Universitățile britanice vânează studenți români buni. Târg educațional în premieră în Capitală

Publicat: 03/11/2012, 19:21
Actualizat: 23/10/2014, 17:49

Cu minimum 7 media la Bacalaureat și un nivel avansat de cunoaștere a limbii engleze, elevii români pot deveni cu ușurință studenții universităților britanice. Cel puțin așa susțin reprezentanții celor 15 instituții de învățământ superior prezente în acest weekend la Hotelul Novotel din Capitală, unde se desfășoară primul târg al universităților britanice din București, organizat de Ambasada Marii Britanii la București.

Mulți dintre vizitatori au venit doar ca să prospecteze piața. Știu că vor să-și continue studiile în Marea Britanie, dar nu s-au hotărât asupra programelor. Adina Buzilă, 24 de ani, a venit la târg să vadă care e oferta pentu industria hotelieră. Ea terminat o facultate de turism și vrea să-și continue studiile. „Dar nu în România, pentru că în România masteratul în turism se bazează pe geografie și n-are sens să-ți pierzi vremea. Mai bine strâng bani și merg să învăț în Anglia, unde se cursurile sunt mult mai practice”, a spus Adina.

Un alt vizitator, Tudor Mihnea, este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Capitală. „În România, merită să faci fie medicină, fie arhitectură. Și ar mai fi și dreptul. Astea sunt după mine facultăți bune. Vreau să văd care sunt condițiile pentru Anglia, care cred eu că e o opțiune foarte bună pentru facultate”, arată Tudor.

Părinte: Bacalureatul internațional i-ar ajuta mai mult să meargă la universitate

Unii dintre candidații pentru locurile la universitățile britanice au venit însoțiți de părinți. „Pe fiica mea o interesează medicina, unde britanicii au condiții mult mai dure. Noi am aplicat până acum la mai multe universități dar ne-au zis că pregătirea sa nu corespunde cu ce caută ei. Condiția era cel puțin 9.80 la Bac și 10 pe linie la matematică”, a spus Mihaela Alexandru, mama unei eleve de clasa a XI-a. Ea spune că problema elevilor din România este lipsa de orientare încă din clasa a IX-a. „Ce i-ar ajuta pe copiii ăștia foarte mult ar fi bacalaureatul internațional prin care ar putea să intre la orice universitate. Dar la noi nu se ține, se dă numai în două școli și alea particulare”, a mai spus Mihaela Alexandru.

Românii sunt motivați să învețe

Reprezentanții universităților susțin că există din ce în ce mai mulți români care merg în Marea Britanie. La Universitatea Metropolitană din Londra sunt mai mult de o sută de români. „La noi, condiția este ca nota de la bacalaureat este să fie de minimum 8 și să știe engleza la nivel basic cel puțin”, spune Alex Malley, care se prezintă drept international recruitment & development manager.

El mai arată că rezultatele românilor sunt foarte bune. „Cred că ei sunt foarte motivați când vin în Marea Britanie și acest lucru se reflectă în învățare”, a mai spus Alex Malley. Un an de studii pentru licență la Universitatea Metropolitană din Londra costă 9.000 de lire sterline.

Universitatea Solent din Southampton este reprezentată de o româncă, Maya Dumitru, care acum locuiește în Anglia, unde a rămas după terminarea studiilor la universitatea pe care acum o reprezintă. „Suntem foarte interesați de români pentru că ei sunt foarte buni. Condiția este ca ei să aibă media 7 la Bac și să treacă un examen de engleză. Taxa de studii pentru un an variază între 7.000 și 8.500 de lire sterline în funcție de programul urmat”, a spus Maya Dumitru.

Andreea Vâtea, reprezentanta centrului Study Abroad arată că universitățile prezente în Capitală au o relație de durată cu România. „Evenimentul organizat de ambasadă a vrut să ajungă la cât mai mulți români. Sunt universități care acceptă studenți cu 7 sau chiar 6 media la bac și în plus le oferă și cursuri gratuite de engleză dacă aceștia chiar își doresc să studieze afară”, a spus Andreea Vâtea, managerul general al Study Abroad.

La târg au loc și scurte seminarii de prezentare a instituțiilor și a vieții din campus, unele dintre acestea fiind ținute chiar de către studenții români de la universitățile britanice.

Bogdan Răileanu, student în anul III la Universitatea Worcester, este unul dintre oamenii activi ai universității. „Voluntariatul este foarte important pentru că este o metodă grozavă de a învăța lucruri noi”, a spus Bodgan, care este președintele Comitetului Internațional al studenților.

În prezent, în Marea Britanie, învață 5.000 de studenți români. Un an de studiu pentru licență costă între 3.500 și 9.000 de liere sterline, în funcție de profil și universitate. Un an de masterat costă între 4.000 și 9.000 de lire sterline, iar un an la doctorat ajunge la 3.900 de lire sterline.

Studenții care vor să învețe în Marea Britanie pot face împrumut la guvernul britanic, pe care îl vor da înapoi după ce vor termina facultatea, dar numai dacă vor avea venituri de peste 21.000 de lire sterline.

Târgul universităților britanice este deschis până duminică la ora 13.00. Universitățile prezente la târg pot fi găsite la www.britisheducation.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Lege pentru șoferii care merg cu viteză pe autostradă. Polițiștii din România sunt obligați
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern