectua prezentări de uniforme și echipament militar de epocă, demonstrații de instrucție de front și tactică, în conformitate cu regulamentele militare ale perioadei respective.

Tot cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, în Holul de Onoare al muzeului va fi amenajată miniexpoziția „Mărturii ale Unirii din 1859”, în care vor putea fi văzute, doar cu această ocazie, obiecte legate de epoca domnitorului Alexandru Ioan Cuza aflate în patrimoniul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, care nu au mai fost expuse pentru public. Intrarea este liberă.

Ministerul Apărării Naționaleorganizează, de la ora 09.30, o ceremonie la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza amplasată în Dealul Patriarhiei Române, pentru depuneri de coroane și jerbe de flori.

De la ora 11.00, în Aula „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei au loc Sesiunea de comunicări științifice intitulată „Unirea Principatelor Române, baza a Statului Roman modern” și lansarea unor lucrări apărute la Editura Basilica.

„Sesiunea de comunicări știintifice este organizată de Academia Română în colaborare cu Patriarhia Română”, menționeaza instituția.

Ierarhii și preoții Bisericii Ortodoxe Române vor oficia, joi, slujba de „Te Deum” în toate bisericile din Patriarhia Română, în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor, iar, la sfârșitul slujbei, la toate lăcașurile vor fi trase clopotele timp de un minut.

La Iași, începând cu ora 09.30, în Piața Unirii va avea loc prima parte a concertului de muzică populară „Noi suntem români”. La ora 10.30, va avea loc o ceremonie militară și religioasă la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii. Aeronave IAR-99 SOIM și elicoptere IAR – 330 SOCAT sunt așteptate să survoleze zona, informează Ministerul Apărării Naționale.

De la ora 11.30 are loc doua parte a concertului de muzică populară „Noi suntem români”. Primăria a anunțat și o „masă populară”, constând în ceai, vin fiert și plăcinte moldovenești.

Manifestarea va continua cu o sujbă la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la Mânăstirea Trei Ierarhi.

Ulterior, la ora 14.00, se va desfășura dezvelirea bustului poetului național georgian Besarion Gabashvili, în prezența ambasadorului Georgiei în România, pe esplanada Costache Negri.

La Focșani, de la ora 15.00, în Piața Unirii vor avea loc o ceremonie militară și religioasă și un moment artistic evocator dedicat momentului. Activitatea se va încheia cu o retragere cu torțe.

„Ceremonii similare, dar și sesiuni de comunicări știintifice, gale de filme documentare, expoziții și spectacole cultural-artistice, vor fi organizate, împreună cu autoritățile locale, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor Române”, arată un comunicat al Ministerului Apărării.

În străinătate, festivitățile debutează miercuri, la ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Lisabona, Portugalia.

Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona i-a invitat pe românii din Portugalia să sărbătorească împreună 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. „Generația de oameni de stat emanată de revoluția de la 1848 din Țările Române, ai cărei principali reprezentanți au fost Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu și Alexandru Ioan Cuza, a reușit, la 24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor, în ciuda opoziției celor trei mari imperii (astăzi dispărute) cu care acestea se învecinau. Acest act a fost însă numai punctul de pornire al unui proces de integrare al celor două provincii istorice care vor constitui nucleul viitorului stat român modern”, au arătat organizatorii care au programat în finalul serii prezentarea documentarului „Marea Unire – România la 100 de ani”. Prezentarea marchează și închiderea expoziției „România: Evoluție”, inaugurată la sediul ICR Lisabona în luna decembrie 2018.

Institutul Cultural Român Mihai Eminescu de la Chișinău, în parteneriat cu Filarmonica Națională Serghei Lunchievici, organizează joi, de orele 18.00, un Concert solemn dedicat împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, proiect în cadrul programului Centenar. În programul concertului sunt „Rapsodia română”, de Ciprian Porumbescu, „Priveliști moldovenești”, de Mihail Jora și „Concert pentru pian și orchestră op.19”, de Carmen Petra Basacopol, avându-l ca solist pe pianistul român Viniciu Moroianu, profesor la Universitatea Națională de Muzică București, laureat al concursurilor internaționale Guilde francaise des artistes solistes (Paris, 1979) și George Enescu (București, 1991). La pupitrul Orchestrei Simfonice se va afla Mihai Agafița prim-dirijorul acestei prestigioase orchestre. Intrarea la eveniment este liberă.

Pe 24 ianuarie este marcată ziua în care, în 1859, colonelul moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitorul Țării Românești, devenind primul lider al Principatelor Unite și, după câțiva ani, al statului unitar România.

În 2016, data de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române a fost declarată nelucrătoare, adăugându-se sărbătorilor legale.

foto: Mediafax Foto / Liviu Chirică

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Se dă lege! Raed Arafat, anunțul momentului pentru milioane de români: "Este în regim de...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021