Valeriu Gheorghiţă: Acea imunitate colectivă de 60-70% nu mai este suficientă. Noi avem nevoie de o imunitate de grup de 80-90%

Valeriu Gheorghiţă: Acea imunitate colectivă de 60-70% nu mai este suficientă. Noi avem nevoie de o imunitate de grup de 80-90%
Valeriu Gheorghiţă / Sursă FOTO: Guvernul României
Publicat: 27/09/2021, 23:46
Actualizat: 27/09/2021, 23:48

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a declarat luni seară că suntem pe o pantă ascendentă în ce priveşte noile cazuri de coronavirus şi că se aşteaptă chiar ca marţi să fie raportate la 7-8000 de cazuri. Medicul militar a afirmat astfel că acea imunitate colectivă de 60-70% despre care se vorbea iniţial, nu mai este suficientă. „Noi avem nevoie de o imunitate de grup de 80-90%”, a afirmat el.

„Ne îngrijorează, nu avem de unde să ştim unde ne vom opri, care va fi momentul la care vom ajunge la acea fază de platou, faptul că în ultimele 24 de ore am avut o rată de pozitivare a testelor de aproape 20 la sută înseamnă enorm, înseamnă un potenţial foarte mare de a genera multe cazuri de aici înainte, mâine, probabil că vor fi peste 7-8.000 de cazuri, poate chiar mai mult. Suntem pe o pantă ascendentă, suntem pe o creştere exponenţială, varianta Delta este dominantă, generează majoritatea cazurilor pe care le avem azi diagnosticate”, a precizat Valeriu Gheorghiţă la Europa FM.

Situaţia actuală poate degenera, este de părere medicul Valeriu Gheorghiţă dacă nu respectăm regulile de distanţare şi de protecţie:

“Potenţialul de creştere a numărului de cazuri este extraordinar de mare, prin simplul fapt că vorbim de o variantă virală de două ori mai contagioasă.

„Ţinând cont că totuşi, în România, rata de imunitate colectivă, prin boală, prin vaccinare, este estimată la circa 50 la sută, avem în continuare sute de mii de persoane care sunt susceptibile la boală. Foarte important pentru noi este ca aceste sute de mii de persoane să nu se infecteze în acelaşi timp, să nu se infecteze toţi odată sau într-un interval relativ scurt de timp, pentru că asta ar bloca sistemul medical şi tot ce înseamnă activităţi“, a avertizat Gheorghiţă.

De ce se infectează persoanele vaccinate cu varianta Delta

“Tocmai pentru că se multiplică tot mai uşor, determină cantităţi de virus de o mie de ori mai mari în organismul unei persoane infectate şi reuşeşte să evadeze, să păcălească, parţial, răspunsul imun, chit că vorbim de răspunsul imun după boală sau după vaccinare, şi atunci avem aceste cazuri de infecţii şi la persoanele vaccinate, însă riscul de infectare este mai mic, şi riscul de transmitere este mai mic, dacă vorbim de o persoană care este testată pozitiv, fiind vaccinată.”

De ce în Israel, ţară care a atins printre primele o rată de vaccinare de 60%, avem o creştere importantă a numărului de cazuri

“Într-adevăr, există un scenariu cât se poate de clar în Israel, în momentul de faţă, în care numărul de cazuri este în creştere, dar trebuie să înţelegem că pentru varianta Delta, acea imunitate colectivă de care vorbeam iniţial, 60-70%, nu mai este suficientă. Noi avem nevoie de o imunitate de grup în momentul de faţă de 80 până la 90 la sută, şi atunci când ai 60 % imunitate colectivă, când reduci şi renunţi la majoritatea restricţiilor, şi cel mai important, la folosirea măştii de protecţie în spaţii interioare şi în zonele supra-aglomerate, în momentul în care nu te confrunţi cu varianta Delta şi intră într-o populaţie şi devine rapid dominantă, bineînţeles că vei avea o creştere a numărului de cazuri“, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Nevoia de cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID

De marţi dimineaţă, 28 septembrie, cei care au o schemă completă de vaccinare încheiată în urmă cu cel puţin 6 luni în urmă pot să se imunizeze şi cu a treia doză de ser anti-COVID.

Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că se aşteaptă că centrele de imunizare să fie aglomerate, mai ales în următoarele zile. Pentru a primi a treia doză se poate face o programare prealabilă pe platforma oficială, dar imunizarea se poate face şi prin simpla prezenţă la un centru de vaccinare:

“Întrebarea pe care, firesc, fiecare om şi-o pune, am nevoie să fac această doză de rapel, da, ferm recomandată este această doză de rapel persoanelor vulnerabile, şi celor care au un risc foarte mare să se îmbolnăvească, risc de expunere, cum este personalul medical şi din Învăţământ”, a declarat medicul militar.

Valeriu Gheorghiţă mai spune că la finalul imunizării cu cea de-a treia doză, fiecare persoană va primi o adeverinţă, iar curând, această doză ar putea să se regăsească şi pe certificatul verde digital:

“În momentul de faţă, în Europa, este suficientă vaccinarea cu două doze pentru a permite accesul liber în celelalte ţări, dar asta nu exclude faptul ca anumite ţări vor recunoaşte doză completă de vaccinare persoanelor care au cele trei doze efectuate. Tocmai de aceea, chiar dacă în momentul de faţă certificatul digital va fi suficient, odată ce o persoană primeşte şi cea de-a treia doză, de rapel, dacă generăm din nou certificatul digital, el va apărea cu trei doze”, a declarat coordonatorul CNCAV.

Cât priveşte reacţiile adverse după administrarea dozei a treia, medicul Valeriu Gheorghiţă spune că acestea nu diferă de cele pe care fiecare le-a făcut la primele două doze de ser anticoronavirus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...