Universitatea din București cere din nou retragerea titlului de doctor al lui Ponta. Ce spune ministrul Educației

Redactor:
Monica Moanea
Universitatea din București cere din nou retragerea titlului de doctor al lui Ponta. Ce spune ministrul Educației
Plagiatul lui Ponta nu este o prioritate pentru ministrul Curaj: "După ce voi termina bugetul, voi lua și voi discuta toate prioritățile"

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a declarat marți, răspunzând unei întrebări privind plagiatul lui Victor Ponta, că nu a fost contactat de Universitatea București cu acest caz, rectorul Mircea Dumitru spunând că va trimite la MECS o nouă solicitare să îi retragă fostului premier titlul de doctor.

„Nu m-a contactat Universitatea București. Cu siguranță, după ce voi termina bugetul, voi lua și voi discuta toate prioritățile”, a spus noul ministru al Educației, Adrian Curaj, întrebat dacă va lua o decizie privind retragerea titlului de doctor în drept acordat lui Victor Ponta în 2003.

Rectorul Universității București, Mircea Dumitru, a declarat, pentru MEDIAFAX, că va trimite și ministrului Adrian Curaj solicitarea, pe care a mai trimis-o la Ministerul Educației, prin care se solicită retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, după ce Comisia de Etică din UB a stabilit că fostul premier a plagiat, în teza de doctorat o treime din lucrare fiind copiată.

La rândul său, șeful Comisie de Etică din cadrul Universității București, Marian Popescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că dosarul se află la Ministerul Educației încă din septembrie 2012.

„Comisia de Etică și-a făcut atunci treaba. Sigur că Universitatea București ar putea să-i facă din nou o solicitare, dar dacă se schimbă din nou ministrul, ce facem?”, a spus Marian Popescu.

Șeful Comisiei de Etică a venit și cu o propunere pentru noul ministru al Educației: „Trebuie reactivat acest dosar. Ministrul ar trebui să demită Consiliul Național de Etică, care a dat în 2012 verdictul că Victor Ponta nu a plagiat, ar trebui format un nou consiliu, care să reanalizeze dosarul”.

În decembrie 2014, Universitatea din București a transmis Ministerului Educației o adresă prin care solicita dispunerea măsurilor necesare în vederea retragerii titlului de doctor în drept acordat lui Victor Ponta în 2003, demersul instituției de învățământ superior fiind urmarea unei notificări făcute de premier.

Victor Ponta, care atunci ocupa funcția de premier, arăta, într-un mesaj postat pe Facebook, că a trimis o scrisoare către rectorul Universității din București în care îl notifică asupra faptului că renunță la titlul de doctor în drept acordat în 2003. Ponta preciza că acesta este un gest pe care trebuia să îl facă mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza sa de doctorat, dar că nu a făcut acest lucru deoarece s-a considerat de bună-credință în argumentele sale la momentul apariției contestării și nu a vrut să amestece planul pur profesional cu cel politic. El menționa că, după ce va părăsi viața politică, își dorește să inițieze un nou demers doctoral, „respectând toate standardele și cerințele de la acel moment”.

Cum s-a rezolvat dosarul de plagiat al lui Ponta

Un întreg mecanism s-a pus în mișcare imediat ce au apărut, pe 18 iunie 2012, în Revista Nature, primele dovezi ale plagiatului în teza de doctorat a lui Victor Ponta, intitulată „Curtea Penală Internațională” și în care sunt reproduse părți consistente din lucrările specialiștiilor în drept Dumitru Diaconu, Vasile Crețu și Ion Diaconu.

Prima intervenție a avut loc la doar 11 zile de izbucnirea scandalului când, exact în ziua primului verdict de plagiat dat de Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Consiliul la acea dată a fost practic desființat, prin ordin de ministru.

CNATDCU a propus, pe 29 iunie 2012, Ministerului Educației retragerea titlului de doctor a lui Victor Ponta după ce a constat că într-o lucrare de 307 de pagini, 85 erau copiate. 

