Urșii bruni și lupii din Munții Apuseni, protejați printr-un proiect din Marea Britanie

Urșii bruni și lupii din Munții Apuseni, protejați printr-un proiect din Marea Britanie
Urșii bruni și lupii din Munții Apuseni vor fi protejați printr-un proiect din Marea Britanie, selectat pentru finanțare de Comisia Europeană în cadrul programului Life+, în care nu se regăsește, la această sesiune, niciun proiect românesc.
Publicat: 04/07/2013, 18:49
Actualizat: 06/02/2019, 16:01

Urșii bruni și lupii din Munții Apuseni vor fi protejați printr-un proiect din Marea Britanie, selectat pentru finanțare de Comisia Europeană în cadrul programului Life+, în care nu se regăsește, la această sesiune, niciun proiect românesc.

Comisia Europeană a aprobat finanțarea a 248 de noi proiecte în cadrul programului Life+, care reprezintă fondul pentru mediu al Uniunii Europene. Proiectele vizează acțiuni în domeniul conservării naturii, al schimbărilor climatice, al politicii de mediu, precum și activități de informare și comunicare privind problemele de mediu în toate statele membre. În total, ele reprezintă o investiție totală de aproximativ 556,4 milioane de euro, din care UE va furniza 281,4 de milioane de euro, restul trebuind asigurați de aplicanți.

În urma celei mai recente cereri de propuneri a Comisiei, care s-a încheiat în septembrie 2012, aceasta a primit 1.159 de propuneri.

Niciun proiect din România nu se regăsește pe lista proiectelor selectate pentru finanțare. Totuși, unul din proiectele Marii Britanii selectate în Life+ vizează conservarea populațiilor de urși bruni și lupi din Munții Apuseni. În cadrul proiectului „Life Connect Carpathians” se va interveni pentru restaurarea și conservarea habitatelor naturale în pericol și promovarea unui management adecvat în zonă.

Proiectul acesta și încă unul din Marea Britanie – al Societății Regale pentru Protecția Păsărilor, ce vizează salvarea chirei mici – au obținut o finanțare de 6,6 milioane de euro. În total, pentru cele nouă proiecte din Marea Britanie, a fost aprobată o finanțare de 22,6 milioane de euro.

Life+ este instrumentul financiar pentru mediu al Uniunii Europene și are un buget total de 2,14 miliarde de euro pentru perioada 2007 – 2013. Comisia lansează în fiecare an câte o cerere de propuneri de proiecte Life+.

Beneficiar al Programului Life+ 2013 poate fi orice persoana juridică (organism public și/sau privat, ca beneficiar unic sau în parteneriat), înregistrată în statele membre ale UE sau în Croația.

În România, programul se desfășoară din 1999, până în prezent fiind finanțate, prin acest instrument, peste 60 de proiecte românești.

Multe dintre proiectele din România sunt propuse de agențiile pentru protecția mediului, singure sau în parteneriat. Până în prezent, au fost finalizate opt proiecte Life+, în care agențiile de protecția mediului au fost inițiatoare sau partenere. Proiectele, în valoare totală de 5.053.681 de euro, au vizat, printre altele, Restaurarea Ecologică a Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior (în valoare de 825.000 de euro, propus de APM Galați), Întărirea sistemului de protecție a carnivorelor din județul Vrancea (577.989 de euro), Managementul conservativ al habitatului 8310 din Situl N2000 Semenic – Cheile Carașului (546.159 de euro, înaintat de APM Timișoara) și Protecția vânturelului de seară în Euroregiunea Panonică (140.816 de euro, propus de APM Bihor).

Alte 12 proiecte, în care APM-urile sunt inițiatoare sau partenere, în valoare totală de 12.138.087 de euro, sunt în curs de implementare, potrivit datelor remise MEDIAFAX de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM).

Rata maximă de cofinanțare prin programul Life+ este de 50 la sută, însă poate fi și de 75 la sută, pentru proiectele orientate pe speciile și/sau habitatele prioritare.

Bugetul alocat României pentru 2013 este de 11.723.542 de euro, din cel de 278 de milioane de euro la nivelul UE.

Propunerile de proiecte pentru 2013 trebuiau validate și trimise Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, până în 25 iunie.

Programul Life+ are mai multe componente.

Proiectele Life+ Natură și biodiversitate vizează ameliorarea stării de conservare a speciilor și habitatelor pe cale de dispariție. Dintre cele 258 de propuneri primite pe această componentă a programului în 2012, Comisia a selecționat pentru finanțare 92 de proiecte depuse de parteneriate create între organisme de conservare a naturii, autorități guvernamentale și alte părți interesate.

Proiectele selecționate, coordonate de beneficiarii acestora din 24 de state membre, reprezintă o investiție totală de 247,4 milioane de euro, din care aproximativ 139,3 milioane de euro sunt oferite de UE.

Componenta Life+ Politică și guvernanță în materie de mediu promovează proiecte-pilot care contribuie la dezvoltarea de politici, tehnologii, metode și instrumente inovatoare. Dintre cele 743 de propuneri primite, Comisia a selectat pentru finanțare 146 de proiecte depuse de o gamă largă de organizații din sectorul public și privat. Proiectele selecționate, coordonate de beneficiari ai proiectelor din 18 state membre, reprezintă o investiție totală de 298,5 milioane de euro, din care UE va furniza aproximativ 136,8 milioane de euro.

În cadrul acestei componente, Comisia va contribui cu peste 34,6 milioane de euro la 29 de proiecte care abordează în mod direct schimbările climatice și care au un buget total de 81,1 milioane de euro. În plus, numeroase alte proiecte care se concentrează asupra altor aspecte vor avea un impact indirect asupra emisiilor de gaze cu efect de seră. Alte domenii importante vizate de proiecte includ apa, deșeurile și resursele naturale, produsele chimice, mediul urban, calitatea solului și a aerului.

Proiectele Life+ Informare și comunicare diseminează informații și atrag atenția asupra problemelor de mediu. Dintre cele 158 de propuneri primite, Comisia a selecționat 10 proiecte depuse de diferite organizații publice și private din domeniul conservării naturii și/sau a mediului. Proiectele se desfășoară în nouă state membre și reprezintă o investiție totală de 10,2 milioane de euro, din care UE va furniza aproximativ 5,2 milioane de euro.

Patru dintre cele 10 proiecte promovează acțiuni de sensibilizare a publicului în legătură cu natura și biodiversitatea, iar restul de șase proiecte se concentrează asupra altor probleme de mediu, cum sunt schimbările climatice, utilizarea eficientă a resurselor și prevenirea poluării costiere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Cinci zodii obsedate de control. Le place să dea ordine și să aibă mereu dreptate
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?