UPDATE Cazul de sclavie din Maramureș | Unul dintre cetățenii germani suspectați, reținut

UPDATE Cazul de sclavie din Maramureș | Unul dintre cetățenii germani suspectați, reținut
Publicat: 28/08/2019, 15:59

Potrivit unor surse judiciare, unul dintre cetățenii germani suspectați în cazul de sclavie din Maramureș, bărbatul, a fost reținut. Este cea de-a patra persoană reținută în acest caz.

Alte două persoane au fost puse sub control judiciar, arată aceleași surse.

Pe de altă parte, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș informează, într-un comunicat, că a anunțat Ambasada Germaniei din România cu privire la situație.

„DGASPC Maramureș a înștiințat Ambasada Republicii Federale Germania din București în legătură cu situația actuală a tinerilor, în cauză fiind vorba despre aplicarea măsurii plasamentului internațional stabilit în baza Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești. Până la soluționarea demersurilor juridice și preluarea minorilor de către autoritățile competente din Germania, aceștia vor beneficia de toate serviciile sociale necesare oferite de DGASPC Maramureș, în conformitate cu legislația în vigoare privind măsurile de protecție în regim de urgență. La solicitarea DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș au fost instituite măsuri de protecție în regim de urgență pentru patru minori germani, tineri incluși într-un program social finanțat de statul german, într-un proiect derulat în România, intitulat Projekt Maramureș”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Direcției susțin că cei patru copii beneficiază de serviciile sociale specifice oferite în centrele de primire în regim de urgență, inclusiv de consiliere psihologică din partea specialiștilor.

„Totodată, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, un reprezentant autorizat al DGASPC Maramureș i-a însoțit pe minori la audierile efectuate de organele de cercetare penală. Până la notificarea DIICOT, DGASPC Maramureș nu a fost sesizată cu privire la existența unor cazuri de abuz asupra minorilor germani incluși în programul social derulat în Maramureș. În acest context, pentru cei patru minori rămâne instituită măsura de protecție specială în regim de urgență, până la sosirea în Maramureș a reprezentanților legali din Germania”, se mai arată în comunicat.

Mai multe percheziții au avut loc, marți, în Maramureș, la un grup infracțional bănuit de trafic de persoane, din care fac parte și doi cetățeni germani, soț și soție. Grupul este suspectat că aducea copii din Germania pentru „reeducare”, dar îi folosea pentru munci epuizante.Copiii erau ținuți în sclavie, umiliți și bătuți.

Potrivit procurorilor DIICOT, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 – august 2019, opt suspecți, dintre care doi cetățeni germani, soț și soție, au constituit un grup infracțional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza județului Maramureș a mai multor tineri de naționalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, sub paravanul desfășurării unor activități autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea și reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe și proiecte derulate și coordonate de către cei doi suspecți de naționalitate germană.

Conform sursei citate, așa-zisul program social, finanțat de către statul german, fondat și coordonat de către suspectul de naționalitate germană este reprezentat de serviciul social intitulat „Projekt Maramureș”, al cărui furnizor acreditat este o asociație cu sediul în municipiul Baia Mare, județul Maramureș, din datele deținute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licență de funcționare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice din România, valabilă pentru o perioadă de 5 ani în intervalul februarie 2016 – februarie 2021.

Unii dintre cei abuzați au fost identificați și încredințați spre instituționalizare temporară Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Maramureș.

Procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate și Terorism a dispus preluarea dosarului înregistrat la Biroul Teritorial Maramureș de către DIICOT Structura Centrală – Secția de Combatere a Criminalității Organizate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...