În aceeași zi în Monitorul Oficial a fost publicat un Ordin al ministrului Educației, Liviu Pop la acea vreme,  prin care se modifică regulamentul CNATDCU, fiind eliminate prevederile referitoare la propunerile făcute de Consiliu în ceea ce privește retragerea calității de conducător de doctorat sau a retragerii titlului de doctor. De asemenea, a fost abrogată și prevederea conform căreia dacă se constată că o teză de doctorat nu respectă „standardele de calitate sau de etică profesională, inclusiv asigurarea originalității conținutului”, conducătorul de doctorat răspunde solidar împreună cu autorul tezei de doctorat, riscând pierderea calității de conducător de doctorat sau de doctor. În plus, din noul ordin al ministrului Educației lipseau prevederile referitoare la faptul că „orice persoană, inclusiv membrii CNATDCU, poate sesiza în scris (…) Consiliul general CNATDCU cu privire la existența plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susținerii acesteia”. Sesizarea ar fi trebuit să fie soluționată în termen de 60 de zile.

Mai mult, a fost mărit numărul membrilor Consiliului General al CNATDCU la maximum 45, față de maximum 21. 

Premierul Victor Ponta a calificat decizia de plagiat drept „execuție mafiotă”, iar ministul Pop a apreciat că nu ține de competenta Consiliului o decizie aceasta căzând, potrivit legii, Consiliului Național de Etică(CNE), organism consultativ care funcționează pe lângă Ministerul Educației și care propune ministrului retragerea titlurilor acdemice.

Consiliul Național de Etică – verdict de neplagiat pe baza expertizei avocatului lui Năstase

În timpul ministeriatului Ecaterinei Andronescu, CNE s-a pronunțat, pe 19 iulie 2012, absolvindu-l de orice vină pe premier, susținând că titlul de doctor în Științe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obținut în concordanță cu legislația în vigoare în 2003 și calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susține. Raportul final al Consiliului Național de Etică (CNE) a fost întocmit după analizarea evaluării realizate de experții desemnați special pentru acest caz. Printre aceștia s-a aflat și Gheorghiță Mateuț, avocatul lui Adrian Năstase, coordonatorul lucrării de doctorat al lui Ponta. 

„Teza de doctorat elaborată de domnul Victor Ponta și susținută public în anul 2003 respectă cerințele academice din acea perioadă și este comparabilă din punct de vedere al acestor cerințe cu alte teze de doctorat susținute în acea perioadă. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzător pe parcursul lucrării. Tema tezei de doctorat este în domeniul de preocupare al doctorandului și al conducătorului de doctorat. Autorul tezei de doctorat a efectuat activitățile cuprinse în planul individual de pregătire conform reglementărilor în vigoare în acea perioadă (3 examene și 3 referate, toate apreciate cu calificativul foarte bine). Teza de doctorat este clar structurată, are un plan de cercetare coerent. Metodologia este în concordanță cu normele și practicile din domeniul științelor juridice la acea dată. Cercetarea, așa cum rezultă din referatele comisiilor de susținere, prezintă elemente de noutate și cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizată de autor este menționată la sfârșitul lucrării”, se arata în raportul întocmit de trei experți în științe juridice, desemnați special pentru acest caz.

Totodată, potrivit raportului întocmit de experți și aprobat prin hotărârea Consiliului Național de Etică (CNE), nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta și-ar fi însușit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu îi aparțineau și le-ar fi prezentat drept contribuții personale sau originale.

„Teza de doctorat a fost susținută în Catedra de Drept Public din cadrul Facultății de Drept a Universității București în data de 1.04.2003, în prezența unor profesori remarcabili: prof. dr. Ioan Muraru, prof. dr. Nicolae Popa, prof. dr. Emil Molcuț, prof. dr. Antonie Iorgovan, prof. dr. Dan Drosu Saguna și alți specialiști de renume care au apreciat valoarea lucrării”, se mai menționează în evaluarea experților, care a stat la baza raportului final al CNE.

De precizat este faptul că, după venirea PSD la guvernare în contextul scandalului de plagiat al lui Ioan Mang, componența CNE a fost schimbată, în noua formulă, care s-a pronunțat și pe plagiatul lui Ponta, regăsindu-se oameni apropiați noii puteri. 

Universitatea București: Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 pagini

O zi mai târziu, pe 20 iulie, un alt verdict, cel al Comisiei de Etică (CE) al Universității din București, a fost radical: Victor Ponta a plagiat. Comisia a constat că o treime din lucrare este copiată, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”.

Tehnicile de copiere din teza de doctorat a lui Ponta, a susținut CE, au fost de multe ori „copierea de fragmente din alte lucrări și în succesiunea în care ele curg în lucrările originale”, ori «tehnica montajului», adică se preiau bucăți disparate din lucrările surse pentru a confecționa propriile pagini ale autorului, evident fără respectarea minimală a citării coecte.

„Toate indică nu numai cât de mult a fost copiat, dar și intenția și, mai rău, prin minime cosmeticări, efortul de a masca rudimentar actul copierii, fără atribuirea corectă a autorilor de la care s-a preluat identic”, se arăta în hotărârea CE.

„Teza de doctorat a lui Victor Ponta, Curtea Penală Internațională, are 432 pagini numerotate. Textul propriu-zis, fără anexe, fără prefața semnată de profesorul coordonator Adrian Năstase și fără cuprins are 297 pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 pagini”, a declarat șeful Comisiei de Etică, Marian Popescu.

Premierul Victor Ponta  a reacționat imediat, susținând că decizia Comisiei de etică a Universității București este „politică”, înființată special pentru el.

„Potrivit Legii educației făcută de domnul Funeriu, singura decizie recunoscută este cea a Autorității Naționale de Cercetare Științifică, ANCS. Acea comisie s-a pronunțat definitiv, ieri, și decizia ei arată că nu există plagiat. Facultatea de Drept a refuzat să încalce legea, iar ce se decide azi este o decizie politică, dovadă că nu am fost chemat niciodată să-mi exprim un punct de vedere. Atenție! Este singura dată când nu am fost chemat, iar această comisie nu a funcționat până acum niciodată. Este o comisie ad-hoc făcută special pentru mine”, a spus premierul Victor Ponta.

Raportul Universității din București a fost transmis Ministerului Educației, însă potrivit legii retragerea titlului de doctor s-ar fi putut face doar după un verdict al Consiliului Național de Etică. Acesta nu și-a schimbat însă poziția.

NUP de la Parchet: „Tipul caracterelor utilizate și paginațiile sunt diferite”

În 22 august 2012, Mihail Neamțu, Adrian Papahagi și Minel Augustin Ofițeru au depus un denunț la Parchetul General în care au reclamat plagiatul lui Ponta, într-o lucrare în care premierul și-a reluat teza de doctorat. După nouă luni, pe 21 mai 2013, instituția condusă de Tiberiu Nițu a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta. În rezoluția magistraților se susține că lucrarea premierului are o structură proprie și nu se aseamănă ca tot unitar cu niciuna dintre lucrări presupuse a fi plagiate, nefiind constatată nicio reproducere, totală sau parțială. Mai mult, se arată că niciunul dintre autorii indicați că lucrările le-au fost plagiate nu s-au declarat, în timpul audierilor, prejudiciați ceea ce lasă practic fără obiect litigiul.

Totodată, în rezoluția procurorilor se citează raportul de constatare tehnico-științifică întocmit de un expert din cadrul Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA) arată că între lucrările lui Vasile Crețu, Dumitru Diaconu, Grigore Geamănu și cea a lui Victor Ponta „nu există o identitate totală de structură, ci o identitate parțială de structură”. „S-a mai concluzionat că nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrărilor, tipul caracterelor utilizate și paginațiile sunt diferite”, se arată în raport.

CITEȘTE AICI REZOLUȚIA DE NEÎNCEPERE A URMĂRIRII PENALE A LUI PONTA

Pe 10 iunie 2013, avocatul denunțătorilor lui Victor Ponta în cazul plagiatului a contestat la procurorul superior celui de caz soluția de neîncepere a urmăririi penale (NUP) primită de premier, pe motiv că procurorul de caz a administrat probe fără să înceapă urmărirea penală și a preluat integral expertizele ORDA. Contestația a fost însă respinsă cei trei.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Cum au fost surprinși prinții Harry și William la înmormântarea bunicului lor. Toate camerele tv...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Horoscop 19-25 aprilie 2021. Zodia care câștigă bani în aceste zile
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×